…annab suitsust loobumine end organismis tunda sisuliselt kohe — juba mõnikümmend minutit peale viimast sigaretti aeglustuvad südame löögid (loe: need saavutavad taas normaalse sageduse).

Kahe tunni pärast…

…on su vererõhk madalam ja südamerütm normaliseerunud. Vaikselt hakkab paranema ka vereringe ja võid tunda, et su sõrmed ja varbad on soojad. Tunned vajadust uue sigareti järele — nikotiinisõltuvus annab endast just nüüd tunda. Kui sa suitsu ette ei pane, hakkavad esinema varajaseid nikotiini võõrutusnähud: suurenenud söögiisu, ärevus, pinge või kurbus ja unehäired. Pea vastu!

12 tunni pärast…

…hakkab vere hapnikusisaldus normaliseeruma ja seda tänu sellele, et sa ei tõmba enam koos suitsuga sisse toksilist süsinik-monooksiidi. See vähendas otseselt vere hapnikusisaldust — muide, kas teadsid, et just vere vähene hapnikusisaldus põhjustab tõsiseid südameprobleeme ja ka teisi haigusi?

24 tunni pärast

Risk südame pärgarteri tromboosi tekkeks on suitsetajatel 70% kõrgem kui mittesuitsetajatel — juba päev pärast loobumist oled seda riski oluliselt vähendanud. Infarktirisk hakkab samuti nüüd vähenema! Tubli, oled juba terve päeva suitsuvabalt hakkama saanud.

48 tunni pärast

Okei, see ei ole just otseselt tervisega seotud, aga meeldiv uudis on see küll — üks suitsetamisest loobumise eeliseid on, et hakkad teravamalt lõhnu ja maitseid tundma. Aeg peenemateks naudinguteks!

Kolme päeva pärast…

…on nikotiin su kehast nüüd lõplikult väljas. See tähendab aga võõrutusnähtude teket, seega ole tugev. Kui sul tekivad nüüd muremõtted, krambid, hakkad põhjuseta higistama või oled lihtsalt pidevalt ärritunud, siis tead, mida süüdistada. Praegu on suitsetamisest loobumise protsessi kõige raskem aeg. Kasuta nüüd raha, mille eest varem sigarette ostsid, enda poputamiseks ja osta endale midagi ilusat. Lihtsalt niisama.

Kahe-kolme nädala pärast…

…on just paras aeg, et uue ja tervisliku eluga harjuda — ja nüüd hakkad sa reaalselt ka ise vahet tundma. Sportides tunned, et see ei võta sind enam hingetuks, sul on rohkem võhma ja jõudu. Oma osa on sel ka paranenud südametööl ja vereringel. Enamik loobujaid on selleks ajaks vabanenud ka tülikatest võõrutusnähtudest.

Aasta pärast…

…on südamehaiguste risk suitsetajatega võrreldes poole võrra vähenenud. See on suur märk!

Viie aasta pärast

Kui suitsetasid pikki aastaid, siis tõenäoliselt muutusid sinu veresoonte seinad õhemaks — see suurendab muu hulgas ka infarktiohtu. Kui oled suitsuvaba olnud juba 515 aastat, on su infarktirisk taas sama nagu mittesuitsetajal.

10 aasta pärast

Kõri-, kurgu-, neeru-, kopsu- ja pankreasevähirisk on suitsetajal võrreldes mittesuitsetajaga oluliselt kõrgem. Nüüdseks on need riskid kuni poole võrra vähenenud. Tere, tervem elu!

Allikas: healthline.com