Erinevad loomingulised tasandid

Kasher on multitalent – lisaks rõivadisainile paeluvad teda sotsiaalmeedia sisuloome, filmikunst, teletöö, lisaks muusika, sekka veel videote loomise värvikirev maailm. „Ma naudin kõike, mida ma teen. Kõik mu kired on justkui omavahel ühendatud, sümbioosis,“ räägib andekas kunstnik ja nendib, et avastas endas loome- ja esinemiskire juba päris väikesena. „Mul on hea meel, et saan nüüd, täiskasvanuna, endiselt tegeleda vaid asjadega, mida ma ise päriselt teha tahan. Elan oma unistuste elu, mis ongi minu jaoks kõige tähtsam,“ nendib disainer.

Ma naudin kõike, mida ma teen. Kõik mu kired on justkui omavahel ühendatud, sümbioosis.

Oma karjääri algusaega meenutades toob Kasher välja esimese tõsisema projekti, milleks oli üllataval kombel koostöö Läti politseiga. „Võitsin võistluse, mille eesmärk oli disainida uued vormid Läti politseile, kõrgmoe võtmes. See oli tõeline väljakutse, sest teadsin, et moe-show saab olema kõikjal pildis. Show toimus Läti kuulsaima monumendi kõrval, kohal oli terve riigi meedia, paljud kuulsused. Olin väga hirmul, sest see oli mu esimene säärane avalik ettevõtmine,“ meenutab mees ja lisab, et vaatamata meeletule pingele õnnestus kõik siiski ideaalselt. „Usun, et see oli ka hea võimalus ametialaselt kasvada – sain palju tagasisidet, õppisin, kuidas asju õigesti teha, kuidas suhelda meediaga ning kuidas toime tulla stressiga. Sain hea esinemiskogemuse, mis praegu mind näiteks ka tele-show’d tehes palju aidanud on. Tean tänu sellele kogemusele, kuidas võidelda oma unistuste ja ideede eest,“ räägib disainer karjääri algusajal saavutatud tähelepanust ja sellega toimetulekust.

Usaldusväärse tiimi tähtsus

Vahel küll mõnda asja muudame, aga pigem mõistame üksteist ka sõnadeta, sest koostööaastatega on tekkinud sama visioon.

Oma tegutsemisaja jooksul on Kasher kogunud enda ümber inimesed, keda saab 100% usaldada. „Neid inimesi pole palju, aga tean, et nad on oma ala tipud ning kui mul on vaja vastuseid või mul on kahtlusi, aitavad nad mind alati. Mulle meeldib väga oma tiimiga koostöös tipptasemel disaine luua, kuid kogu loomeprotsess saab alguse siiski sellest, et võtan oma aja. Tavaliselt viibin iga projekti alguses vähemalt nädal aega üksi, mere läheduses, kus kirjutan üles oma loomingulised ideed. Teen endale selgeks, mida tahan, ja visandan oma mõtted. Seejärel, kui olen need oma peas korrastanud, jagan neid oma tiimiga,“ selgitab Kasher loomeprotsessi, toonitades tiimi ühtset tööstiili, -eetikat ja sarnast arusaama esteetilisest poolest. „Vahel küll mõnda asja muudame, aga pigem mõistame üksteist ka sõnadeta, sest koostööaastatega on tekkinud sama visioon. On tõesti juhtunud, et tekib ka eriarvamusi, kuid sellisel juhul olen tegutsenud ikkagi enda südame järgi, isegi kui tiim minuga täielikult ei nõustu,“ räägib disainer.

Kasher ise võtab oma stiili kokku nii: kunstnik, kellele meeldib lennata oma ideedega kõrgustesse. „Mulle meeldib ekstreemsus, ma võin minna disainidega täiesti hulluks. Samas peab ese olema kantav, elegantne, klassikaline ja ajatu. Kui loon midagi hullumeelset, jälgin ikkagi just neid aspekte ja seda, et kõik inimesed mu loomingut mõistaksid,“ selgitab ta. Mees lisab, et loomingu juures on oluline viimistletud välimus, aga kõige olulisemaks peab ta siiski kvaliteeti. „Minu loodud mood peab olema tipptasemel. Lisaks sellele, et olen kunstnik, olen hariduselt ka ärijuht, mis võimaldab mul kombineerida ärilist mõtlemist loomingulise mõtlemisega. Tähtis on, et disainid, millega töötan, ka müüksid end ise ja hästi. Olen oma töös väga punktuaalne, isegi range – annan kõigile ainult ühe võimaluse, eksimisruumi ei jäta ja läbi lillede midagi ei ütle. Moeäris nähakse selliseid iseloomuomadusi tavaliselt positiivsena,“ toob Kasher välja ja lisab, et pingutab alati perfektse tulemuse nimel, järeleandmisi tegemata.

Disainid, mis ärkavad ellu

Oluline on kuulata oma südant, lasta loomingul läbi enda tulla.

Kasheri sõnul elame maailmas, kus praktiliselt kõik ideed on juba ellu viidud. „Autentne ja uus olemine on tänapäeval väga keeruline. Moemaailma sisenedes tegi see vahel lausa kurvaks, et kui mul tekkis idee, oli keegi midagi sellist juba teinud,“ meenutab disainer. Praegu laseb ta oma ideedel minna läbi oma südame, emotsioonide, proovides disaini lõpuks justkui läbi enda filtri välja anda. „Oluline on kuulata oma südant, lasta loomingul läbi enda tulla. Igal inimesel on oma maailm ja mina lasen enda maailmal särada. Usun, et inimesed küll sünnivad talendiga, kuid saavad alati kasvada, kogeda ning ajas paremaks muutuda. Nagu hea vein.“ Samas on disaineri hinnangul oluline teada alati ka disaini sünnilugu. „Esimese kolme sekundi jooksul tekib esmamulje, kas disain sulle meeldib või mitte. Alati peab suutma edasi anda ka loo, et disaini paremini tunnetada.“

Mis lugu räägib siis Kasheri koostöö Jaguariga? Mehe sõnul on Jaguar tõeline luksusbränd, kellega töötamine on suur au. „See, mida Jaguar mulle pakkus, on hindamatu. Annan endast parima ja muudan kogu kogemuse unustamatuks mitte vaid mulle endale ja tiimile, aga ka Jaguarile ning maailmale,“ lubab Kasher.

Sõidan autoga ja justkui tõlgin kõik auto imelised omadused rõivadisainidesse.

Ta meenutab, et koostöö sai alguse sõnumist Instagrami postkastis – Jaguari tiim palus disaineri aadressi. „Arvasin, et saadavad mulle kutse uute autodega tutvumiseks, kuid mulle saabus hoopis suur lillebukett koos kutsega õhtusöögile. Ma olin väga üllatunud. Mõistagi läksin kohale ja see kogemus oli uskumatu. Rääkisime mu tööst ja loomingust ning nad pakkusid, et oleksin ideaalne inimene nendega koostööd tegema, sest nad näevad sidet minu ja nende brändi vahel. Mul oli veidi aega mõelda, kuid loomulikult otsustasin kohe, et selline võimalus tekib vaid korra elus,“ meenutab Kasher. Nüüd töötab andekas disainer usinasti projekti kallal ja naudib väga, et Jaguari tiim laseb tal teha kõike nii, nagu ta ise soovib.

„Neil endal ei ole veel aimugi, millisesse suunda ma selle kollektsiooniga liigun, ning loodetavasti neile meeldib see, millega ma välja tulen. Naudin loomeprotsessi meeletult – põhiidee nende disainide taga on vahetu kogemus, mis inspireeritud Jaguar F-PACE’ist. Sõidan autoga ja justkui tõlgin kõik auto imelised omadused rõivadisainidesse. See saab olema ka minu enda jaoks väga põnev, et lõpuks näha, kuidas auto omadused minu disainides ellu ärkavad.“

Jaga
Kommentaarid