Esitasime erinevate koolkondade toitumisspetsidele küsimuse: kui nad peaksid soovitama vaid viit kõige kasulikumat toiduainet, siis mis need oleksid?

Toitumisnõustaja Egle Koppel

Kuna kõik naturaalsed terviktoidud sisaldavad meie organismile vajalikke ja tervistavaid aineid, siis toon välja taimed, mis kasvavad meie kliimavööndis, on kättesaadavad, soodsad või hoopis tasuta.

1. Kõrvits

Kõrvitsa viljalihas on suhkruid ja mineraalaineid. Vitamiinidest leidub A-, B-, E- ja C-vitamiini ning niatsiini. Ei tasu unustada kõrvitsaseemneid, mis sisaldavad samuti erinevaid mineraalaineid ning A- ja B-grupi vitamiine. Pange tähele, et paljud kõrvitsa kasulikud omadused kaovad liigse küpsetamise, soolamise või äädika kasutamise tõttu.

2. Toor- ehk töötlemata tatar

Tatras sisalduvad pea kõik eluks vajaminevad ained, sealhulgas ka asendamatud aminohapped ehk valgud. Ta on rikas B-grupi vitamiinide poolest, samuti on ta heaks raua, kaltsiumi, magneesiumi, tsingi ja kaaliumi allikaks. NB! Pruunistatud või kaua keedetud tatar kaotab suure osa oma kasulikest ainetest.

3. Õun

Õunas leidub vajalikke vitamiine, mineraale ja antioksüdante. Aitab puhastada keha toksiinidest ning koostisaine pektiin langetab veresuhkru ja halva kolesterooli taset. Õunu tasub süüa ikka koos seemnetega, kuna viimastes leidub vitamiin B17, millel on teadaolevalt võimas vähivastane toime.

4. Metsamarjad

Metsamarju võiks süüa võimalikult palju – siis peab immuunsussüsteem talvel paremini vastu. Parimad on marjad värskelt ja suhkruta. Metsamarjad on väga rikkad antioksüdantide, C-vitamiini ja mineraalide poolest.

5. Umbrohud

Naat, nõges, hanemalts, võilill, karulauk jne sisaldavad kogu nn Mendelejevi tabeli. Näiteks naat on eriti rikas E- ja C-vitamiini poolest, sisaldades ka eeterlikke õlisid. Samuti leidub naadis antioksüdante, mineraalaineid, kiudaineid, mis reguleerivad soolte ja südame tegevust.

Toitumisnõustaja Robert Nool:

1. Kalamaksaõli

Kalamaksaõli on niivõrd toitainetihe, et jätab peaaegu kõik konkurendid selja taha. Korralikus õlis on tasakaalus äärmiselt olulised rasvlahustuvad A- ja D-vitamiinid ning suur hulk oomega-3-rasvhapped, mis tasakaalustavad mujalt toidust tulevat suuremat oomega-6 kogust. Kalamaksaõli asemel võib ka süüa rasvasemaid merekalu, eeskätt heeringat (mitte õlis ega maitsestatud), sest enamik müüdavast Norra lõhest tuleb kasvandustest, mistõttu selle toitainetesisaldus on palju kehvem.

2. Kookosõli

Kookosõli on ainulaadne rasvhapete sisalduse poolest. See sisaldab suures koguses lauriinhapet, mis on äärmiselt antibakteriaalse toimega ning supertoit ajule. Kookosõli annab suurepärase energia kogu päevaks ning parandab ainevahetust.

3. Või

Kalamaksaõliga samal pulgal. Sisaldab suures koguses K2 vitamiini, mis on oluline tervete luude ja hammaste, veresoonkonna, aju ning teiste organite jaoks. Ka rasvhapete koostise poolest on või väga eriline. See on üks väheseid toiduaineid, mis sisaldab suures koguses butüürhapet, mis parandab ainevahetust, võitleb põletike ja haigustega. Kaseiini- ja/või laktoositalumatutel on soovitatav süüa ghiid, mis on piimakuivainetest puhastatud või. 

4. Maks

Maks on supertoitude esikolmikus, sest on samuti väga toitainetihe. Lisaks sisaldab maks hulga kasulikke vitamiine ja mineraale ning koliini, mis aitab võidelda maksa rasvumisega. Ekslikult arvatakse, et maks on äärmiselt toksiline organ. Tegelikult ei ole maksa ülesanne mürke säilitada, vaid neid neutraliseerida ning väljutada. Soovitan seda julgelt süüa, parim on kahtlemata mahe maks.

5. Metsmustikad

Metsmustikad sisaldavad suures koguses antioksüdante. Mustikaid võib julgelt ka ajumarjadeks nimetada, sest nende söömine takistab ja ajatab aju vananemist, parandab mälu ning õppimisvõimet.

Taime- ja toortoiduspetsialist Sille Poola:

Toitu tuleb hinnata terviklikus kogumis koos kõige tema poolt pakutavaga: veesisalduse, maitse, värvi, lõhna ja eriti selle järgi, kui palju vajab loodusest võetud toit ümbertegemist ning muutmist. Igal terviktoidul, mida inimene saab süüa otse loodusest, on tohutult palju tervist toetavaid omadusi.

1. Õun

Õun on loomulik ja leebe rohi maole, sooltele ja südamele. Väga hästi seeduv puuvili, mis aitab organismis seeduda ka teistel toitudel. Õun on niivõrd rikas, et inimene saab elada ainult õunatoidul.

2. Mustikas

Mustika toime on tugevaim oma käega metsast korjatud marjades. Mustikas tugevdab südant ja kogu südameveresoonkonda. Aitab hoida silmi ja nägemist.

3. Arbuus

Arbuusis on palju suurepärast vett, mis on magus, struktuuriline, puhastav ja toetav. Üks parimaid suvetoite. Sarnaselt teiste viljadega toetab arbuus südameveresoonkonda ja reguleerib vererõhku.

4. Avokaado

Avokaado ravib kõhukinnisust, “õlitab” kopse, toidab verd ja parandab haavandeid. Parim toime on töötlemata avokaadol. Seda saab kasutada loomuliku nahamäärdena, halva hingeõhu vastu, nägemise toetajana jpm.

5. Nõges

Valgu-, vitamiinide- ja mineraalaineterikas nõges toetab hormoon- ja immuunsüsteemi, vereringet, hingamisteid, kuseelundkonda. Nõgesejuur on neeru liitlane ja lümfisüsteemi ning immuunsüsteemi tugevdaja. Taim on hea rauaallikas, toidab ja hoiab neerupealseid, mis on samuti tänapäeval stressirohkusest välja kurnatud. Nõges on kasulik paastumisel ja omab väga head mõju diabeedi puhul.

Toitumisterapeut, arst Annely Soots:

Tervislikkuse seisukohast lähtudes on väga raske valida vaid 5 toiduainet, sest siis peaksid need rahuldama ka kõik meie vajadused – seda pole aga võimalik saavutada. Seega toon välja mulle kõige enam meeldivad tervislikud toiduained.

1. Kalaõli

Meie keha ei suuda oomega-3-rasvhappeid toota, mistõttu on neid vaja saada toidust. Kõige paremini saab neid rasvhappeid kätte kalast.

2.–3. Köögiviljad: kapsas ja punapeet

Mõlemad on vähivastastest ja keha puhastumist soodustavatest ühenditest pungil. Toorest kapsast iga päev suures koguses süües saame kilpnäärme probleemid. Seepärast on kapsast soovitav hautada ja mitte liialdada toore kapsaga. Punapeedi mahl on väga hea ravim, aga selle joomist tuleb samuti alustada vähehaaval.

4. Puuviljad ja marjad

Soovitan vikerkaarevärvi puu- ja köögivilju iga päev, hakituna vähemalt 7 klaasitäit päevas. Kui valida vaid üks, siis – mustsõstar rohke C-vitamiini sisalduse ja musta värvi pärast. Tume värv viitab flavonoididele, vähivastastele toidupigmentidele, mis koos C-vitamiiniga on väga võimsad antioksüdandid ning parandavad eriti veresoonte ja sidekoe tööd.

5. Läätsed

Läätsi söödi kunagi palju, aga praeguseks on nad liialt unustatud, kuigi neist saab väga maitsvaid toite. Kaunviljad on head kiudainete allikad, aitavad parandada soolestiku tegevust ning langetada kaalu.

Toitumisteadlane Mai Maser:

1. Täisteraleib.

Sisaldab aeglaselt imenduvaid süsivesikuid, kliisid, kiudaineid. Väärtuslik B-grupi vitamiinide poolest, hea taimse valgu allikas. Annab kauaks täiskõhutunde. 

2. Kala

Paaril korral nädalas võiks süüa rasvast kala, kuna sealt saab oomega-3-rasvhappeid. Valge kala on lahjem ja sobib hästi ülekaaluliste toidulauale.

3. Porgand

Hea beetakaroteeni allikas, umbes 10% karotenoididest muudetakse A-vitamiiniks. See on vajalik kasvuks ja kudede taastootmiseks, hoiab limaskestad tervena ja naha sileda, pehme ning haigustevabana. Samuti aitab A-vitamiin tagada juuste, luude ja hammaste tervise. Ta tugevdab ka immuunsust ning aitab tagada nägemisvõime hämaras valguses. 

4. Õun

5. Liha

Ei pea sööma iga päev, kuid lihast saame asendamatuid aminohappeid, B-12 vitamiini, rauda. Sobib linnuliha, kuid ka punast liha võib süüa, kui sellega mitte liialdada, nagu meil kombeks.

Artikkel ilmus esmakordselt Anne & Stiili 2013. aasta augustinumbris.

Jaga
Kommentaarid