Foto: Jil Sander

2. Vabariigi aastapäev toob igal aastal fookusesse piduliku moe ja sel aastal tõstatus riiete teema juba enam kui kuu enne vastuvõttu, kui Õhtuleht trükkis ära loo presidendi plaanist kanda vastuvõtul rahvarõivaid, küsides, kas see ongi kleididraama lõpp. Kuigi presidendipaar kandis riigi sünnipäeval rahvarõivaid, ei olnud glamuuril ja kleididraamal 24. veebruaril siiski (õnneks) lõppu. Vastupidi, seda oli eelmistest aastatest isegi enam!


President Kersti Kaljulaid ja härra Georgi-Rene Maksimovski. Foto: Tiit Blaat

Vaata edasi:

3. Märtsis toimus kevadine Tallinna moenädal, mille raames toodi lavale Eesti disainerite kevad-suvised kollektsioonid. Publikuni jõudsid arvukad disainid pruut- ja galakleitidest mugavate igapäevaste valikuteni.

4. Aprillikuu viimasel päeval laulatati Narva õigeusu kirikus Martin Repinski ja Siret Kotka. Loe SIIT, mida arvasime Sireti pruutkleidist.

5. Mais avati Tallinn Design House. Olenemata sellest, kas tegemist on kohaliku disainisõbra, kultuuri- või moeajakirjaniku, välisriigist pärit blogija või hoopis uudistava turistiga, saab Tallinn Design House’ist suurepärase ülevaate Eesti disainerite loomingust. Tootevalik varieerub esindusruumis kodumaiste disainerite loodud mööblist keraamikani ja ehetest ning rõivastest looduskosmeetikani. Kindlasti on see ka heaks paigaks, kust soetada stiilseid kingitusi.

6. Kodumaine moebränd Tallinn Dolls on viimasel aastal teinud arvukalt koostöökollektsioone erinevate staaridega – viimati esitleti Tanja Mihhailova disainitud peokollektsiooni. Juunis jõudis müügile aga Lenna Kuurmaa looming, mis võitis koheselt paljude südamed.

7. Juulis tõusid Eesti meesmodellid taas tähelepanu alla – Prantsuse Vogue nimetas silmapaistvatest meesmodellidest kõnelevas loos ära Eesti modelli Tony Haraku. 18aastane Sage Managementi kuuluv Tony oli selleks ajaks osalenud Prada, Lanvini, Louis Vuitton', Valentino, Dior Homme, Y-3'e, Sankuanzi ja Christian Dada moeetendustes. Loe edasi SIIT.

8. 19. augustil laulatati Tallinna Toomkirikus Luisa Värk ja Taavi Rõivas – kahtlemata on tegemist ühe enam kajastatud pulmaga Eesti ajaloos. Pruut kandis hinnalist Kristina Viirpalu loodud kleiti, mis pälvis kommentaatoritelt küll vastakaid hinnanguid, kuid olles meie hinnangul siiski Eesti moekunsti võrratu näide.

9. September tõi endaga kaasa mitmeid stiilimuutusi. Pikemalt peatutakse president Klajulaidi endisest märksa lühemal soengul ja Urmas Vaino uuel stiilil.


Foto: Rauno Volmar


Foto: Taavi Sepp

10. Oktoobris lahvatas skandaal president Kaljulaidi riietuse teemal – Hannes Võrno avaldas sotsiaalmeedias kriitilise postituse, kus võrdles presidenti Orissaare seenelisega. Viimane väljend hakkas koheselt oma elu elama, saades vastukaja nii avaliku elu tegelastelt, Orissaare elanikelt kuni selleni välja, et mõne aja pärast jõudsid lettidele ka "Orissaare seeneliste" võiseened. Loe SIIT, kuidas skandaal alguse sai.

Samal kuul toimus ka sügisene Tallinn Fashion Week, mille raames anti välja Eesti mainekaim moeauhind “Kuldnõel”. Auhinna võitis oma meisterliku loominguga Kristina Viirpalu – vaata SIIT videomeenutust kollektsioonist.


Foto: Karli Saul

11. Novembris esitlesid ainulaadset ühiskollektsiooni Eesti moemärk Bastion ja juveelikaupluste kett Goldtime – peokollektsioonis ülistatakse naiselikkust ja müstikat. Rõivakollektsiooni täiendavad hoolega valitud ehted.


Foto: Bastion ja Goldtime

12. Sel kuul kuulutati välja konkursi “Eesti Aasta Ehe 2017” võitja. Parimaks tunnistati Allan Maripuu loodud hõbesõrmus “Härmalill”, mida kaunistasid turmaliin ja mustad ning valged tsirkoonid. Konkursi peaauhinnaks oli üks unts puhast kulda ja ürituse peapartneri LHV Panga poolt eluaegne AU-kliendi teenuste pakett. Näitus parimatest töödest jääb Tallinnas LHV teenindussaali (aadressil Tartu mnt 2) avatuks detsembrikuu lõpuni. Loe võidutöö kohta edasi SIIT.


Foto: Taavi Sepp