Mõned aastad tagasi läbi viidud uuring tõestas, et mediteerimine võib muuta inimese aju ja keha toimimise fundamentaalseid aluseid sel moel, et need avalduvad muuhulgas ka ilusa näonaha näol.

"Meditatsioon on nagu nooruslikkuse purskkaev," ütleb sertifitseeritud meditatsioonijuhendaja ja äpi OMG I Can Meditate! looja Lynne Goldberg.

Olulise tähtsusega uurimistöö viisid 2001. aastal läbi Harvardi ülikooli teadlased, kes magnetresonantsuuringutega tõestasid, et aju struktuuri võib muuta juba kaheksanädalane (!) mediteerimine.

Skänneeringutelt oli võimalik tuvastada ajukoore "tihenemine" neis osades, mis kontrollivad õppimist ja mälu, ning "õhenemine" ärevuse ja stressi eest vastutavates piirkondades. Ehk teisisõnu - paljud mediteerijad suudavad paremini lõõgastuda, nad kannatavad väikema stressi all ja nende mõtlemine on selgem.

Üsna hiljutine uuring, pärit 2015. aastast, tõestab aga, et kogenud mediteerijatel väheneb aju hallaine (protsess algab tavaliselt 20ndates eluaastates) võrreldes samaealiste mittemediteerijatega tunduvalt aeglasemalt.

Mediteerimise ja ilusa naha vahel on kindel seos

Kui ravimitega on uuringuid läbi viia lihtne - inimesed jaotatakse kaheks (ühed saavad ravimit ja teised tableti, mis ei sisalda ravimi toimeainet) -, siis meditatsiooni puhul on asi raskem ning seost keerulisem tõestada. Ei saa ju katsealustele öelda, et teie mediteerige, ja teie, platseebogrupp, tehke vaid nägu, et mediteerite.

"Täiesti kindel on aga see, et mediteerimine vähendab stressitunnet, seda, mida inimene ise tunnetab," selgitab Yorgis praktiseeriv dermatoloog Cybele Fishman. "Tõenäoliselt vähendab see ka võimalikke põletikunähte organismis, mistõttu nahk näebki tervem ja noorem välja."

Kõige parem kogu asja juures on aga see, et tulemused, sügavad psühholoogilised muutused, ilmnevad juba suhteliselt kiiresti - 20 päeva kuni kaheksa nädala pärast.

Uuringute ajal mediteerisid katsealused 20 minutit päevas kaheksa nädala vältel. Nüüdseks on teadlased aga seisukohal, et mediteerimise ajast hoopis olulisem on selle sagedus. Seega võib nahal nähtavaid tulemusi saavutada juba igapäevase kümneminutilise mediteerimisega.

"Asjast võib mõelda nii, nagu see oleks kaks ühes toode, mis virgutab aju ja noorendab samal ajal seerumina nahka," soovitavad uurijad.

Allikas: Wellandgood.com