Fysiomedica füsioterapeudi Jaana Torpi sõnul tarbivad elektrolüüte teadlikult tavaliselt sportlased, kuid nende õige tasakaal on vajalik kõigile ka neile, kes üldse ei treeni. Elektrolüütidel on võime edastada südame normaalseks toimimiseks väga olulisi elektrilisi impulsse ja säilitada vedeliku tasakaal rakkudes. Elektrolüütide õige kooskõla tagab normaalse vererõhu ja veatu südamerütmi. Neid olulisi funktsioone tagavad peamiselt naatrium ja kaalium.

Miks me vajame naatriumi ja kaaliumi?

Naatrium on olulisemaid elektrolüüte, mis hoiab organismis vedeliku tasakaalu, närvide funktsiooni ning on happe-aluse tasakaalu säilitamiseks kriitilise tähtsusega. Naatrium kaob oksendamisega, kõhulahtisusega ja higistamise kaudu teistest elektrolüütidest enam. Naatriumi kadu tekitab sooritusvõime langust, lihasekrampe, defitsiit võib viia aga tõsisemate terviseprobleemideni.

Kaalium (K) ja naatrium (Na) on harmooniliselt koos töötavad elemendid, moodustades naatrium-kaaliumpumba – aktiivse raku transpordimehhanismi, mis liigutab naatriumioone (Na+) raku seest välja ja kaaliumiioone (K+) vastupidises suunas. Kaalium koos naatriumiga aitab rakul transportida eluks vajalikke toitaineid, hoida südamerütmi ja head vererõhku, tagada närvi ja lihaste normaalne talitlus. Seega aitavad naatrium ja kaalium üheskoos leevendada ja ennetada ka võimalikke lihasekrampe. Need elemendid on lahutamatult seotud ja tasakaalustamatus põhjustab valkude, rasvade ja süsivesikute ainevahetuse häireid ning mineraalide, vitamiinide imendumishäireid.

Magneesium

Arvatakse, et ligi 80% inimestest vaevleb magneesiumipuuduse käes. Magneesium (Mg) on samuti üks olulisemaid mineraale, mis reguleerib mitmeid füsioloogilisi protsesse ja aitab ühtlasi säilitada elektrolüütide tasakaalu. See on elutähtis lihaste (kaasa arvatud südamelihase) ja närvide tööle, normaalsele vererõhule, hädavajalik närvisüsteemile, vähendab kroonilisi põletikke.

Elektrolüüdid on otseselt seotud ka naha seisundiga

Saamata piisavat hulka elektrolüüte, kaotab nahk oma tervisliku sära, muutub tuhmiks ja ilmuvad kortsukesed. Vette lisatud elektrolüüdid süvaniisutavad rakke, reguleerivad keha vee kogust ja ainevahetust, muutes naha säravaks. Saksa teadlaste uuringud näitavad, et vedeliku tarbimine on seotud näo naha hüdratsiooni ja nahapinna pH-ga, kuid elektrolüüdid aitavad kaasa organismi süvaniisutusele n-ö seestpoolt väljapoole. Vesi ja elektrolüüdid toetavad naha elastsust ja niiskustaset.

Füsioterapeut rõhutab: elektrolüütide õige tasakaal on oluline igal aastaajal, kuid eriti suvekuudel, kui kuuma ilmaga on suurenenud energiavajadus. Oluliste mineraalide kao taastamiseks on oluline süüa tervislikke, elektrolüütide rikkaid toite ja juua elektrolüütidega rikastatud vett.

Biofarmacija Sport elektrolüütide pulbrid joogisegu valmistamiseks sisaldavad ainult toimeaineid, mis ei ärrita magu ja imenduvad organismi hõlpsalt. Vala pulber vähemalt 500 ml vette, sega ja joo! Ei ole lisatud keemilisi magus-, maitse-, säilitus- või muid abiaineid, mis võivad kasu asemel kahju tekitada. Surnumere vee päritolu orgaanilistel mineraalidel on kõrge omastatavus. Sobivad kõikidele inimestele kehalise aktiivsuse, intensiivse vaimse ja füüsilise töö või õppimise toetuseks. Looduslikud mineraalid ja vitamiinid annavad energiat, parandavad vee omastamist ja toetavad lihaste ning südame tööd.

Sport & Cardio sisaldab lisaks elektrolüütidele viirpuu ekstrakti. Viirpuu on sajandeid tuntud ravimtaim, mis toetab südame tööd ja parandab vereringet, hoiab vererõhku. Sport & Joints ökosertifitseeritud toote koostises on looduslikku päritolu glükoosamiin liigeste heaoluks ja kaltsium luude tervise toetuseks.

Sport&Basic on eriti sobilik noorukitele ja veganitele, see sisaldab lisaks elektrolüütidele orgaanilist C-vitamiini väsimuse ja kurnatuse vähendamiseks.

Kui Sul on magneesiumi vajadus, siis puhta, lisaainetevaba magneesiumi näol pakub kiiret abi bioMagnesium Forte. Sega veega ja joo!

Saadaval apteekides üle Eesti ja Fysiomedica füsioteraapiakliinikus!


Jaga
Kommentaarid