Iga kord, kui sul tekib isu näkitsemise järele, pigista käsi tugevalt rusikasse. 2011. aastal korraldatud uuringud näitasid, et inimesed suudavad oma impulsse paremini kontrollida, kui nende lihased on vähemalt 30 sekundit pinges.

2. Palju väikeseid eesmärke
Soovid alla võtta kümme kilo? Sellised suured numbrid võivad motivatsiooni kiirelt alla tõmmata, sest kümne kilo kaotamine ei juhtu just üleöö. Selle asemel sea endale eesmärk kaotada kümme korda üks kilo. Iga kaotatud kilo on juba võit, sest oled oma eesmärgi ju saavutanud!

3. Ära tõsta toitu lauale
Ära kanna kogu toitu lauale, vaid tõsta pannilt-potist taldrikule vaid söömise jagu. Ülejäänu las jääb pliidile, külmikusse või kööki, sest uuringud on näidanud, et kui toitu pole käeulatuses, söövad inimesed kümme protsenti vähem. Trikita seejuures ka taldriku suurusega ja suure taldriku asemel söö väikselt. Portsjonireeglit ürita järgida ka igasuguse näkitsemise puhul – selle asemel, et töösahtlis oleks kotitäis rosinaid ja pähkleid, paki endale iga päev kaasa sobiv ports, sest suured portsud panevad inimese reaalselt ka rohkem sööma. Kui sa ei suuda šokolaadist loobuda, peida see vähemalt silme eest ära – kui sa magusat ei näe, sööd seda 60% vähem.

4. Järgi punase-oranži-rohelise reeglit
Iga toidukord võiks sisaldada ühte toiduainet, mis on kas punast, oranži või rohelist värvi. On suur tõenäosus, et nii satub su söögivalikusse alati ka mõni puu- või köögivili.

5. Üks amps vähem
Jäta igal toidukorral vähemalt üks amps söömata – toitu jääb nii küll üle, aga päevas võid tarbida 75 kalorit vähem.

6. Alusta hommikuid magusalt ja soojalt
Kes püüab süsivesikuid vähendada, tehku seda päevaste toidukordade, aga mitte hommikusöögi arvelt. Tel Avivi ülikooli uuringud tõestasid, et rikkalikke hommikusööke koos ampsu magusaga söövad inimesed kaotasid kaheksa kuu jooksul 16 kilo enam kui need dieeditajad, kelle hommikusöök oli süsivesikuvaene. Ka soovitatakse hommikut alustada sooja pudruga, kust võrreldes hommikukrõbinate ja müsliga saad vähem kaloreid, kuid samamoodi kasulikke kiudained.

7. Väiksem on parem
Tuleta endale pidevalt seatud eesmärki meelde. Selle asemel et riidekapp igaks juhuks mitu suurusnumbrit väiksemaid rõivaid täis laduda, hangi endale üks unistuste rõivaese, mille suurus järgib sinu ideaalkeha. Riputa see rõivaese magamistoa või vannitoa uksele, kus see igapäevaselt sulle seatud eesmärki meelde tuletab. Ka igapäevases rõivastumises eelista pigem kitsaid kui lohvakaid riideid, ebamugavustunne võib suurendada motivatsiooni kaalu alandada.

8. Jäta telereklaamid vahele
Kui telesaate vahele näidatakse reklaame, mine teleka eest ära. Kalifornia ülikoolis tehtud uuringud tõestasid, et kõrge kalorsusega toitude reklaamid stimuleerivad aju näljakeskust, kutsudes esile söögisoovi.

9. Kalkun päästab magusaisust
Magusisu üheks leevendajaks peetakse kalkunit – varu koju kalkuniviile ja iga kord, kui sööd ampsu magusat, söö kalkuniviil peale. Nii väheneb kokkuvõttes söödud magusa hulk.

10. Trikita toiduvalikuga
Toiduvaliku suurus mõjutab otseselt isu – mida suurem on valik, seda rohkem tahad erinevaid asju proovida. Kasuta seda enda huvides ära, varu koju erinevaid puu- ja köögivilju, aga ühesuguseid maiustusi.

11. Pühendu magusale
Magusa puhul kostita end vaid parimaga. Kui sa ei suuda magusast loobuda, varu endale midagi tõeliselt hinnalist ja maitsvat. Karamellkommi asemel näiteks eriline tume šokolaad, mida söö samuti vähe, aga see-eest tõelise naudinguga. Nuusuta ja vaata šokolaaditükki, lase sel suus rahulikult sulada, pühendudes maitsenüanssidele. Teadlaste sõnul kaasneb toidule pühendumisega ka suurem rahulolu, ainuüksi tükile šokolaadile soovitatakse kulutada mitu minutit ja enne järgmise tüki võtmist endalt küsida, kas üldse vajad seda.

12. Lõuna eel söö suppi või salatit
Enne toekat lõunat söö ära kausitäis suppi. Pennsylvania ülikooli uurija Barbara Rollsi sõnul sööd nii ülejäänud lõuna ajal 20% vähem kaloreid sisse. Kellele supp ei maitse, sel soovitab Rolls süüa kausitäie värsket salatit – enne põhitoitu söödud salat vähendab kalorite hulka 12%.

13. Alusta hommikuid aktiivselt
Ürita igal hommikul teha jooksutiir, aktiivne jalutuskäik või trenn spordiklubis – eelmisel aastal korraldatud uuring näitas, et 45 minutit hommikust treeningut vähendab oluliselt motivatsiooni päeva jooksul süüa.

14. Vähenda lihasöömist
Ürita järgida reeglit, et 80% toidulauast moodustavad kasvavad asjad ja 20% kõndivad.

15. Suuna tähelepanu mujale
Kui tegemist ei ole just tühja kõhu tundega, vaid pelgalt sooviga midagi näkitseda, möödub viimane teadlaste sõnul kümne minutiga. Kui sul tekib näkitsemise soov, suuna oma tähelepanu mingile muule tegevusele – laki küüsi, helista sõbrale, korista vannituba, loe internetist uudiseid vms.

16. Muuda söömine ebamugavaks
Aeglus on üks võti vähem söömisele. Kui sa ei suuda muul moel enda söömistempot aeglustada, asenda kahvel näiteks söögipulkadega või söö selle käega, millega pole tavaliselt harjunud, paremakäelised vasaku käega ja vastupidi.

17. Hinga
Stressisöömist saab maandada 4-7-8-reeglit järgiva hingamistehnikaga. Hinga nina kaudu sisse, lugedes neljani, seejärel hoia hinge kinni, lugedes seitsmeni, ja hinga suu kaudu välja, lugedes kaheksani. Tee nii neli korda järjest.

18. Kasuta rohkem äädikat
Enne suurt söömaaega söö väike amps salatit või midagi muud, kuhu oled lisanud äädikat, sest äädikas aitab täiskõhutunnet tekitada.