Söömine vahetult enne magamaminekut muudab ajutegevuse aktiivsemaks ning soodustab elavate ja painavate unenägude ilmumist. Toidud, mida on raske seedida (näiteks vürtsikad road), muudavad sind veelgi ärevamaks. Uuringud näitavad, et vürtsikad toidud tõstavad kehatemperatuuri, see häirib und ja mõjub unenägudele negatiivselt.

Rasvane rämpstoit

Toit, mille seedimiseks kulub kaua aega (liha ja piimatooted, eriti juust) soodustavad unenägude teket. Une-eelne jäätise või mõne muu rasvase snäkiga maiustamine suurendab aju elektrilist aktiivsust ehk ajulaineid. Kuid rasvase toidu mõju on pikaajalisem – teadlased on tõestanud, et need, kes söövad kogu päeva jooksul väga rasvarikast toitu, näevad rohkem õudusunenägusid.

Ravimid

Ravimid mõjutavad ajukeemiat. On kindlaks tehtud, et narkootilised ained ja antidepressandid, eriti teatud tüüpi antidepressandid, mis toimivad üle serotoniiniretseptorite ning muudavad sügava une faasi intensiivsemaks, soodustavad mõnedel inimestel hirmuunenägude teket.

Toidulisandid ja vitamiinid

Teadlased on avastanud, et elavad unenäod on sageli seotud vitamiin B-6 üleküllusega organismis. See vitamiin osaleb protsessis, mis muudab söödud aminohapped virgatsaineteks (kehasisesteks bioloogiliselt aktiivseteks aineteks, mis vahendavad närvirakkude vahelist keemilist ülekannet närvisüsteemis) ning on seetõttu vastutav ka hirmuunenägude eest.

Allikas: Byrdie