Roberto Cavalli lisas 19. sajandi husaarikuue elemente hõljuvatele maksikleitidele; Prada ja Burberry saatsid poodiumile I ja II maailmasõja mõjutustega villased mantlid. Võib öelda, et militaartrendist on saanud uus klassika. Iga paari aasta tagant taasavastavad disainerid epolette ja austria sõlmi, seega tasub oma garderoobile tiir peale teha ja sügise saabudes varem ostetud univormi tõlgendused välja otsida.

Fotod: Scanpix (Burberry, Roberto Cavalli, Prada)

Ehk tuleb selle eest tänada viimased paar aastat USA idarannikut kimbutanud muljetavaldavaid miinuskraade ja lumetorme, et nii mõnigi disainer pakkus tulevaks sügis-talviseks hooajaks mitte ainult ilusaid, vaid ka praktilisi ja sooje riideid. Tundub, et moeeliit külmetab! Lambanahast voodrid ja kraed olid populaarsed nii Altuzarra kui Burberry šõudes; kelle jaoks krae jääb lahjaks, siis Celine’i kollektsioonis võis näha ka üleni lambanahast mantleid.

Fotod: Scanpix (Altuzarra, Celine, Burberry)

Kui viimased paar hooaega on disainerid sellest luksuslikust materjalist eemale hoidnud, siis nüüd pakuvad paljud moemajad sügiseks nii sametist pükskostüüme kui kleite. Tumedaid ja rikkalikke sametitoone võis näha Milanos Roberto Cavalli ja Londonis Roksanda šõul, erksamaid värve kohtas aga Pariisis Valentino defileel (koos roosa ihutooni džemprite ja sokkidega - palun ärge tehke järgi).

Foto: Scanpix (Roksanda, Valentino, Roverto Cavalli)

Juba mõnda aega on casual-stiil ehk mugavad ja sportlikud riided kuulunud kaasaegse naise igapäevarõivastusse. Spordistiili võidukäik jätkub ka nüüd ning see murrab järjest rohkem reegleid. Balenciaga lubab suusajopega kanda nii konservatiivseid pükskostüüme kui sätendavaid kontsi; Versace šõu põhjal võib järeldada, et leggings'id on out ja termopesu on in; ja Rag & Bone leiab, et soojade suusapükstega võib õla võrgutavalt paljaks jätta.

Fotod: Scanpix (Versace, Balenciaga, Rag & Bone)

Trentškot on kergelt külma ilma klassika. Seekord pakkusid disainerid šõudel aga veidi seiklusrikkamaid materjalivalikuid. Nahast mantlid lõid laineid igas moepealinnas, nii neutraalsetes kui erksates värvides. “Trentškoti-isa” Burberry näitas eksootiliste roomajate mustritega mantleid, Celine’ilt jäi silma lohvakas helesinine mudel ja Proenza Schouleri šõul kandsid modellid lakknahast beeže ja musti mantleid.

Fotod: Scanpix (Proenza Schouler, Celine, Burberry)

Keep on viimaste aastate sügislemmik number üks! Viimase aja punase vaiba moe-kõrghetkedest meenuvad Gwyneth Paltrow 2012 Oscarite valge Tom Fordi ja Lupita Nyong’o 2014 Golden Globesi tulipunane Ralph Laureni keebiga kleit. Ilmselt olid need unustamatud kleidid inspiratsiooniks, ning disainerid otsustasid keebi tagasi tuua tänavapilti. Ülerõivana näitasid keepi näiteks Prada ja Mulberry, hõrgutava õhtukleidi osana kandsid keepi modellid Alexander McQueeni šõul.

Fotod: Scanpix (Prada, Alexander McQueen, Mulberry)

Ülimalt glamuurseid, peaaegu parukaid meenutavaid kasukaid demonstreerisid modellid Londonis, Milanos ja Pariisis. Gucci šõul vallatles näiteks kanaarikollane kasukas; Chloe etendusel kandis modell valget, millega õue väga ei julgekski minna; ja Burberryl jätkus militaarroheline teema ka karusnahas.

Fotod: Scanpix (Burberry, Chloé, Gucci)

Kas saabuksid tööle ranges pliiatsseelikus ja suusajoppes? Või lateksist trentškotis ja sandaalides? Õnneks on veel aega rahulikult järgi mõelda, milliseid trende, kui ekstreemselt ja kas üldse tuleval sügisel järgida.