Kirjeldus: sinu külgedel ja ka sinu kõhul on rasvaladestused.
Põhjused: istuv eluviis, liigne maiustaine, alkoholi tarvitamine, suhkru- ja süsivesikuterikas menüü (sööd tihti saia, küpsiseid, kooke, makarone).
Kuidas neist vabaneda? Tarvita vähem alkoholi. Juba mõned klaasid veini kolm-neli korda nädalas tekitavadki pehmet “veinipihta”. Loobu alkoholist täielikult kaheks nädalaks ja seejärel, kui soovid, tarvita seda taas, aga väga vähe.
Vaata ka oma menüü üle – ära tarvita dieettooteid või vähendatud rasvasisaldusega toite, eelista päris toitu ja jälgi, et su menüü oleks valgurikas. Kindlasti peaksid lülitama menüüsse tervislikke rasvu sisaldavad toiduained nagu pähklid, avokaado ja rasvane kala.
Liigu rohkem. Kui istud hommikust õhtuni kontoris, on raske päevas 10 000 sammu täis teha. Kui sulle ei meeldi trenni teha, ei pea sa muidugi jõusaali minema, aga jalgsi võiksid küll rohkem käia. Ja kodus võimelda võiksid samuti.

Hea nõuanne: treeni mõõdukalt ja muuda menüü tervislikumaks.

Probleem: stressikõht

Kirjeldus: rasv on kogunenud nabaümbruse piirkonda, naba tundub katsudes kõva.
Põhjused: krooniline stress (kõrge stressihormooni kortisooli tase), jätad tihti söögikordi vahele, jood palju kohvi, ebatervisliku toidu söömine, sul on esinenud ärritunud soole sündroomi.
Kuidas sellest vabaneda? Mine varakult voodisse. Kui magad vähe ja kannatad stressi all, aktiviseeruvad hormoonid, mis reguleerivad isu ja ainevahetuse kiirust. Enne magama minekut võiksid proovida hingamisharjutusi, mis aitavad sul lõõgastda. Kindlasti peaksid vältima hilist kohvijoomist.
Ära treeni üle. Ära pinguta liigselt kardiotreeningus – lõõgastuda aitavad hoopis jooga ja pikad jalutuskäigud.
Jälgi, et su menüü sisaldaks magneesiumi, mida tuntakse ka kui “lõõgastavat” mineraali (seda sisaldub täisteratoodetes, rohelistes köögiviljades ja pähklites).

Hea nõuanne: proovi joogat ja venitamist. Joo õhtul enne voodisse pugemist kummeliteed – see aitab su kehal ja vaimul rahuneda.

Probleem: madal kõht

Kirjeldus: oled kõhn, aga kõht on esiletükkivalt ees.
Põhjused: kõht võib selline välja näha mitmel põhjusel. Näiteks, kui oled hiljuti emaks saanud, sul on monotoonne treeningkava või pidevalt ühesugune menüü.
Kuidas sellest lahti saada? Võta oma toitumine fookusesse – jälgi, et sööksid piisavalt värsket ja kiudainerikast toitu. Köögiviljad, täisteraleib ja muud kvaliteetsete kiudainete allikad olgu alati su esimesteks valikuteks.
Treenimisel jälgi, et kõhulihasteharjutuste tegemisel oleks selg hoitud ja kõht sees. Ära keskendu vaid ühe kehaosa treenimisele, vaid jälgi, et kogu keha saaks ühtlaselt koormust.

Head nõuanded: joo rohkem vett, eelista kergelt seeduvaid toiduaineid (näiteks köögivilju) ja tarbi piisavalt väherasvaseid proteiinirikkaid toiduaineid (valge kala, kana)

Probleem: “emakõht”

Kirjeldus: peale sünnitust tundub, nagu oleksid ikka veel lapseootel.
Põhjused. Ära kiirusta – peale sünnitust võib võtta kuus kuud aega, enne kui emakas taas endise asendi ja suuruse saavutab. Samuti peaks enne treeningute alustamist ootama vähemalt paar kuud. Anna oma kehale aega uute oludega kohaneda.
Kuidas sellest vabaneda? Hakka võtma kalaõli ja jälgi, et su menüü sisaldaks iga päev tervislikke rasvu (neid sisaldub oliivides, pähklites, avokaados). Tee lihaste tugevdamiseks Kegeli harjutusi. Harjuta end taas kõhtu sees hoidma – nii on su figuur parem. Ühtlasi on ka see organismile püsivaks mõõdukaks koormuseks. Hoidu esimestel kuudel peale sünnitamist istessetõusudest – lase oma kehal paraneda.

Hea nõuanne: proovi magada nii palju, kui saad. Unehormoonid hoogustavad rasvapõletusprotsesse.

Probleem: muutuv kõht

Kirjeldus: hommikul on su kõht lame, õhtuks aga kui õhupall.
Põhjused: toiduallergiad, seedeprobleemid, soolestiku mikrofloora tasakaalutus.
Kuidas sellest vabaneda? Terve kõht on lame kõht. Kui sul on pidevalt seedeprobleemid, mis su kõhu punni ajavad, lase arstil uurida, mis seda põhjustavad. Võib-olla oled juba aastaid enesele teadmata vaevelnud gluteeni- või laktoositalumatuse käes? Seedimist võivad ärritada ka pärm ja alkohol. Jälgi, et su menüü sisaldaks rohkesti köögivilju, kana ja kala.
Söö kindlasti hommikust – nii lükkad ainevahetusele juba varakult hoo sisse. Kindlasti väldi öist söömist. Näri toit enne neelamist rahulikult läbi ja väldi kiireid söögikordi.

Hea soovitus: tee igal hommikul järgmist hingamisharjutust. Lama selili, lõõgastu täielikult. Nüüd hinga 10 korda sügavalt sisse ja välja. Ja veel – kui võimalik, mine peale söömist jalutama.

Allikas: Bright Side