Veinid, mis säästavad peavalust!
Tähelepanu! Tegemist on alkoholiga. Alkohol võib kahjustada teie tervist.
Paljud tarbijad ei ole teadlikud faktist, et tavapoe veinid sisaldavad sulfiteid. Need on väävliühendid, mida kasutatakse bakterite vohamise tõkestamiseks, veini stabiliseerimiseks ja värvi säilitamiseks. Sulfiteid pannakse veini valmistamisel nii värsketele marjadele, käärivale massile kui ka valminud veinile. Sulfiteid tekib ka viinamarjade käärimise käigus.
Bio4You ökopoes on müügil sulfititevabad veinid. See tähendab, et sulfiteid ei ole veiniteo käigus juurde lisatud või on nende looduslik sisaldus minimaalne. Kõige enam sulfiteid leidub dessertveinides, pisut vähem valgetes ja kõige vähem parkaineterikastes punastes veinides.
Sulfitite paljusus võib tekitada köha, hingamisraskusi, kõrvetisi, löövet ning peavalu. Väävliühendid mõjutavad ka seedeprotsesse ning takistavad B1 vitamiini ja mõningate aminohapete imendumist. Need mõjuvad halvasti söögitorule ja ärritavad seedesüsteemi.
Ka WHO (Maailma Terviseorganisatsioon) on andnud oma soovitused sulfitite tarbimise kohta. Väävliühendeid võib tarbida maksimaalselt 0,7mg 1 kg kehakaalu kohta, see tähendab et 70 kilo kaaluv inimene ei tohiks tarbida rohkem kui 49 mg väävliühendeid päevas. Sellise koguse võib saada 0,5 liitrist ökoveinist või 0,33 liitrist tavaveinist, toitu arvestamata.
Ökovein tähendab, et viinamarjad on kasvanud puhtas looduses biodünaamilises istanduses, kus mullas tegutsevad vihmaussid ja õhus lendavad mesilased. Maheviinamarju ei pritsita kemikaalidega, nende kasvatamisel ei kasutata umbrohutõrjevahendeid. Tavapõllunduse viinamarju aga pritsitakse ja väetatakse mitmeid kordi aastas. Paljud kasutatavad ained on nii mürgised, et nende käitlemisel on nõutud eriülikond, mask ja vastav väljaõpe. Tarbijakaitse organisatsioonid on leidnud ühestainsast viinamarjast rohkem kui 15 erineva pestitsiidi jääki.
Ökosertifikaadiga vein ei tohi sisaldada sulfiteid rohkem kui 100mg liitri punase veini puhul ja 150mg liitri valge veini puhul ning sulfititevaba vein ei tohi neid sisaldada rohkem kui 10mg liitri kohta. Tavaveinis võib sulfitisisaldus olla 150-200mg liitri kohta.
Itaalia maheveinitootja Arcania pakub kolme erinevat sulfititevaba veini. Tegemist on ökoloogiliste punaste kvaliteetveinidega, kuhu pole sulfiteid lisatud. Veinid on valmistatud käsitsi valitud parimatest viinamarjakobaratest ja laagerdatud tammevaatides. Valikus on kolm viinamarjasorti: Tricanus, Merlot ja Refosco.
Tule külla, Bio4You ökopood Foorumis ootab Sind!