Sel kolmapäeval Tartu ülikooli muuseumi valges saalis tähistas Antonius 2022 oma kümnendat tegutsemisaastat. Publik sai nautida moodi, auhinnatseremooniat ning päeval toimus moeseminar. Baltikumi suurima ärifestivali sTARTUp Day programmi kuuluv moesündmus meelitas kohale publikut ka iduettevõtjate seast.

EFFi festivaliülese peaauhinna võitis leedulane Viktorija Kuliavaite oma kollektsiooniga „Scandsand“. Tegu on vihmamantlist koosneva kollektsiooniga, mis on inspireeritud Taani rohkete vihmaste ilmadega toimetuleku otstarbeks. Kollektsioonis on kasutatud kaasaegseid tehnoloogiaid, nagu näiteks liivast valmistatud pealiskiht, mis asetatuna linasele materjalile lisab veelgi enam ilmastikukindlat vastupidavust. Žürii esimehe, Kaubamaja moevaldkonna kaubandusjuht Kätlin Hänineni sõnul oldi võitja valikul üksmeelel.

„Kollektsioon „Scandsand“ paistis silma kõrge terviklikkuse ja detailiderohkuse poolest. Viktorija looming on väga naiselik, kantav, kommertslik, funktsionaalne ning heade sõnade nimekiri jätkub. Moedisainer oli kollektsioonile juurde loonud ka aksessuaare, mis täiendasid oskuslikult biomimikri tehnoloogia alusel valmistatud mantleid ja ülerõivaid,“ sõnas Häninen võitjast.

Laval üles astunud üheksast kollektsioonist avaldas žüriile enim muljet ka Kõrgema kunstikool Pallas moetudengitest koosneva disainiduo Merily Mikiveri ja Marion Möldri koosluses, kelle kollektsioon „UTE“ on austusavaldus eestimaisele maalambavillale. Antoniuse žüriiliige ning vastne Hõbenõela nominent Hannes Rüütli arvates on UTE „stilistiliselt väga põnev vaatamine“ ning näitab edukalt kohaliku villa mitmekesisust.

Esmakordselt sai moesündmusel näha ka digikollektsioone, mis tänu Eesti juurtega iduettevõtte Scopus Studiole oli osalevatele moeloojatele esimeseks kokkupuuteks antud tulevikutehnoloogiaga. Jäätmevaba kudumikollektsiooni „Honeyland“ autor Anu Sirkas võitis Scopus Studio eriauhinna, et luua täisdigitaalne moekollektsioon virtuaalseks tarbimiseks.

Antonius 2022 moeetenduse laval astusid oma kollektsioonidega üles Key Külaots, Maria Petraityte, Kaire Avi, Susanna Peters, COLLAB4MOOD (Paul Berg, OMOM Concept, Fibami, LÕÕM), Viktorija Kuliavaite, Otto Antson, Anu Sirkas ning disainiduo Merily Mikiver ja Marion Mölder.

Estonian Fashion Festival 2022 programmi kuuluv Antonius sündis koostöös Tartu loomemajanduskeskuse, Tartu linna ning moefestivaliga.

Kätlin Häninen (paremal) ning Viktorija Kuliavaite (vasakul).

Jaga
Kommentaarid