„Pesukäsn võib soodustada bakterite levikut,“ sõnab meditsiiniarst Debra Brooks Northwelli Health-GoHealth Urgent Care kliinikust. Käsnad mitte ainult ei hoiusta baktereid (kaasa arvatud pseudomonas aeruginosat ehk bakterit, mis tekitab ka loomadel terviseprobleeme), vaid iga kord, kui sa seda surnud naharakkude eemaldamiseks kasutad, hõõrud sa ka suure tõenäosusega eile eemaldatud rakud oma naha peale tagasi.

Pesukäsnade olemus muudab need pisikute jaoks justkui laborites bakterite uurimiseks kasutatavaks läbipaistvaks Petri tassiks. „See püsib pidevalt vannitoas – soojas ja niiskes keskkonnas, kus on loodud hallituse ja kopituse tekkeks ning levikuks ideaalsed tingimused,” selgitab Brooks. Isegi, kui seda ka korralikult pesed, on siiski suur võimalus, et pisikud peidavad end käsna salakavalates väikestes vahedes ja aukudes. Inimesed, kellel on või kes kannavad edasi „superbakterit“ nimega MRSA, mille süüks võib pidada mitmeid raskesti ravitavaid infektsioone, peaksid teadma, et just see bakter levib läbi pesukäsnade eriti kergelt. Samuti ohustavad diabeetikuid ja nõrgema immuunsussüsteemiga inimesi suurema tõenäosusega erinevad haigused, mille põhjustajad peiduvad end just käsnade sees. Seda eriti seetõttu, et pesukäsnad põhjustavad surnud naharakke eemaldades mikroskoopilisi marrastusi. Brooksi sõnul mõjub see pisikutele kui avatud uks.

Kui sa ei taha käsna kasutamisest loobuda, proovi järgnevaid Pennsylvania osariigi ülikooli nippe, mis aitavad pesemise abimeest võimalikult puhtana hoida.

- Tee kindlaks, et su pesukäsn oleks valmistatud looduslikest materjalidest ega sisaldaks midagi sünteetilist.

- Ära jäta seda kunagi dušikabiini või vanni äärele seisma. Just seal tõmbab see kõige kiiremini ligi hallitust ning kuivab kauem.

- Hoiusta pesukäsna alati kuivas kohas. Tee ka kindlaks, et see on enne igat kasutuskorda täielikult kuiv, et takistada bakterite vohamist.

- Leota seda aeg-ajalt 5 %-s pesuvalgendi lahuses, et hävitada baktereid ja pisikuid.

- Soeta uus pesukäsn vähemalt iga kolme kuni nelja nädala järel.

Allikas: RD