Dr David Weeks Edinburghi kuninglikust haiglast avaldas psühholoogiakonverentsil oma kümneaastase uurimistöö tulemused, mis näitasid, et aktiivse seksuaaleluga vanemad mehed ja naised näevad oma east 5–7 aastat nooremad välja. Noorendava efekti saamiseks ei pea igal öösel vooditangot tantsima! Tegelikult leidis Weeks, et kvaliteet on sama oluline kui kvantiteet ning noorendav efekt on suurem, kui seksis on mängus ka tunded.

2. Parandad oma viljakust

Paljude uurimuste järgi on sperma seda kvaliteetsem, mida tihedamini mees seksib. Seemnevedeliku kvaliteet oli testimisel parim siis, kui mees oli enne proovi andmist olnud vahekorras viimase kahe päeva jooksul, ning langes märgatavalt, kui mees oli seksist kümme päeva hoidunud. Kui püüate last saada, hoidke sperma värske ja tippvormis, seksides vähemalt kaks korda nädalas ning mitte ainult naise ovulatsiooni ajal. Veel on tõdetud, et sage seksimine aitab tasakaalustada naise hormoone ja reguleerida menstruaaltsüklit, mis omakorda lihtsustab rasestumist.

3. Võitled külmetuse ja gripi vastu

Paar korda nädalas seksimine suurendab veres antikeha immuunglobuliin A sisaldust, mis kaitseb külmetuse ja gripi eest. Ühe uuringu kohaselt on inimestel, kes seksivad rohkem kui kord nädalas, 30% kõrgem immuunglobuliin A tase kui seksist hoidujatel.

4. Muudad keha haiguskindlaks

Looduslik steroid DHEA ehk vananemisvastane hormoon on usutavasti võti, mille abil hoida keha kauem heas vormis. Seksi ajal vallandub kogu kehas DHEA ning orgasmi järel tõuseb selle tase vereringes tavalisest viis korda kõrgemaks.

5. Pikendad eluiga

Austraalias tehtud uuring näitas, et inimestel, kes said orgasmi vähemalt kolm korda nädalas, oli 50% väiksem risk surra ükskõik millise haiguse tagajärjel kui neil, kes said orgasmi vaid kord kuus.

6. Hoiad end vormis

Kolmkümmend minutit aktiivset seksi põletab kuni 100 kalorit, mis on väikese veiniklaasi jagu. Kui seksid kaks korda nädalas mõõduka aktiivsusega, põletad aastas lisaks 5000 kalorit! Asendite muutmine on lõbus viis, kuidas anda koormust eri lihasgruppidele ning hoida oma jäsemed toonuses ja painduvad.

7. Leevendad valusid päevade ajal

Paljude naiste sõnul väheneb päevade ajal kõhuvalu, kui nad sel perioodil seksivad. Üks teooria seletab seda nii, et orgasmi ajal toimuvad lihaste kokkutõmbed vähendavad pinget emakalihastes (mis põhjustavadki menstruatsioonivalu).

8. Vähendad uriinipidamatuse riski

Hea seks on suurepärane trenn naise vaagnapõhjalihastele, mis kontrollivad orgasmi ning peavad kinni uriinivoolu, vähendades lekkeid ja uriinipidamatust. Rasedus ja menopaus võivad neid lihaseid märgatavalt nõrgestada, kuid mida tugevamad need varasemast on, seda väiksem on hiljem probleemide risk. Ja vaadakem tõele näkku – võrreldes omaette tüütute vaagnapõhjalihaste harjutuste tegemisega on seks ju palju mõnusam!

9. Ennetad südameatakki

Paljud uurimused on tõestanud, et regulaarne seks võib südameatakki vältida, mitte esile kutsuda, nagu kunagi kardeti. Belfasti Queensi ülikooli uuringus leiti, et kolm korda nädalas seksimine võib südameataki või rabanduse ohtu poole võrra vähendada. Iisraelis tehtud uurimuses järeldati, et naistel, kes said nädalas kaks orgasmi, oli 30% väiksem tõenäosus südamehaigusteks võrreldes nendega, kes ei nautinud seksi või ei saanud orgasme.

10. Muudad end külgetõmbavamaks

Suur seksuaalne aktiivsus vallandab kehas rohkem feromoone – kemikaale, mis muudavad sind vastassoo silmis veetlevaks. Mida rohkem oma partneriga seksid, seda suurem on su soov temaga veel seksida.

11. Silud kortse

Seksi käigus eraldub hormoon östrogeen, mis võib nahka pinguldada ning peenikesi kortse siledamaks muuta. See on eriti kasulik pärast menopausi, kui naise nahk muutub östrogeenitaseme loomuliku langemise tagajärjel kuivemaks ja kortsulisemaks. Ühes USAs tehtud uurimuses avastati, et rasestumiseast väljas naistel, kes iga nädal seksisid, oli kaks korda kõrgem östrogeenitase kui seksist hoiduvatel eakaaslastel.

12. Annad nahale tervisliku jume

Edinburghi kuninglikus haiglas tehtud uurimus näitas, et seks aitab kaasa naha uuenemisele, sest tegu on aeroobse harjutusega. Teadlased põhjendavad seda nii, et aktiivne seks paneb kehas liikvele rohkem hapnikku, elavdab vereringet ning lükkab uuemad ja värskemad naharakud pinnale, mis annabki nahale tervislikuma ilme.

13. Parandad enesehinnangut

USAs Texase ülikoolis toodi välja täisväärtusliku intiimelu üks olulisimaid kasutegureid – katses osalenud inimesed, kes seksisid regulaarselt, tundsid end enesekindlamalt.

14. Alandad vererõhku

Ühes Šotimaa uurimuses ilmnes, et võrreldes seksist hoidujatega tulid mehed ja naised, kes küllaldaselt seksisid, stressiga hästi toime ja neil oli madalam vererõhk. USA Brigham Youngi ülikooli teadlased sidusid samuti aktiivse seksuaalelu madalama vererõhuga.

15. Võitled depressiooniga

Seks paneb aju tootma hea tuju kemikaale, mis tõstavad serotoniini ehk õnnehormooni taset ja parandavad seega tuju. Serotoniin on keha peamine antidepressant ja üks peamisi põhjusi, miks inimesed pärast seksi naeratavad ja end hästi tunnevad. Pikaajalises suhtes seksuaalselt aktiivsetel naistel on palju väiksem tõenäosus depressiooni langeda kui neil, kes elavad ilma seksita, leidis psühholoog Gordon Gallup Ameerika seksuaalkäitumise arhiivist, kes uuris pea 300 naist.

16. Vabaned peavalust (jah, päriselt!)

“Mul on peavalu” võib olla ju igivana vabandus seksimise vältimiseks, kuid teaduslik tõestus väidab vastupidist – seks võib aidata valust vabaneda! Armatsemine põhjustab armastushormooni oksütotsiini ja teiste hea tuju hormoonide vallandumise, mis võib valu leevendada. Naised on kinnitanud, et nii peavalu kui ka artriidist tulenev valu on neil suguühte järel vähenenud.

17. Näitad stressile ust

Ajakirjas Psychology tutvustati uuringut, milles selgus, et viimase 24 tunni jooksul seksinud inimesed said stressirikkas olukorras (avalik esinemine vms) paremini hakkama kui mitteseksinud inimesed. Katsed on näidanud ka seda, et seksi ajal ja järel puudutamine ja hellitamine vähendab keha kortisoolitaset. Kortisool on hormoon, mis eraldub stressiolukorras.

18. Saad jagu unetusest

Orgasmi ajal toodetav oksütotsiin on kasulik ka teisel moel – see aitab magama jääda. Nii meeste kui ka naiste kehas vabaneb see hea tuju hormoon vahetult enne orgasmi ning läbi keha liikudes tekitab lõdvestust ja unisust. Nii et on olemas vabandatav põhjus, miks mees pärast seksi nii ruttu magama jääb.

19. Tugevdad luid

Kuna regulaarne seks võib tõsta östrogeenitaset menopausi selja taha jätnud naistel, paraneb ka kaitse luude hõrenemist põhjustava haiguse osteoporoosi vastu, mille päästab valla östrogeenipuudus. Ka mehi kaitseb korrapärane intiimelu osteoporoosi eest – tänu seksi ajal ja selle järel tõusvale testosteroonitasemele.

20. Vähendad eesnäärmevähi riski

Nottinghami ülikooli teadlased avastasid, et 50ndates eluaastates regulaarset seksuaalelu elavatel meestel on väiksem risk haigestuda eesnäärmevähki. Seks puhastab eesnäärme toksiinidest, mis võivad muidu sinna pikemaks jääda ja tekitada kasvajalisi muutusi. See seos tuli ilmsiks, kui selgus, et munkadel on palju suurem oht eesnäärmevähi tekkeks.

21. Tunned end kogu päeva paremini

Uurimused näitavad, et kui otsustad päeva alustada linade vahel hullamisega, võib see tuju tõsta kuni hiliste õhtutundideni välja. Ameerika teadlane dr Debby Herbenick leidis, et täiskasvanud, kes esimese asjana hommikul seksisid, olid kogu päeva heas tujus ning lisaks oli neil ka tugevam immuunsussüsteem kui neil, kel tavaks enne kodust välja astumist lihtsalt kohvi juua ja röstsaia süüa.

Teisisõnu – milleks oodata õhtuni?

Artikkel ilmus esmakordselt Anne & Stiili 2015. aasta juulinumbris.