Et jagada saabuvateks pühadeks inspiratsiooni, võttis Fokin vastu väljakutse sobitada omavahel pidulikku ja klassikalist stiili ning ka sportlikumat väljanägemist tänapäevase funktsionaalse tehnoloogiaga. Modellideks kehastunud Tabasalu Gümnaasiumi õpilasnõustaja ning tuntud sisulooja Liis Velsker koos modelli Karl-Lennart Meriga näitasid Fokini valitud stiilidega, kuidas selleks pühaks igale maitsele midagi sobivat leida.

Aeglane tarbimine ja aeglane mood

Kui vaadata praeguseid üldisi trende, on Fokini sõnul fookuses igapäevane harjumuspärasus ning aeglane tarbimine, kus rutiin ja rahulik tempo on hoopis tunnustus, mitte solvang. “Pigem on teemaks igaühe enda jaoks välja kujunenud lemmikesemed ja fookus asjade kandmisel seestpoolt väljapoole — ehk nende kandmine mitte teiste, vaid enda jaoks ning nii, et riietus oleks samal ajal mugav, hea, soe ja funktsionaalne,” kirjeldab ta keskendumist pragmaatikale ja fookuse nihkumist pidevalt uuenevalt kiirmoelt hoopis kestvamale.

“Eriti meie kliimas on näiteks talvejope ikkagi kaitseks külma eest ja pole mõtet keskenduda sellele, kuidas see taljesse istub või kas on õlgadest paras. Soovitan selliste valikute puhul lähtuda alati põhimõttest, et riietus võimaldaks liikuda ning ei häiriks seljas. Meil on elus niigi palju ebamugavaid olukordi — pole mõtet neid ebamugava riietuse valimisega veel keerulisemaks teha,” selgitab Fokin, kelle sõnul on taoline moesuund saanud palju inspiratsiooni just tehnoloogia arengust ja uute nutikate lahenduste üha suuremast funktsionaalsusest.

Otsusta, millel soovid hoida tähelepanu

Stilisti sõnul on nii igapäevase kui pidulikuma riietuse ja aksessuaaride puhul oluline leida fookus, millele keskenduda. “Näiteks selge on see, et kui mehel on seljas efektse mustriga triiksärk, siis sinna alla ruudulise mustriga viigipükse valida ei saa. Või kui naisel on litritega kleit, siis ehteid palju juurde valida pole enam mõistlik. Aksessuaaride valikul on oluline terviku loomine ning piisav ruum mängulisuseks,” selgitab Ženja Fokin ja lisab, et oluline on veenduda, et välimus täidab oma eesmärki.

“Kui küsitakse, kas aksessuaaride puhul võib kasutada kahe erineva metalli värve, näiteks hõbe ja kuld, siis vastus on jah. Aga kõik sõltub lõpuks sellest, et kus on tähelepanu raskuskese — kas kaelal, käel või hoopis kõrvadel,” räägib Fokin.

Välimus määrab meeleolu

“Küsin tihti moekoolitustel, et mis on inimeste lemmikvärv ja tavaliselt loetletakse üles kõik võimalikud värvid. Ja siis vaatan saali ning seal istuvad valdavalt musta riietatud inimesed. Tegelikult tasub mõelda, et nii värv kui ka riietus ise määravad siiski päris palju inimese meeleolu,” märgib stilist.

Liisile ja Karlile erinevaid riideid ja stiile valides lähtus ta nende säravatest isiksustest, kuid samas ka sellest, et riietus arvestaks kandjate soovi kasutada igapäevaselt nutividinaid ja konkreetselt kella ning et riietuses oleks rohkem värve.

“Ka saabuvatel pühadel tasub kindlasti panna selga just midagi sellist, mis paneb sind tundma end ülevalt. Naiste puhul on alati kindlaks valikuks litter ja meeste puhul pintsak või kirka mustriga triiksärk,” loetleb Fokin klassikuid algava pühade pidudeks.

Materjalide mõju

Pühade meeleolu aitab stilisti sõnul luua lisaks litrilisele kangale ka samet, mis pakub luksuslikkust ja pidulikku ülevust. “Materjalidel ja nende kvaliteedil on kindlasti oluline roll. Näiteks, kuna mehed ei taha väga tihti poodi jõuda, toimivad nende piduriietuse puhul hästi klassikud nagu kašmiir ja mohäär,” räägib Fokin viidates Karl-Lennartile valitud outfitile, mille autoriks on tunnustatud moelooja Katrin Kuldma.

“Naistel ja eriti neil, kes muidu igapäevaselt kontoritööks või lastega tegelemiseks sobilikku riietust peavad eelistama, tasub aga kindlasti algavatest pühadest maksimum võtta ning oma naiselik roll ka riietuse näol efektselt ära kasutada,” selgitab ta tavapäraselt pigem spordiriietes tuntud Liisile valitud elegantse kleidi ja šikkide pükskostüümide näitel.

Fokin rõhutab, et riietuse valimisel on kokkuvõttes oluline jätta alles piisavalt mänguruumi. “Pole olemas täiesti õiget või vale valikut, vaid kõik sõltub persoonist. Sama riietuse korral ei pruugi üks leida kohtagi, kuhu sellega minna, samas kui teine on valmis selle riietuse kasvõi homme tööle selga panema. Pigem tasub hoolida vähem teiste arvamusest ja keskenduda rohkem iseendale,” rõhutab Fokin saabuvate pühade stiili fookust.

Fotode autor on Kertin Vasser.