„Meetod põhineb teadmisel, et pruuni all on silma vikerkestas alati sinine kiht,“ selgitas CNN-le doktor Gregg Homer, üks arstidest, kes uut tehnoloogiat katsetab. „Ainus erinevus pruunide ja siniste silmade vahel ongi see, et esimestel on vikerkestal üks täiendav, väga õhuke pigmendikiht. Kui me selle eemaldame, pääseb valgus silmaavast sisse, hajub ja peegeldub lühikese lainepikkusega ehk sinise värvina tagasi.“

Protseduur kestab vaid 20 sekundit ning silma lõplik värv kujuneb välja nelja nädala jooksul.

Kui turvaline see lühike protseduur on? Plastikakirurg dr David Alessi ja dermatoloog dr Julia Tzu hindasid Strōma Medicalis katsetatava protseduuri innovatiivseks, kuid möönsid, et pole tehtud piisavalt uuringuid, mis kinnitaksid selle pikaajalist efekti. Ka terviseteenuseid tunnustavad ametivõimud ei ole tehnoloogiat seni veel heaks kiitnud.

„Klaukoomile ja kaele tuleb siiski tähelepanu pöörata. Kuigi firma eeldab, et kasutatakse madalatasemelist energiat, mis silmi ei kahjusta, on siiski tegemist nägemisega ning selle juures eksimisruumi pole,“ kommenteeris dr Alessi. Ka dr Tzu nõustub, sest on tekkinud mõningaid kahtlusi seoses glaukoomiga (häire, mis tõstab silmasisest rõhku).

Strōma Medical kinnitab, et inimestel, kellel on kõnealust tehnoloogiat kasutades iiristelt pigmenti eemaldatud, pole mingeid vaevusi ning nende silmade siserõhk püsib normis. Samas tõdetakse, et vajalikud on kliinilised katsetused suurema hulga inimestega.

Allikas: Harper's Bazaar