Aga miks on seedesüsteemi tervis ikkagi nii oluline? Terviseekspert Jamie Morea selgitab, kuidas seedesüsteemi eest hoolitsemine võib muuta su elu paremaks:

1. See võib aidata saavutada ja hoida ideaalkaalu

Ala- või ülekaalus olemine mõjutab lisaks enesekindlusele su energiataset, tuju, hormoone, kognitiivseid funktsioone ja immuunsüsteemi. Kasulikud mikroobid aga mõjutavad seedimist ja aitavad hoiada kaalu tervislikul tasemel, tootes ensüüme, mis aitavad toitu seedida ja organismil toitaineid omandada, reguleerida veresuhkru taset (et sa ei sööks üle ega liiga vähe) ja tõsta nende hormoonide taset, mis annavad su ajule märku, kui su kõht on täis saanud.

2. See tõstab tuju ja heaolutunnet

Morea sõnul on tasakaalus tujud üks kõige olulisem ja tõenäoliselt alahinnatud terve mikrobioomi kasutegureid. Kuna su seedesüsteem ja aju on omavahel seotud, võivad ühes piirkonnas esinevad probleemid paratamatult mõjutada ka teist. Eksperdi sõnul toodavad kõhus peituvad bakterid rohkem kui 90% kehas peituvast serotoniinist ehk ajukemikaalist, mis tõstab tuju, ning seedimisele hästi mõjuvad probiootikumid alandavad kortisooli (stressihormoon) taset, aitavad leevendada ärevustunnet ja depressiooni.

3. See tagab sulle särava jume

“Kui su kõht on võimeline omandama toitaineid — tänu tervislikele bakteritele — ning vabanema toksiinidest ja kemikaalidest, mõjub see hästi kogu kehale ja su nahk ei ole erand,” kirjutab Morea. “Teisest küljest, kui su seedesüsteemis ei ole piisavalt kasulikke mikroobe, mida vajad seedimise toimimiseks, on üks esimesi kohti, kus see välja lööb, su nahk.”

Allikas: MyDomaine