Koensüümi Q10 kasulikkus ja rollid organismis

  • Koensüümi Q10 leidub peamiselt rakkude mitokondriaalsetes membraanides. Kasutades ära söödava toidu oksüdatsiooni käigus vabanenud energiat, ongi mitokondrite peamine ülesanne just energia tootmine.

  • Lisaks vastutavad mitokondrid raku metaboolse aktiivsuse reguleerimise eest ning soodustavad rakkude paljunemist ja rakkude kasvu. Mitokondrid detokseerivad maksarakkudes ka ammoniaaki ja kaitsevad rakke patoloogiliste bakterite, viiruste ning vabadest radikaalidest tingitud rakukahjustuste eest. 

  • Mitokondrite töö käigus tekib nukleotiid ATP (adenosiintrifosfaat), mida kasutatakse omakorda peamise energiaallikana enamiku elusrakkudes toimuvate biokeemiliste ja füsioloogiliste protsesside jaoks, nagu kasv, liikumine, lihaste kokkutõmbumine, närviimpulsside levik ja homöostaas.

Q10-puudus: millistel juhtudel võiks Q10-toidulisandeid lisaks tarbida?

Normaalse, tervisliku ja stressita eluviisi ning täisväärtusliku toitumise korral ei ole Q10-toidulisandeid vaja juurde võtta. 

Teatud olukordades aga koensüüm Q10 toidust piisavalt ei imendu, kehas on Q10 süntees häiritud või on organismis selle ensüümi järele teatud põhjustel lihtsalt suurenenud vajadus. 

See võib juhtuda sapi- või pankrease nõre vaeguse, oksüdatiivse stressi, soolestikuga seotud häirete, püsiva füüsilise ja vaimse koormuse, kõrge kolesteroolitaseme, kolesteroolialandajate tarvitamise, vanemaks saamise ja näiteks ka B6-vitamiini puuduse korral.

Kui Q10 varud ei ole piisavad, väheneb organismis ka energia tootmine. Lihased hakkavad kiiremini väsima, nõrgeneb südametöö, pärsitud on närvirakkude töö tõhusus ja väheneb ka antikehade moodustamine immuunsüsteemi poolt. 

Seetõttu võib normaalse Q10-taseme säilitamist pidada vägagi tähtsaks. 

Sellisel juhul saab abi imendumisega seotud probleemide lahendamisest ja/või kvaliteetsetest toidulisanditest, mis lisaks ubikinoonile sisaldaksid tingimata ka Q10 teist vormi – ubikinooli. Kohe selgitame, miks.

Ubikinooni ja ubikinooli erinevused

Q10 esineb looduses, nii toidus kui ka inimorganismis, kahes vormis: ubikinoon ja ubikinool. 

  • Ubikinoon on koensüümi Q10 oksüdeeritud ehk mitteaktiivne vorm, mille keha peab rakuenergia genereerimiseks esmalt ubikinooliks muutma. Ilma selle muundamiseta ei saa organism energia tootmisprotsesse lõpule viia ega energiataset säilitada. Ubikinoon on koensüümi Q10 põhiline vorm, mida leidub nii toidus kui ka inimkehas ja just seda vormi on toidulisandites kasutatud juba enam kui 30 aastat.

  • Ubikinool on Q10 aktiivne redutseeritud vorm, mida organism saab koheselt ja hõlpsasti kasutada. 

Kuna ubikinool on keemiliselt ääretult ebastabiilne ja muutub tagasi oksüdeeritud vormiks niipea, kui hapnikuga kokku puutub, on toidulisandite tööstuse suurim väljakutse olnud leida tehnoloogia, mis võimaldaks toidulisandites kasutada just seda vitamiini Q10 aktiivset vormi ehk ubikinooli ning sealjuures see aktiivne vorm kapslis ka säilitada. 

Praeguseks on see mure juba lahendatud ja näiteks kodumaise brändi Ecoshi Q10 toidulisand sisaldab lisaks ubikinoonile ka Q10 aktiivset vormi – ubikinooli. 

Miks keha vajab koensüümi Q10 mõlemat vormi – nii ubikinooni kui ka ubikinooli?

Selleks, et säilitada inimese kehas Q10 optimaalne tase, töötavad ubikinoon ja ubikinool koos. Nende sünergiline ja teineteist täiendav toime aitab säilitada koensüümi efektiivsust ning tagada ka selle soovitud mõju. 

Koensüümi Q10 kõrvaltoimed ja vastunäidustused

Kuigi koensüüm Q10 on üldiselt hästi talutav ja ohutu, võivad mõned inimesed kogeda kõrvaltoimeid, nagu seedehäired, peavalud või allergilised reaktsioonid. Raseduse ja imetamise ajal tuleks Q10 kasutamisel olla ettevaatlik ning konsulteerida oma arstiga.

Q10 kasutamise juhised

Toidulisandite tarbimisel on oluline järgida soovitatud annustamisjuhiseid. Kodumaise väetoidulisandeid ja vitamiine tootva brändi Ecoshi Q10 ubikinooni + ubikinooli kapsleid soovitatakse võtta hommikuti üks kapsel päevas koos toiduga, sest rasvad aitavad Q10 imendumisele kaasa. Oluline on meeles pidada, et Q10 mõju avaldub järk-järgult ning soovitud efektid ilmnevad alles pärast mitmenädalast regulaarset kasutamist.

Kokkuvõte

Koensüüm Q10 on igas keharakus sisalduv võimas mikrotoitaine, mida me kõik vajame, aga mille tootmine ja imendumine hakkavad kehas vanusega vähenema. Nagu iga toidulisandi puhul, on oluline enne kasutamist konsulteerida tervishoiutöötajaga, seda eriti juhul, kui sul on eelkirjeldatud terviseseisundid või kasutad teisi ravimeid. Kohalik toidulisandite bränd Ecosh on turule toonud kvaliteetse toote Q10 ubikinoon + ubikinool, milles kasutab toorainena KANEKA UBIQUINOL™-i stabiliseeritud ubikinooli. See on Q10-vorm, mis on tänapäeval ainus saadaolev looduslik pärmiga fermenteeritud koensüüm Q10. 

Selline Q10 on kehas koheselt kasutatav ja bioidentne ka organismis toodetava Q10-ga. Lisaks see ka imendub paremini, mis tähendab, et oma Q10-taset saavad kiiresti ja tõhusalt taastada ka need, kes on üle 40-aastased või keda mõjutavad teatud vanusega seotud seisundid.

Rohkem infot Q10 kohta saad lugeda edasi juba Ecoshi kodulehelt. 

Jaga
Kommentaarid