Liiga palju puuvilju korraga (banaan, pirn, õun) lisab sinu smuutile rohkelt puuviljasuhkrust tulenevaid kaloreid. Muidugi ei saa võrrelda värskete puuviljade kaloreid karastusjoogis või rämpstoidus olevate kaloritega. Puuviljades on “toiteainerikkad kalorid”, mis ei anna sulle ainult energiat, vaid ka palju vajalikke vitamiine, mineraale, antioksüdante ja kiudaineid – kõike seda, mida meil iga päev vaja on.

Smuutit tehes tasakaalusta puuvili alati marjade või rohelisega (spinat, lehtkapsas, rooma salat, lehtsalat). Ühe smuuti kohta on soovitatav kasutada 1-2 osa puuvilja, võimalusel 1 osa juur- või köögivilja, 1 osa värskeid või külmutatud marju ning 1 osa vedelikku (vesi, kookosvesi, mandlipiim).

Jogurti kasutamine on väga populaarne, aga ka siin on oluline jälgida, millist jogurtit kasutada. Smuutit tehes väldi maitsestatud ja magustatud jogurteid. Iga sellise jogurtiga lisad juurde suhkrut ja muid lisaained, mida sa sinna tegelikult ei taha. Kasuta ainult maitsestamata jogurtit ning võimalusel mahejogurtit. Paljudele meeldib kasutada hommikusmuutis ka keefirit (hea seedimisele). Kõige tervislikum vedeldaja on aga puhas vesi, mis on neutraalne ja laseb maitsetel esile tõusta.

Ära tee smuutist piima- või jäätisekokteili! Lehmapiima lisamine smuutisse peaks olema täiesti välistatud, kuna see raskendab seedimist (lehmapiimas olev kaseiin on raskesti seeditav, ent hästi toimiv seedimine hoiab ära palju tervisega seotud probleeme) ja ei lase puuviljadest/marjadest tulevatel toitainetel organismi imenduda. Piim ei sobi kokku ka värskete puu- ja köögiviljadega (tekitab gaase) ning selle toimel tekib kallerdumine/kibe järelmaitse (nt kiivi+piim). Sama on ka jäätisega, mis lisab smuutile ebatervislikke rasvu ja suhkruid. Kui soovid saada jahutavat külma smuutit, siis kasuta valmistamisel külmutatud puuvilju (banaan, ananass), marju või jääd. Lehmapiima asemel soovitatakse kasutada pigem taimset ja magustamata mandli-, kookos- või riisipiima. Neid on lihtne ka kodus ise teha – nii võid kindel olla, et asi on aus.

Smuutit tehes jälgi, et seal oleks olemas ka piisavalt kiudaineid. Kiudained smuutis aitavad säilitada täiskõhutunnet ja hõlbustavad seedimist. Kiudainete olemasolu ühtlustab ka suhkrute imendumist pikema perioodi peale. Et energiatase oleks ühtlasem, lisa smuutile peale puuviljade ja marjade ka erinevaid seemneid (kanepi-, lina-, chia seemned), rohelisi lehtköögivilju (spinat, lehtkapsas, rooma salat), pähkleid või mandleid. Kuid ära lisa neid kõiki ühte smuutisse, vaid pea meeles, et vähem on rohkem ja alusta lihtsamate retseptidega, kus kasutatakse 3-5 koostisosa.

Nagu varem mainitud, siis parim smuuti vedeldaja on vesi. Nii lihtsalt, kui see ka ei kõla, siis seda siiski väga ei kasutata. Kraanist tulev külm vesi sobib väga hästi. Tavaline vesi laseb esile tõusta smuuti koostisosade maitsetel. Vedeldajana sobivad veel mandli-, riisi- ja kookospiim, värskelt pressitud mahl või kookosvesi. Kevadeti sobib kasutada ka vahtra- või kasemahla!