Helen: Tantsinud olen juba lapsest saadik. Kooliajal tegelesin kümme aastat võistlustantsuga, hiljem veidi showtantsu ja flamencoga. Kui nägin 2001. aastal Dubais kõhutantsijat esinemas, tekkis suur huvi, aga trenni jõudsin siiski alles viis aastat hiljem, esimeseks õpetajaks oli Pille Roosi. Vahepeal tuli juurde perelisa ja tantsuga tekkis pikem paus. Uuesti alustasin 2012. aastal ja siis juba Berit Aicha Villi juhendamisel Müstika Tantsustuudios.

Elis: Olin tantsinud Müstikas juba mitu hooaega, kui avanes võimalus minna õpilaste showgruppi, mis tähendas lisatunde ja võimalusel ka väikseid esinemisi. Eks õpetaja on see, kes tegelikult suunab ja grupi kokku paneb. Mõte sellest, et saan tavapärastele tundidele midagi lisaks omandada, oli väga-väga põnev. Hiljem liitusin juba põhigrupiga. Pidev trenni tegemine, tantsumuusika kuulamine, teiste tantsijate videote vaatamine ja erinevatest šoudest osavõtmine arendab, annab pildi tantsumaailmast ja inspireerib.

Tiina: Kui hakkasin kõhutantsu trennis käima, sattusin sellest stiilist täielikku vaimustusse. Mind võlus kõhutantsu juures kõik: graatsiline liikumine, salapärane araabia muusika, imekaunid kostüümid. Peagi kulus sellele suurem osa mu vabast ajast. Käisin usinalt trennides, lisaks kursustel ja festivalidel. Kui parajasti midagi ei toimunud, harjutasin ise kodus peegli ees. Mõne aja pärast küsis mu toonane treener, kas sooviksin tema tantsutrupiga liituda. Olin loomulikult kohe nõus. Niisiis lisandusid tavatrennidele ja kursustele ka trupitrennid ja proovid. Hakkasin erinevatel üritustel ja pidudel esinemas käima, samuti osalesin mitmel artistidele suunatud kursusel, õppisin lavameiki ja kostüüme tegema. Nii see lumepall veerema läks.

Rääkige palun mõni huvitav seik esinemistest! Kõige hirmsam, kõige toredam või kõige kummalisem?

Helen: Tuleb meelde üks veidi ekstreemsem esinemine Vergi sadamas Muinastulede ööl. Esinemine toimus teadagi mere ääres, vabas õhus ja hilisõhtul. Väljas oli napilt +11 kraadi sooja, väga tuuline ning tantsida tuli kiviklibusel ja vihmamärjal asfaldil paljajalu. Esimestel pööretel tundsin valusalt, kuidas nahk jalataldade all justkui kooruks, kuid mõne aja pärast ei tundnud enam midagi peale tantsurõõmu! See kogemus näitas, et esinemise ajal valu ei tunnegi, oled nagu teises dimensioonis. Oli kokkuvõttes vägev show ja väga kaasaelav publik!

Elis: Osalesime näiteks Müstika Showgrupiga eelmise aasta aprillis rahvusvahelisel festivalil Nice´is Prantsusmaal, kus täiendasime end professionaalsete õpetajate käe all ja esinesime festivali galashow`il.

Tiina: Paljajalu niiskel asfaldil tantsimine oli ka mulle kummaline kogemus, mis jäi pikaks ajaks meelde.

Kui palju on teil erinevaid esinemiskostüüme ja kas olete need ise õmmelnud või ostnud? Kas kostüümi on keeruline ise valmistada?

Helen: Erinevaid kostüüme on palju. On mõned soolokostüümid ja päris suur hulk trupikostüüme. Ise ma kostüüme ei õmble, kaunistanud olen küll. Trupikostüümid õmbleb ja disainib meil Müstika Tantsustuudio juhataja ja showtrupi juhendaja Berit Aicha Vill.

Elis: Meil ikka on neid, ent kujunevad välja oma lemmikud. Suurema osa on jah teinud meie superandekas Berit. Ühe tellis ta lausa Egiptusest, sobis mulle väga hästi!

Mõned kostüümid olen teinud ise otsast lõpuni. Mulle meeldib käsitöö ja selline nokitsemine. Mõnest kostüümist olen teinud pool ja just rinnahoidja. Oluline on kaunistamine: kivikesed, pärlid, ketid, lilled jne. See on mõnus loominguline tegevus, mis saab enamasti ikka ise tehtud. Berit korraldab vahel ka õmbluse töötuba uutele huvilistele.

Tiina: Esinemiskostüüme on mul päris palju, raske kokkugi lugeda. Osa on ostetud, osa õmmelda lastud ja mõned on ka ise tehtud. Mida rohkem ise teha, seda lihtsamaks õmblemine muutub, aga seda kõrgemaks lähevad ka nõudmised kostüümile.

Mis kuulub ühe showartisti igapäevaste iluprotseduuride hulka?

Helen: Ilmselt on need samad iluprotseduurid, mida naised ikka teevad, et end hästi tunda. Võib-olla tuleb teha kõike lihtsalt regulaarsemalt.

Elis: Ma vist ei ole väga suur protseduuride tegija. Iga õhtu näopesu ja kreem peale. Joon palju värskelt pressitud mahla ja ka sidrunivesi teeb nahale head. Korra kuus mõni mask juustele ja näole.

Tiina: Tervislik toitumine, liikumine, korralik uni.

Vasakult Elis, Tiina, Helen. Kostüümid Berit Vill

Kuidas valmistute esinemiseks? Kas on ka mingi hea õnne rituaal vahetult enne esinemist?

Helen: Kuna tavaliselt lähen esinema oma igapäevatoimetuste juurest, siis erilisi rituaale ma ei tee. Eesolevale esinemisele aitavadki keskenduda meigitegemine ja muud protseduurid, mida enne esinemist teen. Üks väike rituaal mul siiski on, mida teen tavaliselt mõttes, aga las see jääb minu enda teada.

Elis: Kui kodus hakkan sättima, siis peab hea muusika mängima, selle saatel on mõnus. Aga enne esinemist ei olegi meil koos mingit kindlat rituaali kujunenud. Alati on ühine ikka hea tuju: „Jaa, teeme ära!”

Tiina: Esinemiseks valmistumisel kulub mitu tundi lavameigi ja soengu tegemisele. Vahetult enne esinemist teen soojendusharjutusi, väristusi, puusaringe, venitan natuke. Siis mõtlen publikule, kellele esinema lähen, tänan neid mõttes ja soovin neile häid elamusi. Selline on minu väike rituaal.

Mida soovitate sellele, kes tunneb huvi kõhutantsu vastu ja sooviks hakata esinema professionaalsel tasemel ̶ millest alustada?

Helen: Alustuseks tuleks hakata käima kõhutantsutrennis. Sealt edasi sõltub palju inimesest endast. Professionaalsuse ja sära taga on alati lisaks tantsurõõmule ka suur töö ja järjepidevus.

Elis: Tänapäeval on superabimees internet, kust leiab eeskuju. Mina ei osanud alguses mõeldagi, et hakkan kuskil esinema. Kuni leidsin Müstika Tantsustuudio. See stiil, mida seal õpetatakse, meeldis ja sobis mulle. Ma käisin trennides regulaarselt ja arenesin, seda pandi tähele ja selle stuudio esindusgrupis ma nüüd olen. Iial tegelikult ei tea, kuhu teed viivad.

Alati saab ka liikuda ühest stuudiost teise. Nii et soovitus on leida endale stuudio ja käia regulaarselt trennis.

Tiina: Müstika Tantsustuudios toimuvad kõhutantsutrennid nii päris algajatele, kesktasemele kui ka edasijõudnutele. Tasub käia erinevatel kursustel, õppida näiteks araabia muusikat ja pille tundma, osaleda kostüümi valmistamise õpitubades. Küll ajapikku selgub, mis stiil kellelegi sobib.