Nad harjutavad avatud meelt
Taibukus sisaldab endas seda, et suudad mõista ja analüüsida probleemi kõiki pooli ilma, et laseksid emotsioonidel või isiklikel tunnetel segavaks faktoriks saada. Avatud meel tähendab, et sul on tugev empaatiavõime ja sa mõistad, et igal inimesel on põhjused ja kogemused, mis panevad neid teatud viisil käituma. Tee iga päev selgeks, mis on see tegelik probleem, mis sind häirib ja võta aega, et hinnata ka selle vastaspoolt.

Nad oskavad öelda: „Mul ei pruugi olla õigus“
Arukas inimene mõistab, et on võimatu kõike teada ning elu võib vahel võtta ootamatuid pöördeid. Oma vigadest arusaamine ja nende tunnistamine on kui otsetee suurema tarkuseni ning see jätab ka teistele sinust parema mulje, kasvatades lõppkokkuvõttes sinu mainet ning usaldusväärsust.

Nad loevad erinevaid raamatuid
Kuigi igapäevased uudised ja vahejuhtumid on olulised, siis aitavad ilukirjanduslikud raamatud avardada sinu maailmavaadet. Need annavad ka võimaluse avastada uusi mõtteviise ning arusaamu. Tee oma raamaturiiul vaheldusrikkaks: loe ajalooraamatuid, autobiograafiaid ja memuaare, komöödiaid ja fantaasialugusid, mis kõik õpetavad sulle midagi uut, olgu see päriselt juhtunud või mitte. Sinu mõttemaailm ja meeled saavad kindlasti avardatud.

Nad õpivad oma kogemustest
Elu on sulle juba kindlasti palju õpetanud, kuid kas oled võtnud aega, et õpitut ka läbi mõelda? Proovi sellist harjutust: kirjuta üles oma kolm suurimat läbikukkumist ja kolm parimat õnnestumist. Nüüd hinda neist igaüht ja mõtle läbi, missugused eelnevat olukorrad nendeni viisid? Otsi nende kõigi vahel sarnaseid jooni. Ei, see pole võimalus otsida kahetsust või tunda uhkust. Sinu eesmärk on vaadata iga kogemust, olgu see halb või hea, kui kütust, mis aitab sinu arukust rikastada.

Nad loevad uudiseid
Ei ole võimalik teha kaalutletud otsuseid, kui sa ei mõista, mis maailmas parasjagu sünnib ja mida elavad läbi teised. Kui sa juba ei loe igapäevaselt ajalehte või vähemalt uudiseid internetiportaalides, siis alusta sellest, et loed nüüd iga päev läbi ühe pika ja põhjaliku uudisloo mõnest ülemaailmselt tunnustatud väljaandest nagu The New York Times, The Independent, The Guardian, Wall Street Journal või Washington Post. Ära lihtsalt „viska sellele pilku peale“, vaid loe korralikult üks lugu läbi, keskendudes igale mõttele. Edasi liikudes loe läbi juba rohkem kui üks lugu ning seejärel pööra tähelepanu mitmele väljaandele.

Allikas: RD