Külm kuivatab käte nahka, muudab selle karedaks, ketendavaks ja elutuks ning nahale tekivad väikesed pindmised kortsud. Kuna vereringe on tavaliselt nõrgem, kipuvad käed ka kergemini külmetama. Mida külmem on, seda kuivemaks nahk muutub – ka küüned ja küünenahad hakkavad narmendama. Samuti hakkavad talvel organismis lõppema vitamiinide ja mineraalide varud, nii et käsi tuleks rohkem hooldada. Mida talvel oma käte heaks teha, annab nõu kosmeetik ja kutseõpetaja Leelo Simisker.

Kanna kindaid!

Väga oluline on kanda ilmastikule vastavaid sooje kindaid. Need tuleks kätte panna juba sees, enne uksest välja astumist. Kindlasti tuleks ka autos kindad käes hoida, vähemalt alguses, kuni salong ja rool soojenevad.
Kindaid tuleks kanda ka köögis nõusid pestes või majapidamistöid tehes. Kui käed liiga tihti märjaks teha, kuivatab see omakorda nahka, eriti talvisel kütteperioodil. Kui käed on märjaks saanud, kreemita need pärast kuivatamist kohe sisse.
Muuda kreemitamine harjumuseks: pane kreemituub iga kraanikausi juurde, käekotti ja tööle sahtlisse, et see meelest ei läheks.

Kreemita, kreemita, kreemita

Hea kätekreem peaks olema rasvasemat sorti. Kasuta seda kohe, kui tunned, et käed muutuvad kuivaks – kui need märjaks saavad, enne külma kätte minemist või sealt tulemist.
Kanna kreem kätele vähemalt 15–20 minutit enne õue minemist, siis jõuab see korralikult imenduda ja kaitseb efektiivsemalt.

Õli või kreem?

Külmpressitud taimsed õlid toidavad ja niisutavad, annavad nahale vitamiine ja vajalikke rasvhappeid. Kreemides omakorda on muid aktiivaineid, mis on samuti vajalikud.
Kätel võiks kasutada nii kreemi kui ka õli, vastavalt soovile ja võimalustele. Kuna päevasel ajal pole õlisid mugav kasutada, sest nende nahka imendumine võtab aega ja käenahk jääb rasvaseks, sobivad päeval paremini kreemid, mis imenduvad kiiremini ja jätavad nahale kaitsva kihi. Õli võiks kätesse masseerida ööseks.
 Õlidest on parim jujuubiõli (jojoba), aga see on üsna kallis. Head on veel viinamarjaseemne- ja seesamiseemneõlid. Viimane on eriti sobiv väga kuivale nahale.

Imeline parafiin
Suurepärane – et mitte öelda asendamatu! – talvine protseduur kätele on parafiinimask, mis sisaldab aprikoosiõli ja vitamiine. See teeb naha pehmeks ja säravaks, stimuleerib vereringet ja annab kätele meeldiva aroomi. Kahjuks on parafiinihooldust kodus raske teha (parafiini soojendamine jne), sest parafiinist peab kätele tekkima õhku läbilaskmatu “kinnas”, et kõik ained naha sisse imenduksid.
Kodus võiks käsi ka koorida ja teha erinevaid toitvaid, niisutavaid ja pehmendavaid maske. Väga head on vananemisvastased maskid.

Ära unusta küüsi
Külm mõjub ka küüntele. Sageli hakkavad küüned kihistuma, murduma ja muutuvad haprateks. Abi annavad küünenahakreemid ja -õlid, mille regulaarne kasutamine toidab küüsi ja küünenahkasid, niisutab neid ja pehmendab. Kvaliteetsed kaitsvad ja tugevdavad aluslakid on samuti küüntele külmal ajal kaitseks.

Koorimine noorendab ja elustab
Talvel võiks käte koorimiseks kasutada isegi näokoorijaid, mis on peeneteralisemad ja leebemad. Kindlasti ei tohiks koorimisprotseduure teha hommikul enne väljaminekut. Parim aeg selleks on õhtul. Pärast koorimist kanna nahale toitev, niisutav, vereringet parandav mask, pärast seda käte- või öökreem. Kui nahk on eriti kuiv, koori kaks korda kuus ja tee lisaks erinevaid maske.
 Koorimiseks on väga head oliiviõli ja pruun suhkur või meresool (kui nahk on terve). Suhkur koorib kergelt ja õli muudab naha pehmeks ja siidiseks. Pärast loputamist tupsuta käed kuivaks, õli jääb nahka hooldama ja pehmendama.

Vana hea vaseliin
Vaseliin pole tõesti kuigi peen ja trendikas toode, kuid hädaolukorras võib see su käed päästa. Sarnaselt õliga võiks käed ööseks vaseliiniga kokku määrida ja tõmmata peale õhukesed puuvillased kindad. Aitab isegi see, kui teed seda päeval paari tunni jooksul.
 Kuna vaseliin on suure molekuliehitusega mineraalõli ega imendu nahka, kipub see poore ummistama. Nii et vaseliiniga ei tasu liiale minna, see on rohkem hädaabiks.

Söö õigesti
Kuna talvel tekib organismis mineraalainete ja vitamiinide puudujääk, mis samuti naha tervist mõjutab, tuleks pöörata tähelepanu ka sellele, mida sa sööd. Vitamiini- ja mineraalainerikas toit ja ka toidulisandid taastavad vajalike ainete puudujääke organismis.

Niisuta õhku

Kütmisperioodil on nii kesk- kui ka ahiküttega majades õhk väga kuiv, mis omakorda ei mõju nahale kuigi hästi. Niiskuse lisamiseks ei ole tingimata vaja osta spetsiaalset aparaati. Aseta näiteks küttekeha lähedale kauss veega – see parandab olukorda otsekohe – või laota radiaatorile (NB! mitte elektriradiaatorile või puhurile!) märg rätik.

Turguta vereringet

Külmetavad käed võivad probleemiks olla aasta ringi, aga talvekülmaga võib sellest hädast kujuneda tõeliselt ebameeldiv probleem. Üks kõige levinum meetod külmade käte raviks on vahelduvate sooja-külma vee vannide tegemine – see parandab vereringet. Pärast vanne tuleb käed põhjalikult sisse keermitada.
Vereringe parandamiseks on head kreemid, mis sisaldavad arnikat, ingverit, salveid ja rosmariini.

Külmanäpistuse abiks
Erinevad õlid sobivad hästi pealehõõrumiseks ka külmanäpistuse korral. Ohustatud kohtadele võib õli tupsutada ka enne pakase kätte minekut, näiteks kui lapsed lähevad lume sisse möllama. Parim – eriti lastele! – on jällegi jujuubiõli, mis kaitseb nahka külma ja tuule eest.

Ära nii tee!
Klient kaebas maniküürijale, et ta käed külmetavad. Maniküürija soovitas selle leevendamiseks teha kätele vahelduvaid külma-kuuma vee vanne.
Klient läks koju ja ajas vee keema. Ühte kaussi pani ta keeva vee, teise jäätükkidega külma vee ja otsustas vannidega peale hakata. Õnneks pani ta käed esimesena jääkülma vette, siis tulisesse. Pole kahjuks täpselt teada, mitu korda ta seda protseduuri kordas, kuid väidetavalt ta käed enam ei külmeta – arvatavasti ei tunne ta pärast seda protseduuri lihtsalt enam külma ja kuuma.