Mida on hea une jaoks vaja?

Selleks, et saada õiget arvu unetunde, on oluline vastata küsimusele, mida on vaja kvaliteetse une saamiseks. Mida on vaja õige arvu unetundide saamiseks? On ju nii, et kui sa lähed õigel ajal magama, siis sa lihtsalt ei jää magama. Aeg möödub, unetundide arv väheneb ja meeleolu halveneb. Siin on mõned kasulikud nõuanded, kuidas parandada nii une kestust kui ka kvaliteeti.

Hea une aluseks on sobiv, ergonoomiline madrats ja voodi, mis vastab kõigile teie vajadustele. Teie magamistuppa paigaldatav voodi peaks olema mugav, kvaliteetsetest materjalidest valmistatud, vastupidav ning tekitama hubasust ja lõõgastust. On iseenesestmõistetav, et vana, vajunud madrats või krigisev voodi ei võimalda teil kiiresti uinuda ega saada vajalikke unetunde. Seega, et tagada hea uni, peavad nii voodi kui ka madrats olema kvaliteetsed ja vastama teie olemasolevatele unevajadustele. Madratsit valides pöörake kindlasti tähelepanu oma tervisele ja sellele, kuidas te end öösel tunnete: kas teil on selja- või liigesevalu, kas te higistate ohtralt, kas teile meeldib magada jahedamal või soojemal pinnal. Kõik see annab vastuse küsimusele, milline madrats on teie ja teie une jaoks parim. Teie unekvaliteedi parandamiseks tasub kaaluda ka kattemadratsi kasutamist. See on tõhus abivahend ka diivanil magajatele, sest see tagab mugavuse ja tundide kaupa äärmiselt rahulikku ja magusat und. Ja siis on kvaliteetsetest materjalidest valmistatud voodipesu, mis aitab nahal hingata, mitte muutuda liiga kuumaks ja mitte liiga külmaks.

Hea kvaliteediga voodipesu mängib samuti väga olulist rolli une kvaliteedis. Materjalid peavad olema hingavad. Praegu on suur valik. Voodipesu valmistamiseks kasutatakse puuvilla, lina, satiini, siidi ja paljusid teisi materjale. Sama oluline on ka värv. Voodipesu peaks olema eelistatavalt pehme, värske, pastelsetes toonides, mis aitavad teil rahuneda ja lõõgastuda.

Pidage kinni magamisgraafikust. Hea uni eeldab teatud rutiini. See tähendab, et iga päev tuleb minna magama ja tõusta samal ajal. Kell 9 või 10 õhtul magamaminek on ideaalne. Kui järgite unegraafikut, kohaneb teie keha hästi ja hakkab magamamineku ajal tootma unehormooni melatoniini, mistõttu on palju lihtsam magama jääda ja teie hommikud algavad palju energilisemalt.

Parandage oma unehügieeni. Hügieen on veel üks tegur, mis mõjutab tugevalt une kvaliteeti. Erinevad uuringud on näidanud, et hästi ventileeritud ja jahedas magamistoas on palju lihtsam magama jääda ja paremini magada. Sama oluline on õige voodipesu valik, mis tagab värske ja meeldiva tunde. Veenduge, et teie voodipesu oleks valmistatud kvaliteetsetest materjalidest ja et see tagaks öösel optimaalse kehatemperatuuri - ei külmetaks ega kuumeneks üle. Voodit ja madratsit tuleks ka regulaarselt puhastada ja hooldada.

Ei mingit elektroonikat. Ikka ja jälle on tõestatud, et mitmesugused elektroonilised seadmed mõjutavad unekvaliteeti negatiivselt, ja tänapäeval, mil nutitehnoloogiate maailmast on see probleem veelgi teravam. Seetõttu peaksite oma une kaitsmiseks lülitama magamistoas välja kogu elektroonika - teleka, arvuti, mobiiltelefoni jne. - vähemalt pool tundi enne magamaminekut. Voodis ei tohi olla elektroonikat!

Harjutage tervislikke eluviise. See, mida me sööme, mida me joome ja kas me oleme füüsiliselt aktiivsed, mõjutab tugevalt meie tervist, üldist heaolu ja une. Seega, et leida lahendusi hea une tagamiseks, on soovitatav harrastada tervislikku eluviisi, loobuda kahjulikest harjumustest, olla füüsiliselt aktiivne ja lihtsalt nautida tervislikku elu.

Laste, täiskasvanute ja eakate unevajadused

Nüüd, kui me teame, kuidas tagada kvaliteetne uni, räägime tundide arvust. Kõik teavad, et uni on elutähtis protsess. Kuid kas me mõistame une täielikku kasu piisavalt hästi? Rõhk on sellel, et uni ei ole kindlasti ainult keha puhkamiseks. Heal unel on palju rohkem kasu, see parandab aju tööd, aitab taastuda erinevatest haigustest, tugevdab immuunsüsteemi ning mõjutab meeleolu ja heaolu. Küsimus on: mis on hea uni? Hea uni tähendab eelkõige seda, et saate nii palju tundi katkematut und, kui teil on vaja. Kuna unetundide arv varieerub kogu elu jooksul, siis on oluline teada, kui palju on vaja magada eri vanuses.

  • Imikutele. Oluline on märkida, et une ajal on inimese aju aktiivne - ta mäletab õpitut, õpib ja loob. Seega on vastsündinute ja imikute jaoks, kes puutuvad iga päev kokku suure hulga uue teabega, väga oluline saada piisavalt segamatult magada. Seepärast peaksid imikud esimese eluaasta jooksul magama 14-17 tundi päevas.

  • Laste puhul. Unevajadus väheneb koos kasvuga. Seetõttu vajavad kuni 3-aastased lapsed umbes 11-14 tundi ja 5-12-aastased lapsed 9-12 tundi und.

  • Noorukid. Noorukieas väheneb unevajadus veelgi. Teismeline vanuses 12-17 aastat vajab umbes 8-10 tundi und, et piisavalt puhata ja valmistada oma keha ette päevaks.

  • Täiskasvanud. Täiskasvanutel on üsna erinev unevajadus - mõned vajavad rohkem ja teised vähem unetunde. Kuid 18-65-aastane täiskasvanu saab kasu ja tunneb end kõige paremini, kui ta magab 7-9 tundi.

  • Vanemaealised. Pärast 65. eluaastat piisab 7-8 tunnisest kvaliteetsest unest.

Kuidas teate, kui te ei saa piisavalt und?

Kuigi eespool käsitletud eakohane unetundide arv on üks parimaid viise hea tervise, heaolu ja meeleolu tagamiseks, eiratakse neid soovitusi sageli. Tänapäeva kiiretempolises maailmas on täheldatud, et unele jääb üha vähem aega, mis kahjuks ei too kaasa mitte ainult päevast unisust, vaid ka tõsisemaid füüsilisi ja emotsionaalseid terviseprobleeme. Kui te ei saa pikka aega piisavalt magada, hakkab keha saatma signaale, et on aeg lõpetada, hoolitseda enda eest ja magada korralikult. Millised on need signaalid? Kõige levinumad on järgmised:

  • Pidev motivatsiooni ja produktiivsuse puudumine.

  • Halvenenud mälu.

  • Ärrituvus, keskendumisvõimetus.

  • Tavalisest suurem näljatunne.

  • Muutused välimuses: tumedad ringid silmade all, kahvatu jume.

  • Üha sagedamini korduvad külmetushaigused.

  • Seletamatu ärevus.

Lisaks eespool nimetatud tervise- ja heaoluprobleemidele võib püsiv unepuudus põhjustada ka ohtlikumaid haigusi, nagu rasvumine, diabeet, kõrge vererõhk, insult ja depressioon.

Kas kasutan seda ära ja saan lõpuks ometi magada?

Huvitav, kas ülaltoodud näpunäited aitavad teil tõesti hästi magada? Oluline on rõhutada, et hea une saladus on väga lihtne: kui te näete vaeva ja hoolitsete selle eest, et saaksite piisavalt magada. Armastage ennast ja kui aeg on käes, lubage endal voodis jalgu sirutada, hingake sügavalt sisse ja lõõgastuge pärast tööpäeva lõppu. See on proovimist väärt, eks ole?

Jaga
Kommentaarid