Kuula podcast’i ja saa rohkem teada, millega LILU tegeleb; miks on julmusevabast ilumaailmast aina olulisem rääkida; milliseid ilutooteid naised ise kasutavad; iluvahendite loomkatsetest ja kuidas teha ilutooteid soetades teadlikumaid valikuid.

Viimase osas aitavad kaasa erinevad tootemärgised. Aga mida need õieti tähendavad ja milliseid silte tasuks ilutoote pakendilt otsida? Paraku selgub, et märgistuse tõepärasust ei kontrolli tihti keegi…

Järgnev info pärineb loomus.ee blogist:

“Ei sisalda loomseid koostisosasid” / “No Animal Ingredients”

TÄHENDUS. Iga kaubamärk võib oma etiketile lisada termineid, mis aitavad nende toodet paremini turustada. “Ei sisalda loomseid koostisosasid” on sagedasti leitav märgistus, mis tähendab, et see toode ei sisalda ühtegi loomset koostisosa ega derivaate.

PROBLEEMID. Selle termini kasutamist ei kontrolli ükski standard ega organisatsioon ning toodet või selle koostisosasid võib siiski olla loomade peal katsetatud. Tähele tuleks panna ka seda, et ettevõtete jaoks võib “loomne koostisosa” tähendada erinevaid asju – mõnikord näiteks ei peeta koostisosi nagu mesi, mesilasvaha, lanoliini ja vadak loomseteks, kuna need ei hõlma looma tapmist (need koostisosad on vegetaarsed, aga mitte vegan).

“Julmusevaba” / “Cruelty-Free”

TÄHENDUS. Seda toodet ja selle koostisosi pole loomade peal testitud. Selle termini etiketil kasutamist ei kontrolli ükski standard ega organisatsioon – praktiliselt igaüks saab oma tooted märgistada julmusevabaks.

PROBLEEMID. Ettevõte võib oma toodete loomkatsed allhanke korras anda kolmandale osapoolele, samuti võib koostisosade tarnija teha loomkatseid toorainete peal. “Julmusevaba” märgistus ei anna mitte mingisugust infot koostisosade kohta ning ei tähenda, et toode oleks vegan (st toode võib siiski sisaldada loomseid koostisosasid).

“100% Vegetaarne” / “100% Vegetarian”

TÄHENDUS. See toode ei sisalda loomade tapmisel saadud koostisosi, aga võib sisaldada loomseid kõrvalsaadusi (piim, mesi, mesilasvaha, vadak, šellak jne).

PROBLEEMID. Selle etiketi kasutamist ei kontrolli ükski standard ega organisatsioon ning toodet või selle koostisosasid võib siiski olla loomade peal katsetatud. Praktiliselt iga ettevõte saab oma tooteid märkida kui “100% vegetaarne”. Tootmisprotsessis võib siiski kasutuses olla loomseid koostisosi, isegi kui neid ei esine lõpptootes.

“100% Vegan”

TÄHENDUS. Toode ei sisalda loomseid koostisosi ega loomseid kõrvalsaadusi.

PROBLEEMID. Selle väite kasutamist ei kinnita ega kontrolli ükski standard ega organisatsioon ning toodet või selle koostisosasid võib siiski olla loomade peal katsetatud. Ettevõtted võivad siiski toote töötlemisel kasutada loomseid aineid, isegi kui neid ei esine lõpptootes.