Ausi aastatepikkused katsetused on jõudnud selleni, et rõivaid on võimalik teha jätkusuutlikult. Moeloojal on hea meel, et tal on selles valdkonnas mõttekaaslasi.

Eesti olümpiakoondise vabaajarõivastuse esitlus

„Üks osa meie tööst on olnud see, et meie tootmine oleks läbipaistev. Nii saame teha keskkonnaarvutusi. Selle kollektsiooni näitel paneme praegu kokku ka teadusartiklit.“

Olümpiakollektsiooni jaoks töötati välja uus kangas. „Me pole seda varem teinud,“ märgib Aus. Riie loodi koos Bangladeshis asuva arenduspartneriga. Kangas on toodetud 100% ümbertöödeldud kiust. 50% sellest on tootmisjäägid ja teine pool tselluloosil põhinev kiud. Nii on kangast võimalik ka hiljem ümber töödelda.

1980. aasta olümpiaregati ajaks loodi rahutuvidega siidrätik. Selle autor on Reeda ema Linda Roos.

T-särkide õmblemiseks on kasutatud tootmises üle jäänud kangaid. Kollektsiooni mõte on olnud teha rõivaid nii, et keskkonnamõju oleks minimaalne.

Eesti olümpiakoondise vabaajarõivastuse esitlus

Reet Ausi peres on varemgi olümpiaga kokkupuuteid olnud. 1980. aasta olümpiaregati ajaks loodi rahutuvidega siidrätik. Selle autor on Reeda ema Linda Roos. „See on armas kokkupuutepunkt, mis teeb kollektsiooni minu jaoks emotsionaalselt veelgi olulisemaks.“

Fotol kollektsiooni esitlenud noored sportlased, Eesti olümpiakomitee president Urmas Sõõrumaa ja moekunstnik Reet Aus, kes kannab oma ema 1980. aasta olümpiaregatiks disainitud siidsalli.

Ka Jaapan on teinud oma kollektsiooni luues keskkonnaarvutusi. Reet usub, et ei lähe palju aega, kuni see ongi normaalsus. „Meil on läbipaistvus, mis on riiete väärtus, kust need tulevad ja milline on nende keskkonnamõju. Väike Eesti on suurepärane näide sellest, et seda on võimalik tänapäeva maailmas teha.“

Eesti olümpiakoondise vabaajarõivaste esitlus

Laval nähtud toodetele on loodud ka digipassid. Toote sees on ruutkood, mida skannides saab kätte kogu tootmise kohta käiva informatsiooni, keskkonnaarvutusteni välja.

Kollektsiooni kuuluvad eri pikkuses teksapüksid, -seelik ja lipuvärvides T-särgid. Need, millel on kujutatud lippu, lähevad kandmiseks olümpiasportlastele ja on seetõttu rariteetsemad. Sinimustvalge noolega särke on aga võimalik kõigil osta.

Jaga
Kommentaarid