Klappiv arhitektoonika

Mu kõrval seisab süsitumedatest laastudest paatsaun. Mina olen skandinaavialikult minimalistlik, karge, puhta joonega; tema kergelt paganliku vaibiga, pehme, sensuaalne lausa. Elektrikerise ja külma välidušiga. Ning inimestele meeldib, kui pesuvärk on ühendatud mõnuga, saab kuuvalgel saunarada astuda ja küünalde kumas korvtoolides lamaskleda. Maja ja sauna kooslus toimib. Seda vist nimetatakse püsi­suhteks? Keegi võiks ainult ometi hakata tootma loodus­lähedastes toonides voolikuid, et ei kargaks silma need retsid rohelised ja kollased plastist ussid looklemas murul!

Tere võiksin saabujale öelda Hiiu murrakus sama hästi kui soome, rootsi või norra keeles. Pisimajade arendamisega tegelev OÜ Cuuben Houses tegutseb Eestis, kuid selle loojad on pärit Põhjamaadest. Eestis võib ehitusloata püsti­tada kuni 20ruutmeetrise hoone; Soomes, Rootsis ja Norras on piiriks kümne­meetrine põrandapind.

Kord kuulsin pealt, kuidas siin peatunud Emma Kaups (19) oma peikaga arutles, kui kaua aega maja üles­panekuks kulub.

“Kaks päeva äkki…?” mõtiskles Emma.

Kaks tundi! Mind trans­porditakse kohale kahes tükis. Terrass on tõstetud suure akna­klaasi ette, turvab seda nõndaviisi sõidu ajal. Koht valmis vaadatud, 12 vunda­mendiposti paika ja läheb paigalda­miseks.