Tugevad raamid versus veetlev kassipilk

Prillid raamivad alati nägu – tugeva raamiga eksemplarid teevad seda aga eriti efektselt! Saabuva kevadsuve kollektsioonides leidub palju just selliseid prille, kus pakse raame ehivad omakorda silmapaistev muster ja eri värvide kombinatsioonid. Paksude raamidega prillide kõrval on olulisel kohal aga ka sellised, millel vaevu üldse on raame. Tõelised kassnaised, rõõmustage!

Gucci laiade raamidega prillide sangad on käsitsi lameeritud ja neid ehib tiigrikuju – just tiigri nime kannab ka brändi kogu uus kollektsioon.
Moodsa kassnaise lemmikud Italia Independentilt.
See on Saint Laurenti kevadhooaja signatuurmudel The Monogram. See ühendab autentsuse, modernsuse ja inspireerituse kõrgmoest ... Prille kaunistab Yves Saint Laurenti kõrgmoekollektsioonide algupärane logo aastast 1962.

Ümmargune kuju

Erinevate moemajade ühisteks lemmikuteks on sel hooajal päikeseprillide ümmargused klaasid. Kui suurus varieerub tõelistest suurtest kärbseprillidest mõõtmetelt väiksemate professoriprillideni, siis üks on selliste prillide puhul küll selge – tegemist on statement-prillidega, mis ei jäta kedagi ükskõikseks.

Ümmargustele päikeseprillidele lisab efekti kahevärviline raamiosa.
Gucci ümmargused prillid on saanud põneva nüansi kontrastse tooni näol.

Trikiga aviaatorid

Aviaatorid pole ilmaaegu jätkuvalt populaarsed. Need sobivad pea iga näokuju ja stiiliga – olgu su favoriidid siis pigem klassikalised lenduriprillid või oma ebakorrapärase vormiga aviaatoreid ainult õrnalt meenutavad prillid. Ja mood ongi ju selleks loodud, et lõbusam oleks, eks?

Alexander McQueeni aviaatorid on saanud modernse mulje tänu diagonaalsetele lõigetele prillide servas. 

Elu läbi roosade prillide

Õnneks on see aeg, kus värvilised päikeseprillid kuulusid üksnes alaealiste ampluaasse või siis sportlaste vormi juurde, läbi. Roosad, punased, sinised, rohelised … Kes armastab värvilisi päikeseprille, siis nüüd on valik oi-kui-lai! Kui värviliste peegelklaasidega prillid on olnud juba paar aastat suureks moehitiks, siis nüüd on valikus ka matte klaase ning laienenud on ka raamide valik – ka kõige tagasihoidlikumad võivad nüüd elu läbi roosade prillide vaadata!

Italia Independenti nägemus värvilistest prillidest – meenutab päikeseloojangut, kas pole?
Tumepunane mattklaas Puma prillidel.

Küsimused ja vastused

Milllest peaks päikeseprille valides lähtuma?
Dr. Kai Noor Eye Clinicu optometrist Kirsika Piiskop

K: Millistele päikeseprillidele saab lisada optilisi klaase?

V: Tänapäeval on optiliste päikeseprillide valik väga suur. Kui varasemalt sai optilist päikeseprilli teha vaid sirgema esipaneeliga raami, siis tänapäeval on võimalik optilise tugevusega teha ka kumeramaid sportlikke päikeseprille.

Palju on muutunud ka prillide valmistamise tehnoloogia. Kvaliteetsed päikeseprilli brändid, nagu Serengeti ja Maui Jim, pakuvad juba tehases valmistatud optilisi päikeseprille, mille tugevused, toon ja erinevad omadused on kantud klaasi valmistamise käigus just prilliläätse sisse, mitte peale. See tehnoloogiauuendus parandab oluliselt nägemise kvaliteeti ja klaaside vastupidavust. Seega optilise tugevusega päikeseprilli kandev inimene ei pea enam tegema järeleandmisi klaasikvaliteedi osas. Sarnaselt tavalistele prillidele on neid võimalik tellida nii ühevaatelistena kui ka mitmevaatelistena ehk progresseeruvatena.

K: Millest peaks lähtuma, kui minna kauplusesse uusi päikeseprille valima?

V: Paar korralikke päikeseprille võiks olla igal inimesel. Lisaks suvele peaks päikeseprille kandma ka talvel, sest lumelt peegelduv madalalt paistev päike võib silma isegi rohkem ärritada kui suvine.

Päikeseprillide valiku tegemisel on kõige olulisem valida korraliku UV-kaitsega prillid. Kui osta prillid, millel pole UV-kaitset, siis tumeda klaasi taga pupill laieneb ja seetõttu jõuab silma rohkem kahjulikku UV-kiirgust kui ilma päikeseprillita. Seda, kas olemasolev päikeseprill kaitseb UV-kiirguse eest, saab kontrollida prillipoodides. Hea on ka teada, et õige päikeseprill ei tohiks ruumis sees olles pilti liiga tumedaks teha.

Teiseks tuleks valida raamid, mis on tavalisest prillist pisut kumeramad ja suuremad, sest nii kaitsevad need silmi valguse ja tuule eest paremini ka külgedelt. Eriti oluline on see silmadele, mis ärrituvad kiiresti, on valgustundlikud ja kipuvad päikeselise või tuulise ilmaga vett jooksma.

Kindlasti tuleb mõelda ka prilli eesmärgi peale. Kasutamise eesmärgist sõltub nii raami stiili ja kuju valik kui ka klaaside tooni, materjali ja omaduste valik. Sportilikeks tegevusteks sobivad paremini voolujoonelisemad ja kergemad, aga samas tugevamatest materjalidest päikeseprillid. Mägedesse minnes tuleks eelistada tugevama tooniga ja peegelpinnaga klaasi ning raami, mis kaitseks ka külgedelt. Veekogude läheduses aja veetmiseks ja autosõiduks soovitan polariseeritud päikeseprille, mis eemaldavad tasapinna peegeldused ja tagavad sellega parema teravuse.

Kui inimene ei taha soetada erinevateks otstarveteks mitut päikeseprilli, siis hea variant on osta fotokroomsed päikeseprillid. Vastupidiselt tavalistele päikese käes tumenevatele klaasidele on fotokroomsetel päikeseprillidel siseruumides juba kindel toon, mis tumeneb õue minnes vastavalt UV-kiirguse tugevusele veelgi, see tagab silmadele parima kaitse igas olukorras.