Harvardi ülikoolis viidi 2013.aastal läbi uuring, milles vaadeldi lähemalt just nende inimeste käitumismustreid, kes astuvad normidest ja oma mugavustsoonist välja. Leiti, et selliseid inimesi seostatakse kõige enam kõrgema ühiskondliku staatusega ning kompetentsiga saada seatud ülesannetega suurepäraselt hakkama. Teisisõnu: teatud olukordades peetakse silmapaistva välimusega inimesi edukamateks kui neid, kes riietuses turvaliseks jäävad.

Antud uuringus jälgiti täpsemalt seda, kuidas kõrvaltvaatajad reageerivad silmapaistvalt värvilistele tennistele ja lõhkistele teksadele muidu ametlikus keskkonnas. Tulemus: reaktsioonid olid püsivalt positiivsed.

Kuid sinu sokid, mille peal on ananassid või roosad muffinid ei tekita vaid teistes inimestes lõbusat tunnet – need süstivad ka sinusse endasse suure annuse positiivsust.

Teadus nõustub: „Sa oled see, mida sa kannad“
Aastal 2012 uuris Northwesterni ülikooli psühholoog Joshua I. Davis, kuidas riided meie käitumist mõjutavad. Tema uuring näitas, et kui inimesed kandsid teste tehes laborikitlit, olid nende tulemused paremad, kuna nad tundsid end targemana ja seetõttu oli neil lihtsam ka keskenduda.

Kui sa paned jalga värvilised sokid, siis tunned end erilisena. „Alguses kandis värvilisi sokke vaid „see veider poiss kontorist“, kuid nüüd kannavad ärimehed ülikondadega neid ka uhketel üritustel ja tähtsatel kohtumistel, et ranget riietumisstiili mugandada ning lisaks endale ka kõiki teisi ümbritsevaid inimesi end mugavamalt tundma panna,“ selgitab New Yorgi sokibutiigi omanik Vincent Nasserbakht.

Ka Eestis populaarse Rootsi sokibrändi Happy Socks lõbusad tooted on ehtsaks näiteks, et esmapilgul veidi veidrad sokid on saanud sotsiaalselt vastuvõetavaks. Nende tooteid müüakse 90 erinevas riigis ning toovad jätkuvalt suurt kasumit.

Vaatamata sellele, et värviliste sokkide võidukäik on siiani täies hoos, on need siiski selge märk individuaalsusest. Erinevad värvid ja mustrid paljastavad sinu kohta palju, alates isiksusest lõpetades hobidega. Kuid on üks asi, mida kõik silmapaistvad esemed ühiselt ütlevad: „Ma olen piisavalt julge, et näidata oma erilist poolt.“ Nüüd kinnitab ka teadus, et teistele inimestelegi jätab see sügava mulje.

Allikas: Business Insider