Need on viis ülilevinud väljendit, mida manipuleerijad kasutavad, et saada sinult seda, mida nad tahavad:

1. “Ära reageeri üle.”

Sageli ütleb manipulaator sulle, et sa reageerid mingis olukorras üle. Ta üritab su tundeid pisendada. Sageli kipub ta aga hoopis ise üle reageerima, kui sa ei anna talle seda, mida ta tahab. Ära anna alla, sest sa ei reageeri üle, vaid lihtsalt ei taha ta pilli järgi tantsida.

2. “Ära ole nii dramaatiline.”

Ülereageerimisele võib järgneda see, et ta teatab sulle, et oled liiga dramaatiline. Tegelikult on ainus draamatseja selles olukorras manipuleerija oma manipuleerivate mängudega.

3. “Ära ole nii tundlik.”

Juba see, et ta nii ütleb, demonstreerib hästi, et ta ei hooli sinu tunnetest. Olenemata sellest, mida ta sinult saada üritab, sa ei pea selgitama talle, miks sa tunned end nii nagu tunned. Su tunded on väärtuslikud ja kui tunned, et sa ei taha seda inimest aidata, siis sa ei peagi seda tegema.

4. “Ära käitu nagu segane.”

Kui sel inimesel on tõesti julgust öelda sulle, et oled peast hull, tuleks selle olukorraga koheselt tegeleda. Ära mängi tema pilli järgi. Sa ei ole hull, vaid mõtled selgemalt kui kunagi varem. Kui keegi on hull, siis see on tema ise.

5. “Sa mõistad mind valesti.”

Sageli üritab manipulaator oma tehtut sel viisil pisendada, aga paraku ei mõista sa enamasti teda valesti. Sa ei võlgne talle midagi. Isegi mitte aega, mida sa talle vastamiseks kulutad.

Kui puutud regulaarselt kokku inimesega, kes sind ja su lähedasi manipuleerib, on aeg selle toksilise olukorraga tegeleda ja seejärel end sellest situatsioonist täielikult eemaldada. Siin pole võimalik teha ühtegi kompromissi, teemat läbi arutada ega ühisele mõistmisele jõuda.

Allikas: Higher Perspective