Retinoidid on A-vitamiini derivaadid. Kosmeetikatoodetes on kasutusel retinool, retiinaldehüüd ja retinüülpalmitaat. Väidetavalt vähendavad need ained tekkinud kortse ja väldivad uute teket, sest ergutavad kollageeni sünteesi. Tegelikult aga väheneb kollageeni ja elastiini (mis nahka elastsena hoiavad) tootmine vananedes oluliselt ning pindmisi kortse on võimalik vähendada vaid minimaalselt. Lisaks pead arvestama sellega, et retinoidid võivad esimestel kasutamiskuudel tekitada kerget kestendust ja nahaärritust, mis hiljem siiski möödub. Keskkonnafaktorid (näiteks suitsetamine, saastunud õhk ja päikesekiirgus) aga mõjuvad nahale endiselt ja tekitavad kortse.

AHA-hapetest kasutatakse kosmeetikatoodetes enim glükoolhapet. Need happed “koorivad” pindmisi nahakihte ja kiirendavad uute rakkude paljunemist, muutes naha selle seeläbi siledamaks ja värskemaks. Ühtlasi need ka niisutavad nahka ja vähendavad veekadu. Kuid kõige selle kõrval muudavad mõned AHA-happed naha päikese suhtes tundlikumaks ja võivad seda lausa ärritada.

Vitamiinid C ja E. Need on ühed olulisemad antioksüdandid, mis võitlevad nahka kahjustavate vabade radikaalidega. Kahjuks ei ole vitamiine sisaldavad kreemid nahakahjustuste (oksüdatiivse stressi) vältimisel ja vananemisilmingute kõrvaldamisel siiski tõsiselt efektiivsed. Need muutuvad õhu ja päikese käes ebastabiilseks ega tööta enam nii, nagu loodetud. Mõningast mõju omavad nad uute kortsude ärahoidmisel, kuid neid, mis juba olemas, antioksüdandid kaotada ei suuda.

Peptiidid on oma olemuselt molekulid, kus aminohappe jääke ühendavad peptiidsidemed. Väidetavalt ergutavad need nahas kollageeni ja hüaluroonhappe tootmist ning annavad niiviisi nahale tagasi elastsuse ja noorusliku ilme. Arvestada tuleb aga sellega, et peptiidide toime on meile suures osas veel mõistatuseks ja neil on mingis ulatuses ka väikeseid lihaseid halvav toime.
Niisiis, sellist kreemi, mis allavajunud ja kortsulise näonaha ning pingsuse kaotanud lihased taas üles kergitaks, ei ole olemas. Teaduslikult on tõestatud, et ülal loetletud koostisosade toime on parimal juhul tagasihoidlik.

80% ulatuses tuleb kortsude tekkes süüdistada päikest ning on olemas vaid üks tõde, mis ajaga võidelda suudab. Mis see on? Päikesekaitsekreem. Palju päikesekaitsekreemi.

Allikas: Health.com