Rusikareeglina võikski valida tooteid, mille SPF-arv on vähemalt 30, kuid sõltuvalt päikesepaiste tugevusest ja naha tundlikkusest võib vaja minna ka suurema või väiksema kaitsefaktoriga tooteid. Naha tundlikkusest aru saamiseks tuleb teada oma nahatüüpi. Neid on kokku neli:

I nahatüüp – siniste silmade ja tedretähnidega inimesed, kel tekib alati päikesepõletus. Nahk läheb punaseks, kuid ei päevitu. Selle nahatüübiga inimesed peavad kasutama päikesekaitset SPF 50. Bio Balance'i valikus on näiteks SPF 50+ päikesekaitsepiim, mis on veekindel ja kaitseb nahka nii päikese- kui ka infrapunakiirguse, sinise valguse jms eest. Bio Balance'i päikesekaitsekreem sisaldab esimesele nahatüübile vajalikku pantenooli, mis niisutab nahka kiiresti, ja glütseriini, mis lisaks niisutusele tugevdab ka selle loomulikku barjääri. Lisaks on koostises shea-või, mis rahustab karedat, kuiva ja kahjustunud nahka.

Lisaks esimesele nahatüübile vajavad kõige tugevamat ehk SPF 50 ja pluss kaitsega tooteid ka lapsed, sest nende nahk on palju õrnem ja päikesele tundlikum kui täiskasvanud inimestel.

Kõrge päikesekaitsega vahendeid vajavad ka pigmendilaikudega inimesed. Bio Balance'i valikus on olemas SPF 50+ päikesekaitsekreem pigmendilaikudega nahale. See on esimene ja ainus päikesekaitsekreem, mis pakub 360-kraadist kaitset nii, et ühtlustab ka nahatooni ja pleegitab naha tumedaid laike. Olenemata nahatüübist sobib Bio Balance'i päikesekaitsega kreem nii päikese käes viibides kui ka igapäevaseks kasutamiseks meigi all. Kreemi koostisosad hoiavad ära fotovananemise ja kaitsevad nahka hüperpigmentatsiooni eest.

II nahatüüp – blondide või punaste juustega sinisilmsed inimesed. Nahk saab küll kergesti päikesepõletuse, kuid päevitub siiski minimaalselt. Selle nahatüübiga inimestele sobivad SPF 30 päikesekaitsetooted.

III nahatüüp – mõnikord võib saada kerge põletuse ja päevitub keskmiselt. Sarnaselt teise nahatüübiga sobivad SPF 30 päikesekaitsetooted.

Kui näiteks teise ja kolmanda nahatüübiga inimesed soovivad saavutada maksimaalse jume, seejuures nahka kahjustamata, on hea valik Australian Goldi tootesarja pruunistav SPF 30 päikesekaitsesprei. Toote koostises on looduslik karamell, mis päikesega kokku puutudes muudab naha kohe pronksjaspruuniks. Eksootilised õlid pehmendavad ja niisutavad nahka, et päevitus oleks ühtlane ning püsiks kauem.

IV tüüp – saab põletuse harva ja päevitub keskmisest tugevamini. Sellele nahatüübile sobivad ka tooted, mis pakuvad SPF 30-st nõrgemat päikesekaitset. Näiteks SOL-il on veekindel SPF 20 päikesekaitsesprei, mida on lihtne enne päikese kätte minemist peale kanda ning mille püsiv kasutamine annab ka soovitud tulemuse. SOL-i veekindlat päikesekaitsespreid võivad kasutada ka teiste nahatüüpide esindajad, kui nad ei mõtle just pikemaks ajaks rannaliivale lebama jääda.

Kui järgida aga Hollandi Vähiliidu nõuandeid täiskasvanutele, siis nende uuringute ja soovituste järgi sobib igapäevasteks toimetusteks õues kasutada päikesekaitsevahendit, mille faktor on vähemalt 15.

Nahatüübist sõltumata on naha heakorra hoidmiseks vaja kasutada ka päevitusjärgset niisutust, et päikese kuivatatud nahka elujõulisena, kuid seejuures siiski jumekana hoida. Australian Goldi päevitusjärgne niisutaja sisaldab nahka toitvaid aineid, muutes selle siledaks ja terveks, samuti spetsiaalset E-vitamiini ja Native Australian Extracti segu. Niisutatud nahk päevitub paremini ja püsib kauem pruun.

Lisaks nahatüübile peaks arvesse võtma ka ilma ehk pilvisust, päevaaega ja UV-indeksit. Päikeselise ilmaga ja keskpäeva paiku võib kasutada tavapärasest tugevamat või ka nõrgemat päikesekaitsevahendit, vastavalt UV-indeksile:

Madal indeks, < 2 – võib kasutada nõrgemat päikesekaitset kui tavaliselt.
Keskmine, 3–5 – peaks kasutama nahatüübile vastavat päikesekaitset.
Kõrge, 6–7 – peaks kasutama tavalisest tugevamat päikesekaitset.
Väga kõrge, 8+ – peaks kasutama tavalisest tugevamat päikesekaitset ja vältima lauspäikest.

Jaga
Kommentaarid