Nii nagu toidulaud ja iluarsenal, saab ka moetarbimine olla tänapäeval teadlikult loomasõbralik. Selleks et eetiliste valikute tegemine kergem oleks, soovib Loomus julmusevaba moeetenduse raames tutvustada kohalikku disaini, mis on loodud loomade heaolu silmas pidades. „Leiame, et ükski loom ei pea kannatama, et meie saaks olla moodsad ja trenditeadlikud! Moeetenduse märksõnad on loomasõbralikkus, jätkusuutlikkus ja eetilisus,“ ütleb Loomus.

Loomusega teevad loomade heaolu nimel koostööd KittleMood partnerluses Pea Peenraga. Ühise EKA „katuse alla“ on koondunud Karl Joonas Alamaa, Cärol Ott ja Hedy Kohv ning Kristel Akerman projektist „Hea Eesti Asi“.

Loe lähemalt, mida disainerid Tallinn Fashion Weeki lavale toovad:

Kittle Mood

KittleMood

Mida teie julmusevaba moesõu kollektsioonilt oodata võib?

KittleMood esitleb julmusevabal moesõul spetsiaalselt selleks sündmuseks loodud kollektsiooni. Esmaesitlusele tulevad kleidid on naiselikud, erksavärvilised ja inspireeritud klassikalisest kittelkleidist nagu ka kogu muu KittleMoodi looming. Materjalidena kasutame võimalikult naturaalseid ja hingavaid kangaid, mida on kerge kanda ja hooldada. Kangamustrid on spetsiaalselt selle kollektsiooni jaoks disainitud. Kleite täiendavad Pea Peenra lillelised aksessuaarid.

Miks otsustasite liituda julmusevaba moesõuga?

Tänapäeva maailmas tundub igas mõttes julmusevaba elustiili poole püüdlemine loomuliku valikuna. Meie soov on jätta enda lastele ja lastelastele parem maailm, kus iga elu on püha. Hindame kõrgelt Loomuse tööd ja pingutust selles vallas ning oleme tänulikud, kui saame anda ka endapoolse väikese panuse.

Mis on teie soovitused ja nõuanded nii teistele moeloojatele kui ka tarbijatele?

Iga rõivas peab kaunistama kandjat, aga mitte ainult väliselt, vaid ka seestpoolt. Kindlasti peaksid jääma minevikku ajad, kui ehiti end võõraste sulgedega või sootuks kellegi elu hinnaga.

Hedy Kohv

EKA

Hedy Kohv ja Kristel Akerman projektist Hea Eesti Asi“

Mida teie julmusevaba moesõu kollektsioonilt oodata võib?

Minu aksessuaarikollektsioon on kokku pandud merepäästevarustusest, mis on oma töö juba n-ö ära teinud. Otsin võimalusi, kuidas ettevõttest tekkinud seadmete jääkmaterjal uuele elule aidata selliselt, et see oleks tõepoolest tänava- ja kasutuskõlblik. Veekogu ääres kasvanuna on vesi, aga eriti just meri mulle väga südamelähedane ning mänguline, aga ka veidi hirmuäratav oma võimsa jõu poolest. Kollektsiooni värvid annab ette merepäästevarustus, mis on särav ja vastuoluline. Mäng materjaliga on selle loomingu juures kõige olulisem, sest nagu merigi, ei tee see aksessuaaride loomisel alati soovitud suunas koostööd.

Miks otsustasite liituda julmusevaba moesõuga?

Aksessuaaritudengina kasutan ma siiski oma töödes loomseid materjale. Antud moesõuga liitumise otsus tuligi sellest vaatevinklist, et kas saab ka teisiti ja hästi. Lisaks olen justkui missioonil, et leida rakendus elu ära elanud vahenditele, panna end julmusevabal moesõul proovile ja näidata publikule võimalusi, ning mis seal salata, näha ka nende reaktsiooni, kas meeldib ja töötab.

Mis on teie soovitused ja nõuanded nii teistele moeloojatele kui ka tarbijatele?

Tänased disainitudengid tervikuna on väga tugevalt suunatud mõtlema keskkonnateemadele oma loomingu ellukutsumisel. Moeloojate osa selles loomingus on lõpuks tarbija eneseväljendus läbi brändi ja ka põhjamaistes tingimustes funktsionaalsus. Nii disaineri kui tarbijana eelistan pikka ja kestvat kasutusiga, aga ka piisavat edevust ja vabadust nautida rõivaesemete ja aksessuaaride kandmist. Ostan vähem, aga kvaliteetset. Vaatan alati materjalide koostist ja seda, kus toode on valminud. Eelistan kohalikke disainereid. Kuna rõivastusega, tahame või mitte, väljendame teatud mõttes oma meelsust. Püüan leida disainereid, kelle mõttemaailm või tegutsemise siht ühtib minu omaga.

Kristel Akerman

Kristel Akerman

Mida julmusevaba moesõu kollektsioonilt oodata võib?

Julmusevaba moesõu raames jõuavad lavale minu poolt loodud jalavarjud, mille valmistamisel olen nõela pistmata kasutanud üksnes Eesti kohalikku ajaloolist toorainet – linakiudu ja kuusepuitu.

Miks otsustasid liituda julmusevaba moesõuga?

Julmusevaba moesõuga liitusin Eesti kunstiakadeemia ettepanekul ning arusaamises, et maailm peab edasi liikuma jätkusuutlikul mõtteviisil.

Mis on sinu soovitused ja nõuanded nii teistele moeloojatele kui ka tarbijatele?

Minu soovitus moeloojatele on luua kestlikku moodi – tähendagu see kaalutletud ainesevalikut, nutikaid lõikeid ja/või taaskasutust või taaskasutuse perspektiivi. Minu nõuanne tarbijatele on eelistada kvaliteetseid ja püsivaid materjale, soetada mõõdukalt heade disainerite loomingut ja pruukida vähem teadmata taustaga kiirmoodi.

carolxott

carolxott

Mida julmusevaba moesõu kollektsioonilt oodata võib?

Moeetendusel võib oodata carolxotti erikollektsiooni, mis on valminud Keenias, kasutades rõivajääke. Igal aastal saadavad Euroopa, USA ja ka Aasia annetustena rõivaid Aafrikasse, ometigi pole need kasutuskõlblikud ja satuvad hoopis sealsetele prügiväljadele ja loodusesse. Juhtimaks probleemile tähelepanu, valmis projekti korras kapselkollektsioon, milles on kasutatud Nairobis jäätmejaamadesse kogutud kasutuskõlbmatuid riideid. Rõivastest on loodud eritehnikatena tekstuursed pinnad ja eriskummalised kangakombinatsioonid. Nii on püksisäärtest saanud mantli varrukad ja ka muud põnevat. Enamik tooteid on valminud vanadest teksapükstest, mis on suure ressursikuluga rõivaese, kuid satub peale liiga lühiajalist kasutamist tarbija käest prügikasti.

Miks otsustasid liituda julmusevaba moesõuga?

Otsustasin liituda julmusevaba moesõuga, sest toetan Loomuse missiooni ja loodan nende sõnumit rohkemate inimesteni viia.

Mis on sinu soovitused ja nõuanded teistele moeloojatele ja tarbijatele?

Minu soovitus teistele loojatele on mõelda läbi toote tootmise jalajälg, et see saaks pikalt kandmist ning ei jõuaks halva kvaliteedi tõttu kiirelt jäätmete hulka. Tarbijatel soovitan kriitiliselt suhtuda massimoebrändidesse, kes nimetavad end roheliseks. Enne soetamist tuleks brändide käekäigu kohta rohkem uurida. Kui riidekapis juba on asju, mis on enda elu sinu jaoks ära elanud, anna neile uus võimalus teise ringi kaupluses või tee ise väike DIY [do it yourself ehk tee seda ise] uuenduskuur. Paranda mõni auk tikandiga või isikupärasta need mõnel muul toredal moel.

KJA

KJA

Mida sinu julmusevaba moesõu kollektsioonilt oodata võib?

Kuna Loomus pöördus minu poole sooviga edastada sõnumit moe taaskasutamisest ja jätkusuutlikkusest, olen otsustanud anda nende moesõu tarbeks kasutada juba mõned oma varasemad disainid, mida kombineerides saab luua erinevaid põnevaid komplekte ka käesoleval hetkel. Valdavalt vabrikujääkidest ning ümbertöödeldud materjalidest valminud unisex-kollektsioon otsib keskteed ja vahekorda mõlema soo eripärade vahel. Seda selleks, et rõivad oleksid kantavad olenemata soost.

Miks otsustasid liituda julmusevaba moesõuga?

Ikka ja jälle tunnen, et peame ühiskonnas ja ka endalt rohkem küsima, et kas ilu peab nõudma ohvreid. Olles liitunud Loomuse programmiga Fur Free Retailer, leian, et loomade vangistamine ja piinamine edevuse nimel ei kuulu käesolevasse sajandisse. Näiteks arvan, et karusnaha kasutamiseks puuduvad igasugused eetilised ja praktilised põhjendused. Inimene peab oma võimu ja tugevust kasutama targalt ja teisi austavalt.

Mis on sinu soovitused ja nõuanded nii teistele moeloojatele kui ka tarbijatele?

Mind inspireerib idee, et ühel päeval ei räägita enam meeste- või naistemoest, vaid lihtsalt inimmoest. Mood võiks olla kättesaadavam ja demokraatlikum, võimaldades teadlikult tarbida ja kanda seda, mida igaüks soovib, kartmata teiste liigseid hinnanguid.

Loomuse moeetendust saab Tallinn Fashion Weeki laval näha avapäeval, 31. märtsil.

Soeta piletid SIIT.

Jaga
Kommentaarid