„Olgugi, et kaalukaotus oli väike, lubavad meie kogutud andmed oletada, et kui lisad oma menüüsse kaunviljad, võid ka süües kaalust alla võtta. Ja mis veelgi olulisem – kilod, mille sa kaotad, ei tule tagasi,“ selgitab Torontos asuva St Michael'si haigla teadusgrupi juht Russell de Souza.

Üks ekspertidest polnud aga tulemusi nähes üldse üllatunud. „Kaunviljad on üks kõige enam alahinnatud toiduainete gruppe,“ väidab Hamdenis asuva Quinnipiaci ülikooli toitumisteadlane ja spordimeditsiini dotsent Dana Angelo.

Need sisaldavad rikkalikult kiudaineid, valku, vitamiine ja mineraale. Seda teades on täiesti loogiline, et need regulaarsel söömisel kaalulangusele ja vere kolesteroolitaseme normaliseerumisele kaasa aitavad.

Kanada teadlaste uurimisrühm märgib ära sellegi, et kaunviljade glükeemiline indeks on madal, mis tähendab, et need lõhustuvad seedetraktis aeglaselt. Neid võib tarvitada loomse valgu või ebatervislike rasvade aseainena.

Kõnealusesse uuringusse kaasati 940 täiskasvanut. Uuringu käigus nad hakkasid sööma ühe portsjoni (3/4 tassitäit) kaunvilju päevas ja osalejad kaotasid kuue nädala jooksul kehakaalust keskmiselt 340 grammi ilma, et oleks selleks mingeid pingutusi teinud. Teisi toiduaineid nad teadlaste sõnul ei vältinud.

Milles peitub kaalulanguse võti? Kõht püsib kauem täis. 90 protsendil juhtudest kukub dieet läbi, sest inimesed tunnevad ennast näljasena, mis omakorda panebki neid taas külmkapiust avama. Uue uuringu andmed sobivad kokku varasematega, mis kinnitasid, et kaunviljad suurendavad täiskõhutunnet 31 protsendi võtta ja sel põhjusel süüakse muud toitu vähem. Väheneb ka “halva kolesterooli” hulk veres.

New Yorgis asuva Lenox Hill haigla toitumisnõustaja Antonella Apicella kinnitab, et uuring näitab sedagi, et kaunviljad võiad vähendada keharasva hulka ja ka seeläbi kaalu langetamisele soodsalt mõjuda isegi siis, kui sisse söödud kalorite hulk ei vähene. Ka Apicella sõnul püsib kaalulangetajatel täiskõhutunne kauem ja tekib varem ning see võib kaasa aidata ka rasva imendumise vähenemisele.

Uuringu tulemused avaldati ajakirjas The American Journal of Clinical Nutrition.


Allikas: Health.com