Me kõik oleme kuulnud lennuõnnetustest, mis on juhtunud seetõttu, et lennuliiklusjuht jäi lihtsalt magama. Kas oled imestanud, et kuidas keegi nii tähtsal tööpostil magama saab jääda?
See on väga lihtne. Lennuliiklusjuhid teevad vahetustega tööd, mis mõjub organismile väga halvasti. Vahetustega töö ajab meie sisemise rütmi totaalselt segamini; mõned tulevad sellega paremini toime, teistel on aga raskusi. Ehk arvas lennuliiklusjuhi keha lihtsalt, et on aeg magada...

Amet nr 2: tehasetööline

Tehasetöölised teevad samuti tihtipeale vahetustega tööd, sest tööandjad ei taha tootmises pausi teha. Uuringud näitavad, et vahetustes töötajad magavad öö jooksul sageli vaid kuus tundi või vähem, mis ei ole enamiku täiskasvanute jaoks kindlasti piisav.
Kurnatus töökohal võib põhjustada mitmeid vigastusi ning ebaühtlast unegraafikut seostatakse paljude haigustega, sealhulgas kõrge vererõhu, diabeedi ja depressiooniga.

Amet nr 3: juhtivtöötajad

Kui sul on vedanud ning sinu võimed ja kogemused on sind viinud ettevõttes juhtivale kohale, on selles kindlasti palju positiivset. Sulle arvatavasti meeldib su töö, muidu ei teeks sa seda nii hästi. Oled omal alal ilmselgelt edukas ning seda on ilmselt näha ka sinu pangakontol.
Kuid asjal võib ka varjupool olla. Juhtiv positsioon toob kaasa suure vastutuse ja palju stressi, mis mõjub unele väga kehvasti.

Amet nr 4: ajakirjanik

Ajakirjanikutööd ei tehta klassikalise töögraafiku järgi – graafikud võivad olla üpriski ebameeldivad. Kas oled endalt kunagi küsinud, kes selle eest vastutab, et sina saaksid internetis igal ajahetkel uudiseid vaadata? Uudised ei ilmu sinna iseenesest. Keegi peab need leidma, redigeerima ning üles panema.

Ka televisiooni- ja raadioajakirjanikud on tihti ööpäevaringselt meiega ning neil on ettearvamatud graafikud, mis sõltuvad hetkeolukorrast ja -sündmustest.

Amet nr 5: meditsiinitöötajad

Arstidel, õdedel ja teistel tervishoiutöötajatel on väga ebameeldiv töögraafik. Peale selle peavad nad kogu aeg olema täielikult keskendunud ja valmis kiiresti reageerima – nende tööst sõltuvad elud. Juba tavaline vahetustega töö on raske, kuid meditsiinitöötajatel on enamasti pikad vahetused, nad on tihti valves ning muidugi on nende töö täis stressirohkeid olukordi.

Amet nr 6: finantsanalüütikud

Esmapilgul tundub finantsanalüütiku töö täiesti tipp-topp, sest seda tehakse kontoris kindla graafiku järgi. Kuid teine lugu on finantsanalüütikutega, kes on spetsialiseerunud välisturgudele.
Aasia ja Ameerika finantsturud on ajavahe tõttu aktiivsed meie jaoks täiesti ebasõbralikel kellaaegadel ning finantsanalüütikud peavad nendega samas rütmis töötama. See tähendab tihtipeale, et neil on päev ja öö vahetuses; nad töötavad öö läbi ning magavad päeval.

Amet nr 7: politseinik

Politseinikud töötavad ööpäevaringselt, mistõttu on nende graafik sama ebasõbralik nagu meditsiinitöötajatelgi. Vahetustega töö, stressirohked ja ohtlikud situatsioonid – see on politseinike argipäev.

Peale selle ei lõpe nende töö kunagi; politseinikud töötavad nädalavahetustel, riigipühadel ja teistel vabadel päevadel.

Amet nr 8: veoautojuht

Veoautojuhid on tihti sunnitud töötama öises vahetuses, sest sel ajal on teedel kõige vähem liiklust ning tarneajad on lühikesed.

See on amet, kus väsimus ja magamatus paistavad hästi välja. Kehv keskendumisvõime viib tihtipeale liiklusõnnetuseni, mis vaid kinnitab seda, kuivõrd oluline on kvaliteetne uni.

Amet nr 9: ettekandja

Ettekandjad töötavad samuti üsna tihti vahetustega; restoranides ja kohvikutes lõpevad tööpäevad küll varem, kuid ööklubides võib õhtune vahetus kesta varaste hommikutundideni.

Kui oled rohkem öine inimene, siis selline graafik sobib sulle, kuid ka sellisel juhul on väga oluline sisse seada oma unerütm. See ei ole küll kõige tavalisem praktika, kuid kui see sulle meeldib, siis takistusi ei ole.

Amet nr. 10: värsked vanemad

Nooreks vanemaks olemine ei ole just klassikaline amet, kuid ka sel missioonil on märgatavad tagajärjed sinu une kvantiteedile ja kvaliteedile. Vastsündinud ärkavad üldjuhul iga paari tunni järel üles, mistõttu ei saa värske lapsevanem öösel korralikult magada.

Ära muretse, see töö pole igavene. Enamik lapsi hakkavad juba paari kuu pärast paremini magama, seega saad ka sina endale veidi rohkem und lubada!