Lugu Powhatani pealiku tütrest Pocahontasest, kes armus võõrasse valgesse mehesse, võttis omaks tema maailma ja usu ning kellest sai kaugel Inglismaal õukonnadaam, peetakse pigem müüdiks, kuid vähesed teavad, et see on tõestisündinud. Pocahontase reis oli nii geograafiline kui ka spirituaalne ja kuigi tema maailm muutus drastiliselt, demonstreeris ta alati naiselikku jõudu ja väärikust.

Nõukogude Eestis, Rootsis ja Inglismaal elanud Kristian on ise läbinud sarnase teekonna. Pagulasena ei julgenud Kristian unistadagi sellest, et pühendada enda elu ühel päeval kunstile. Stockholmis keemiat õppides valis ta siiski erialaks moe ning on tänaseks praktiseerinud ja töötanud selliste disaineritega nagu Alexander McQueen, Halston ja Matthew Williamson. Kristiani konstrueeritud rõivaid kannavad maailma mõjukamad naised nagu Suurbritania peaminister Theresa May ja Jordaania kuninganna Rania. Tema meesterõivaste disaine kannavad aga tuntud muusikud ja filminäitlejad nagu ansambli JLS laulja Oritzé Williams, Harry Potteri staar Matt Dave Lewis ning paljud teised.

Läbi show kolme peatüki kohtame looduslast, kelle kultuur on harmoonias kõige elavaga tema ümber, noort naist, kes leiab võõrastes tavades ja usus midagi huvitavat, mitte hirmsat, ning lõpuks eksootilist, kuid väärikat õukonnadaami, kes demonstreeris siinpool ookeani, et naha värv on vaid naha värv.

Kangas on Kristiani disainiprotsessis kuningas ja Pocahontase reisi illustreerivad Itaalia ja Jaapani päritolu materjalid, mille värvigamma ja tekstuurid lisavad oma dimensiooni. Lugu algab õrna puuvillase looriga, kohtub siis etnostiilis žakaar- ja gabardiinkangaga, mida lõpuks murravad organza, udusule pinnaga kreppkangas ja õlise efektiga must nahk.

Värvilugu algab avaras preerias ja taevakarva sinine juhatab meid läbi indigotoonide, kohiseva jõe ja loodusrahvalike motiivide üle veripunastele etnostiilis kangastele ning jõuab liivakarva kandilisema siluetini. Reisi viimane faas on graafiliselt mustvalge ning pinnatekstuurides kontrastne.

Pocahontas kollektsioon on valminud tervikuna Eestis ja koostöös Kristiani Eesti Kunstiakadeemias toimunud kursuse võitnud disaineritega Ester Soidla, Britta-Liisa Brutus ja Kreeta Aidla. Kollektsioon on platvorm, kus koostöö jätkub ka teiste noorte Eesti naiskunstnikega nagu graafik, animaator ja muusika looja Grete-Ly Valing ning fotograaf Saara Samantha Steinberg. Show stilistikat juhendab kunstiline juht Jeffrey Cameron New Yorgist ning etenduse koreograafia kontseptsiooni autor on Jüri Nael.

Kogu moeetenduse filmib 360º-kaameraga virtuaalreaalsuse kontseptsiooni jaoks üles Johannes Magnus Aule. VR-versiooni show'st on võimalik kogeda pop-up-näitusel, mis avatakse 16. oktoobril Tallinna Kaubamaja naistemaailmas.

Video: Sander Antoniak