Manchesteri Metropolitani ülikooli professor Marco Narici juhtimisel läbi viidud uuringu tarvis võeti luubi alla 80 naist, kellest 11 uuriti lähemalt. Naised, kes lähema vaatluse alla võeti, kandsid vähemalt 5 cm kontsaga kingi regulaarselt kahe aasta jooksul ning tundsid end madalamate jalanõudega käies ebamugavalt. Kontrollgrupiks kasutati madalaid kingi kandvaid naisi. Uurijad hindasid mõlema grupi jalalihaseid ja kõõluseid magnetresonantstomograafia tulemuste põhjal.

Selgus, et kõrgekontsaliste jalanõude kasutamine säärelihaseid ei kasvata. Kuid ultraheliuuring näitas, et kõrgeid kontsi kandvate naiste säärelihaste kiud on lühemad ning nende kõõlused on paksemad ja jäigemad, sest kõrged kontsad ei lase lihastel korralikult lõdvestuda.

Teine, üsna sarnane uuring, mille käigus uuriti naisi, kes kandsid 10 cm kõrguseid kontsi vähemalt kahe aasta jooksul, andis sama tulemuse. Tolles uuringus moodustati kontrollgrupp naistest, kes kandsid kõrgekontsalisi kingi vähem kui 10 tundi nädalas. Mõõtmised viidi mõlemas grupis läbi olukorras, kus uuritavad paljajalu põrandal kõndisid.

Teadlased tõdevad, et lihaste tihedust kontsa kõrgus ei muuda, kuid kõrgekontsaliste jalanõude kandjad tunnevad käimisel jalalihastes ebamugavust ning risk end vigastada on nende puhul suurem.

Allikas: Byrdie