Aga mis ikkagi olid meie emade ilusaladused ajal, mil ilu ja tervise eest pidi hoolt kandma peamiselt koduste vahendite ja suust-suhu kuuldud nippide abil?

Emade ilunipid

Tuntud sisulooja Liis Velskeri ema sõnul oli tema peamiseks ilunipiks õues värskes õhus sportimine. Tõepoolest, sporditegemine jõu- või treeningsaalis on meie kliimas ilmselt kõige mugavam, kuid välitingimustes ehk pargis või metsas liikumine on teadlaste sõnul hulgaliselt suurema stressi maandava toimega ning mõjub paremini ka välimusele. Viimaks Eestissegi kohale jõudnud päikesepaiste paitab D-vitamiiniga, mis on kasulik luudele, liigestele, hammastele ja immuunsüsteemile.

Malle ütleb, et tema ema Anne tähtsaimaks ilunipiks on hea uni, palju maal kasvatatud puu- ja juurvilju ning D-vitamiin. Õnne valem on tema jaoks naeratus, mis tuleb otse südamest.

Teine populaarne emade ilusoovitus oli kvaliteetne puhkus ja hea uni. Kiire elutempo juures on uni ja selle kvaliteet eriti olulised, sest mõjutavad otseselt naiste tervist ja välimust – hästi maganud inimene on reibas, ettevõtlikum, tema suhtlemine on vabam ja vahetum. Õige tasakaal töö, liikumise ja puhkuse vahel mõjuvad hästi tervisele ja välimusele, kurnatus ja vähene uni seevastu muudavad meid vanemaks ja koormavad immuunsüsteemi. Muide, kas teadsid, et naistel on suurem unevajadus kui meestel?

Kolmas oluline märksõna, mis emad välja tõid, oli miski, mis ilmselt kellelegi üllatusena ei tule – tervislik toitumine. Kindlasti tarbiti paar aastakümmet tagasi senisest enam ise kasvatatud ja kohalikku toitu, mis olid vabad säilitus- ja lisaainetest, kuid soovitus tarbida värskeid ja naturaalseid toite, kehtib ka tänapäeval.

Anna soovitus on minimaalne meik näol ja maksimaalne positiivsus elus.

Iluhooldused tehti omale käepärastest vahenditest

Kuigi täna saame endale erinevaid näomaske osta isegi supermarketist, siis tuleb välja, et ka meie emadel olid selles vallas omad nipid. Näiteks tehti maski kaerahelvestest, kuhu juurde segati mett ja sooja vett – see oli ühtlasi nii kooriva kui ka rahustava toimega. Samuti olid kasutusel vanad head kurgiviilud ja munasegud nii juustes kui ka näol. Muna peeti heaks vitamiiniallikaks ja niisutajaks ning seda kasutati just juuste toitmiseks. Oli aga ka neid naisi, kes ütlesid, et nende ilusaladuseks oligi ainult vesi ja seep ning vähe meiki.

Emade pool toodi välja ka sauna head mõju välimusele. Nimelt taastab saunas leili võtmine keharakke ning higistades väljuvad kehast erinevad jääkained – nii tagabki saunatamine keha noorusliku välimuse. Ühtlasi aitab saunas käimine võidelda kõhukinnisusega, sest seedesüsteemi läbitavus suureneb.

Kokkuvõtteks olid meie kallite emade ilusaladused lihtsad: isetehtud ja naturaalne toit, piisav uni, värskes õhus liikumine ning mis peamine – positiivne ellusuhtumine, rõõmus meel ja südamesoojus.

Millised olid Sinu ema ilunipid?

Iluampsude väljakutse #emadeiluampsud kestab kuni 12.05.23 nii Facebookis kui ka Instagramis (@iluampsud), kuhu ootame kõiki häid nippe ja armsaid pilte. Kõigi osalejate vahel loosime välja hulganisti Iluampse.

Ja muuseas, rosena.ee e-poes on samuti praegu Eternal Youth Ilu- ja Kollageeniampsud soodushindadega. Nii saab oma lähedastele naistele ühe mõnusalt maitsva ja kasuliku Iluampsu pihku pista.

Jaga
Kommentaarid