Üheks valikuks võib olla ka plaksumais, mis sisaldab serotoniini. See vastutab unetsükli reguleerimise eest. Ole aga ettevaatlik, sest plaksumaisis sisalduv sool võib und hoopis häirima hakata.

Ärkad öö jooksul korduvalt?
Vahel on mitteuinumise asemel probleemiks hoopis see, et ärkad öö jooksul mitu korda üles. Kuigi organism vajab vett ning seda peab päeva jooksul mitu korda jooma, võib öösel korduvalt tualetti jooksmine hoopis probleemiks saada. Seega, ära joo vahetult enne uinumist liiga palju vett.

Sageli jääb ka viimase toidukorra ja voodisse mineku vahele liiga pikk paus - see peaks olema kaks tundi. Kui vahe on liiga pikk ärkad öösel üles, sest su veresuhkru tase on langenud liiga madalale. Õun ja juba väike kogus pähklivõid annavad piisava koguse glükoosi, et magaksid hommikuni.

Ka stress võib und rikkuda. Sel juhul proovi aprikoose. Neis sisaldub palju C-vitamiini, mis aitab stressi vastu võidelda. Püüa õhtusöögiks süüa ka sparglit. Selles sisalduv folaat vähendab rahutust.

Õudusunenägude peletamiseks
Nägid halba unenägu? Või oli see liiga elav ja intensiivne? "Magneesiumil arvatakse olevat seos unenägudega. Seega on lootust, et magneesiumirikkad toidud rahustavad unenägusid," selgitab toitumisekspert Dana James. Magneesiumi leidub rohkelt avokaados ning rohelistes köögiviljades nagu lehtkapsas ja spinat. Väldi aga juustu, sest see sisaldab opioidseid peptiide, mis ergutavad kujutlusvõimet elavdavate endorfiinide vabanemist.

Elavamate unenägude heaks
Kui sa aga just soovid midagi kaasahaaravat näha, siis lisa juust julgelt oma menüüsse. Unenägusid elavdavaks on ka vitamiin B6, mida leidub rohkelt tuunikalas. Sel juhul naudi enne magamajäämist näiteks tuunikalasalatit. B6 vitamiini on rohkelt ka banaanides.

Vabane norskamisest!
Norskamise all kannatavad sageli ülekaalulised inimesed. Selleks, et kehakaalu kontrolli all hoida, proovi süüa tsitruselisi. Näiteks sidrunit, apelsini või greipi. Dana James ütleb, et uuringute kohaselt on C-vitamiinil norskamist vähendav toime.

Kindlasti väldi...
Kuigi võib tunduda, et klaasike veini teeb uniseks, on alkoholi tarvitamine enne uinumist halb mõte. Eriti, kui sul on unehäired. "Alkohol aitab küll kergemini uinuda, kuid une kvaliteet on halb. Kui alkoholi toime kaob, ärkad paari tunni pärast üles ega suuda enam uinuda," sõnab uneekspert.

Väldi ka kofeiini. Kui suudad, tee seda juba alates pärastlõunast. Vaheta ka õhtune magustoiduks mõeldud kookitükk mõne kergema desserdi vastu. Suhkrurikkad toidud tekitavad organismis segaduse. "Liiga kõrge suhkrusisaldusega magustoidud langetavad mõne tunni möödudes veresuhkru liiga madalale," ütleb Dana James. "See äratab sind öösel üles."

Allikas: Harper's Bazaar