„Mulle astuti ligi, küsiti, kas võiksin olla modellitööst huvitatud, ja anti visiitkaart. Tallinna tagasi tulles külastasingi juba StarSystemi agentuuri ning mõtlesin proovida. Kohe tehti ka esimesed fotod, mis saadeti Pariisi – seal otsustati, et sobin, ja nii lepingu allkirjastasimegi,” meenutab Marten. „Siiani on kõik olnud väga põnev!”

Praegu tegeleb Marten modelliportfoolio loomisega, käib koolis (hinded on tal enam-vähem korras) ja teeb trenni. Pärast keskkooli lõpetamist plaanib noormees ehk aasta modellitööks vabaks võtta, hiljem soovib minna õppima mingit äriga seotud eriala.

Esimene töökogemus Londonis

Üks on kindel – Martenile tähelepanu meeldib. Ta meenutab, et kunagi tahtis saada näitlejaks. Poiss on rahul, kui Instagramis järgijaid lisandub. Esimest korda fotokaamera ees tundis ta end samuti väga mugavalt ja enesekindlalt... Kuid esimese moeetenduse proovis see enesekindlus kadus.

„Esimene reis Londonisse oli veidi hirmutav, sest pidin täiesti üksi hakkama saama. Esimene show oli Craig Greeni oma. Selle proov oli hirmus, mõtlesin selgelt üle ehk käisin oma peas läbi kõik halvad stsenaariumid – võin kukkuda, komistada… Kui aga lavale mineku aeg kätte jõudis, siis lihtsalt läksin ja tegin selle ära. Pärast oli juba palju kergem. Praeguseks tuleb kõndimine loomulikult ning ma ei mõtle sellele enam.”

Veel muutis esmase moenädala kogemuse keeruliseks kohapealne logistika ja punktist A punkti B jõudmine. „Kõige raskem oli see, kui ühel päeval oli kolm moeetendust, mis toimusid teineteisest kaugel. Pidin kohal olema kolmetunnise varuga ning kasutama metrood ja bussi, et igale poole pärale jõuda,” meenutab Marten.

Ootamatud olukorrad

Modellitöös on Martenil ette tulnud ka ootamatusi. „Näiteks Rick Owensi show’l oli minu ja veel kümne modelli nägu kaetud valge maskiga, mille pidin enne järgmist etendust kiirelt eemaldama. See tuli maha õli ja veega, aga päris raskelt, nii et pärast hakkasid silmad kipitama. Eestisse tagasi tulles avaldus tõsine allergiline reaktsioon ning mu nägu oli nädal aega punne täis,” ütleb Marten. Veel räägib noormees pikkadest kostüümidest, mida kandes on kartnud komistada, ning ebamugavatest kontsakingadest.

Karm konkurents

Modellil tuleb end reisides kogu aeg tõestada ja iga töö sõna otseses mõttes ise välja teenida. „Casting’uid on väga erinevaid – nii selliseid, kus saab end kohe näidata, kui ka selliseid, kus peab enne tunde ootama.”

Mis casting’ul toimub? „Tutvustad end, näitad albumit, suhtled, demonstreerid oma kõndi. Sellele jätkub tavaliselt rõivaproov ehk fitting ja alles seejärel antakse agentuurile teada, kas modell sobib või mitte,” selgitab Marten. Kõige karmimat konkurentsi on Marten kohanud Milanos, kus ta pääses vähestesse moeetendustesse. „Seal on tõesti väga palju mehi ja poisse.” Kuidas pingelistes olukordades enesekindlaks jääda, on ta õppinud Star Systemi agentuuris ja teda on teiste seas õpetanud ka agentuuri juht ning modelliskaut Aleksandr Vinogradov.

Kuhu plaanib noormees modellinduses jõuda? Vastus on otsekohene: „Loomulikult tippu!”

Catwalk soovib Martenile tuult tiibadesse!

Vaata fotosid moeetendustelt, kus Marten on osalenud: