Juuksevärvide tüübid

Igal inimesel on juuste värvimiseks oma põhjused. Mõned teevad seda sellepärast, et soovivad silma paista, välimust värskendada või proovida uut värvi, või hoopis seetõttu, et armastavad teatud värvi, teised aga hallide juuste varjamiseks. Soovitud värvi säilitamine või välimusega katsetamine on muutunud veelgi lihtsamaks, kuna saab valida vastavalt värviga kokkupuute kestusele sobivad juuksevärvid. Tavaliselt jagunevad need ajutisteks, poolajutisteks ja kauakestvateks juuksevärvideks. Ajutine värvaine, tuntud ka kui mitteoksüdatiivne, tuleb maha kohe pärast esimest pesu. Poolpüsivärvid ei sisalda ammoniaaki, mistõttu värv ei imendu juustesse ja tuhmub järk-järgult pärast igat pesu. Kauapüsiv oksüdatiivne juuksevärv värvib tänu oma keemilisele koostisele juuksed n-ö pesukindlaks. See on kõige levinum värvitüüp, mida kasutatakse salongides ja kodustes juuksevärvimiskomplektides.

Kuidas juuksevärv töötab?

  • Ammoniaak tungib juustesse. Juuste soovitud tooni värvimiseks peab värvaine tungima juuste sisse. Ammoniaak sobib selle töö jaoks suurepäraselt. See avab juuksekarva välimise kihi – nahandi (tuntud ka kui juuksekutiikul), et lasta värvimolekulid sisse. Nahand täidab juuksekiu struktuuri kaitsefunktsiooni ja pigmendid, mis vastutavad juuste loomuliku värvuse eest, on nahandi all. Loomuliku juuksepigmendi asendamiseks uue värviga tungib ammoniaak kaitsekihtidesse, see paisub ja tekib juuksevärvi reaktsioon.

  • Peroksiid eemaldab praeguse juuksevärvi. Peroksiidi (nimetatakse ka valgendiks) on vaja loomuliku juuksevärvi eemaldamiseks ja uuele värvipigmendile ruumi tegemiseks. Peroksiidi kasutatakse juuksevärvi aktivaatorina, mis avab juuksekutiikuli ja süstib sinna värvimolekulid. Seejärel nahand sulgub. Peroksiidi kogus juuksevärvis näitab, kui kiiresti nahand avaneb.

  • Juuksed imavad endasse uue värvipigmendi. Pärast juuste väliskihi avanemist ja loomuliku juuksevärvi eemaldamist peroksiidiga imendub juuksevärv kergesti juustesse, andes neile uue värvipigmendi. Kui juuksevärvi molekulid satuvad juuksekiu sisse, nahand sulgub, takistades nii värvi maha uhumist. Ajutiste juuksevärvide puhul ei satu värvimolekulid juuste sisse, vaid jäävad pinnale, mistõttu värv eemaldub juba paari pesukorra järel.

Juuste värvimine kodus

Miljonid inimesed üle maailma värvivad regulaarselt oma juukseid ja valivad endale sobivaima meetodi – käivad juuksuri- ja ilusalongides või teevad seda kodus. Juuksevärvi muutmine pole lihtne, eriti kui soov muuta tumedad juukseid heledamaks. Värvimisprotsessi hõlbustavad aga oluliselt professionaalsed värvimistooted. Siin on mõned näpunäited, kuidas värvida oma juukseid nii, et need näeksid välja, nagu oleksid otse salongist tulnud.

  1. Veenduge, et teil on piisavalt värvi. Kui värvite juukseid esimest korda, võib juhtuda, et ostate liiga vähe värvi. Kui teil on tihedad ja õlgadeni ulatuvad või õhukesed, kuid pikemad juuksed, oleks optimaalne kogus üks pakk värvi. Pikkade ja väga tihedate juuste omanikud peaksid aga ostma kaks pakki korraga, et vältida juuste ebaühtlast värvimist.

  2. Tehke nahaallergia test. Juuksevärvid võivad olla väga erineva koostisega ja mitte sobida igaühele. Näiteks tundliku nahaga inimestel võivad teatud koostisosad põhjustada allergilist reaktsiooni. Selle vältimiseks tehke enne värvimist nahaallergia test. Kandke väike kogus värvi kõrva taha või käe sisemisele osale ja laske sellel kuivada. Kui 48 tunni pärast märkate nahal punetust, väikseid vistrikke või sügelust, pole see toode teie jaoks.

  3. Valmistage oma juuksed ette. Spetsialistid soovitavad mitte pesta juukseid päev enne värvimist. Vesi peseb ära loomulikud juukseõlid ja raskendab ühtlaste värvitulemuste saavutamist. Kui te ei soovi, et juuksevärv tungiks läbi naha, kasutage enne värvimist vaseliini. Kandke seda mööda juuksepiiri – nii ei imbu värvaine nahka ja seda on lihtne maha pesta. Kammige juuksed korralikult läbi ja jagage need neljaks osaks – kaks ees ja kaks taga.

  4. Alustage värvimist. Värvige esmalt esiosa juured – see on kõige nähtavam pool ja värv vajab imendumiseks rohkem aega. Pärast juurte värvimist värvige ülejäänud juuksed, kuid ärge unustage neid ka salkudeks jagada – see aitab vältida seda, et mõni kihar jääb märkamata ja värvimata.

  5. Peske värvaine ülejäägid põhjalikult välja. Pärast värvi peal hoidmist nii kaua, kui on märgitud pakendile, alustage selle loputamist. Esmalt loputage juukseid veega ja seejärel peske mitu korda šampooniga. Tähtis: ärge kuivatage juukseid kohe pärast pesemist. Et värv püsiks kauem peal, kasutage pärast iga pesukorda juuksepalsamit või maski – see lisab sära, pehmust ja kaitseb värvi kiire tuhmumise eest.

Hoidke oma juuksevärvi kauem

Lisaks juuksepalsami ja -maski kasutamisele on oluline hoolitseda ka juukseotste toitmise eest ning vältida paljusid juuksehooldustooteid. Liigne kuumus avab nahandi ja vabastab värvimolekulid, mistõttu värvaine tuhmub kiiremini. Kui eelistate kuuma dušši, ärge loobuge sellest, vaid loputage juukseid kindlasti jahedama veega. Samuti peaksite juukseid pesema harvemini – mitte rohkem kui üks kord kahe päeva jooksul. Vajadusel kasutage kuivšampooni.

Ükskõik, millist tooni soovite saavutada, järgige lihtsalt pakendil olevaid juhiseid, et vältida vigu ning saada ühtlane ja kauapüsiv tulemus. Tutvuge juuksevärvi juhendiga, järgige ülaltoodud soovitusi ja kodus juuste värvimine on lihtne väljakutse.

Jaga
Kommentaarid