Aknelise naha igapäevahoolduses on oluline puhastamine ja rasunäärmete tasakaalustamine: hommikul ja õhtul pesu rasunäärmeid tasakaalustava salitsüülhappe ja taimseid komponente sisaldava puhastusvahendiga, naha pH tasakaalustamine toonikuga ning matistav kreem, mis väldiks rasu liigtootmist ja bakterite kasvu ning niisutaks nahka. Õhtul võiks kasutada happesisaldusega seerumit, mis vähendab rasu tekkimist nahal ja ahendab poore.

Naha ainevahetuse parandamiseks on nahka hea koorida kaks korda nädalas. Veel võiks kasutada põletikuvastast ja rasunäärmete tööd tasakaalustavat maski. Kõik raviplaanid on parim sättida vastavusse naha seisukorraga ja leida koostöös kosmeetikuga sobiv näohooldus nii kodus kui salongis.

Alati tasub arvestada, et akne kulgu võivad mõjutada vale toitumine, liigne suhkru tarbimine, mõned ravimid ja emotsionaalne stress.

Kivilaine OÜ nahahoolduse koolitaja Ene Männe

Täiskasvanute akne on tihti seotud hormonaalsete kõikumiste ja kroonilise stressiga ning esineb seetõttu sagedamini just naistel. Väljendub see tavaliselt põletikuliste punaste ja tundlike sõlmedena, mis paiknevad peamiselt suu, lõua ja alumise lõualuu piirkonnas. Täiskasvanuea akne ravi või hooldus võib olla keeruline, sest lisaks vistrikele nahal esineb ka tundlikkust, niiskusvaegust, kortse, lõtvumist, liigset pigmenti ja enneaegse vananemise märke.

Täiskasvanuea aknelise naha hoolduses tasub keskenduda lokaalsele ravile ja naha tasakaalustamisele; samuti veenduda, et muud nahahooldusvajadused oleksid täidetud. Vältida tuleks naha ülekuivatamist, valides tooteid, mis sisaldavad vähem kuivatavaid koostisosi, nagu alkohol. Teismelistele suunatud tooted ei sobi täiskasvanu naha hoolduseks. Valida võiks pigem salitsüül- või glükoolhapet sisaldavad tooted, mis aitavad eemaldada surnud naharakud, liigse rasu ja mustuse, samuti võiksid tooted sisaldada tümooli (thymol) ja terpineooli (terpineol), mis hävitavad nahapinnal „halvad” bakterid.

Niisutage ja kandke SPF-i iga päev! Dehüdratsioon ja keskkonnastress võivad vallandada rasu tootmise ja muuta olemasolevad põletikud veelgi halvemaks. Vältima peaks tooteid, mis sisaldavad poore ummistavaid koostisosi, nagu lanoliin ja mineraalõli. Kunstlikud lõhna- ja värvained võivad samuti ärritada põletikele kalduvat nahka.

Tänapäeva kiirelt pöörlevas maailmas muudab suurenenud surve teha kiiremini tööd kroonilise stressi piiramise raskeks. Jooga, sügav hingamine, trenn, uni, aroomiteraapia ... isegi kiire jalutuskäik koos sõbra või töökaaslasega päeva jooksul võib aidata kroonilist stressi maandada. Kofeiini ja suhkru vähendamine võib samuti aidata naha olukorda parendada, samuti igapäevase ja -öise nahahooldusrežiimi tasakaalustamine, et see toimiks nii täiskasvanute põletike kui ka enneaegsete vananemisilmingutega.

Kreemituba.ee asutaja Pirje Lehtmaa

Väga oluline – kui mitte kõige olulisem – on naha puhastus! Eelistatult võiks kasutada vahtu või vahtgeeli, mis omakorda veega maha loputada. Kui on soov mitsellaarveega meiki eemaldada, tasub teada, et kuigi tootel võib olla kirjas, et see ei vaja mahaloputamist, võiks siiski korra veel veega näo üle loputada, eriti silmade piirkonna. Näokoorija võiks olla pigem õrnatoimeline. Ja koorida ei tohiks ärritunud nahka! Koorimise tihedus sõltub tootest – leidub ka selliseid õrnatoimelisi koorijaid, mida kantakse peale ööseks ja teatud perioodi vältel, näiteks kuu aega järjest. Tugevamate puhul piisab algul 2–3 korrast nädalas ja hiljem harvem. Kreemivaliku puhul võiks arvestada, et mida noorem nahk, seda enam on tähtis, et kreem oleks tundlikule nahale. Tugevatoimelisi kreeme võiks pigem kasutada lokaalselt, mitte kanda üle terve näo.

Acnecinamide – tõhus vistrikevastane nahahooldus erinevatele vanusegruppidele

Suurbritanniast pärit Acnecinamide on kvaliteetne, ent taskukohane tootesari, milles leidub lai valik nahahooldustooteid igale eelistusele ja vanusele. Põhiliseks koostisaineks on toodetes niatsinamiid, mis omab vistrikke ja punetust vähendavat toimet, rahustab nahka ja ühtlustab jumet ning aitab muu hulgas nahka hoida ka nooruslikumana.

Lisaks niatsinamiidile sisaldavad Acnecinamide’i tooted veel mitmeid tuntud ja hinnatud vistrikevastaseid koostisaineid: AHA ja BHAd, PHAd, pantenool (vitamiin B5), allantoiin, rohelise tee EGCG ekstrakt, kummeliekstrakt, C-vitamiin, foolhape, salitsüülhape ja beetaglükaanid.

Acnecinamide Sensitive – spetsiaalselt täiskasvanutele loodud vistrikevastased tooted

Sensitive’i märgistusega tooted on loodud spetsiaalselt täiskasvanute naha vajadusi silmas pidades – need vähendavad vistrikke ja punetust, ilma nahka kuivatamata ja ärritamata. Tooted sobivad ka tundlikule nahale. Kolm toodet – Ancecinamide Sensitive’i kreem, toonik ja puhastusvaht katavad kõik igapäevased vajadused probleemse naha hooldamiseks.

Acnecinamide Scrub. Kauni naha saladus – salitsüülhape ja koorimine!

Kiirelt klientide lemmikuks on saanud Acnecinamide Scrub – kooriva toimega puhastusgeel, mis sisaldab salitsüülhapet ja mikrograanuleid ning efektiivset vistrike- ja põletikuvastast koostisainet niatsinamiidi. Koorib õrnalt surnud naharakud, reguleerib naha rasusust, värskendab nahka ning eemaldab komedoonid ja avab ummistunud poorid. Siidiselt pehmet nahk ilma ärrituse ja kuivustundeta.

Acnecinamide – tõhus vistrikevastane toime noorematele

Kuigi järjest enam täiskasvanuid on vistrikega kimpus, puudutab mure veelgi enam nooremaid inimesi. Acnecinamide’i geelkreem, toonik ja PHA-geel pakuvad tõhusat toimet ja kvaliteetseid koostisaineid, sobides just noorematele.

Acnecinamide’i toidulisand – vistrikevastane võitlus mitmel rindel

Täiskasvanuea aknet võivad võimendada elustiil, stress, toitumine ja veel paljud muud tegurid. Teatud juhtudel võib olla kasu erinevate vitamiinide, antioksüdantide ja ekstraktide kombineerimisest, andes organismile lisatuge.

Acnecinamide’i toidulisandi unikaalne ja äärmiselt mitmekülgne koostis sisaldab tõhusat vistrikevastast niatsinamiidi, nahale kasulikke C- ja E-vitamiini, foolhapet, tsinki, laktoferriini ja koensüümi Q10 ning taimseid ekstrakte.

Artiklis mainitud tooted leiab oktoobri lõpuni rosena.ee e-poest soodushindadega ning kõigile vähemalt 30 € väärtuses vistrikevastaseid tooteid sisaldavatele ostudele lisandub kingituseks Acnecinamide Sensitive'i kreem. Lisaks leiab valiku Acnecinamide’i tooteid Tradehouse’i, ProKosmeetika ja Beautyfori kauplustest ning Benu apteekidest. Acnecinamide’i toidulisand on saadaval ka kõigis hästi varustatud apteekides.

Jaga
Kommentaarid