Lia Tüür Pelguranna ateljees

Lia Tüüri loomingule tagasi vaadates meenub esmalt tema äärmiselt meisterlik joonistusoskus ja õrn graafline pinnakäsitlus olenemata materjalist, millega ta parasjagu töötas. Justkui mängleva kergusega visandas ta ümbritsevat argist ilu, otsides hingestatust ja harmooniat, mida kanda oma ehetele. Tema suurim kirg oli graveerimistehnika ja selle ajalugu, mis on üks keerulisematest ja aeganõudvamatest metallile kujutise kandmise viisidest.

Motiivistikust oli talle lähedane looduse mitmekülgsus ja nüansirikkus, mida ta kasutas nii autoriehtes, seeriatoodetes, tellimustöödes kui ka vabagraafikas. Tema lemmikmaterjalideks kujunesid hõbe ja vask. Kulda pidas ta liiga tehniliseks. Metalli pinnal olevates nõtketes graaflistes joontes väljendus tagasihoidliku iseloomuga kunstniku piiritu loomevabadus ja tundlikkus. Graveeringud Lia töödes olid kui mänglevalt kerged pinna puudutused, mis jätavad vaataja eest varju aastatega distsiplineeritud rutiinsuse, tööriistade ettevalmistamisele ja graveerimisprotsessile kulunud lõputud tunnid kullassepalaua taga ning hapra naise visa pühendumuse, mida nende teoste loomine nõudis.

Lia Tüüri mälestusnäitus

Lia jaoks olid tähtsal kohal tema perekond, lähedased ja kodune Muhu saar. Muhu saarega seondub Lia loomingust enim prosside ja kaelaehete sari „Kala“, kus loodud kalakeste nahk küütleb mitmevärviliselt või haljalt, uimed ja sabakesed liiguvad, silmadena säravad kivikesed. Ehte-kalad naeratavad muigveil sui või purskavad seljalt välja vett. Neis on ühendatud Lia kõik erialased oskused, vormivabadus, mängulisus ning helged mälestused Muhu saare kalurikülast.Loit Jõekalda

Lia Tüüri mälestusnäitus

Tasakaaluka ja positiivse inimesena oli Lial ka võluv oskus inimesi ühendada. Ta elas kaasa oma kolleegide ja õpilaste tegemistele, kuulates avatud meelega, inLoit JõekaldaLoit Jõekaldanustades ja toetades. Tema heatahtlikkus ja otsekohesus tõid tunnustust kolleegide seas, õnnestumisi nii Kunstikombinaadis töötades kui ka hilisemas õpetaja- ja A-Galerii juhataja töös.

Loit Jõekalda

Jaga
Kommentaarid