Nende unikaalsete komplektide loomine oli tõeliselt uskumatu kogemus. Meie suurim armastus H&Mis on ikkagi mood ning nii mul kui mu tiimil on olnud au nende esemete kallal vaeva näha ning luua rõivaid, mis peegeldavad meie külaliste iseloomu ning haakuvad selle aasta näituseteemaga.

Kuidas mõjutas selle aasta teema ,,Manus X Machina” teie tööd?

Tegemist on tõeliselt köitva näituseteemaga. Uurisime nii traditsioonilisi rõivaste valmistamise protsesse kui ka masinatemaailmaga kaasnevaid võimalusi moodi luua. Selle käigus paljastus palju põnevaid võimalusi, mida masinate ning tehnoloogiaga tõeliselt saavutada saab. Enamasti on inimesed arvamusel, et inimese käte poolt valmistatu on moemaailmas võitmatu, ent tehnikad nagu laserlõikus võimaldavad saavutada täpsemaidki tulemusi. See on tõesti põnev teema, mille üle mõtiskleda. Kasutasime komplektide puhul nii masinate abi kui ka käsitööd.

Kuidas see teema mõjutas sind kui disainerit ning loovjuhti?

Minu jaoks oli teema haarav, sest näitus uuribki just seda, kuidas rõivaid on läbi aegade valmistatud ning viimasega puutun ma oma töös igapäevaselt kokku. See pani mind tõesti mõtlema sellele, millega me tegelikult tegeleme ning kõikidele protsessidele, mida kasutame oma rõivaste valmistamisel. Tihti peavad inimesed tehnoloogiat hirmutavaks, kuid see näitus toob väga hästi esile, kuidas tehnoloogilised protsessid aitavad meil moodi edasi tõugata. Mulle meeldib, et tegemist on näitusega, mis paneb külastajaid mõtlema protsessidele ning sellele, kuidas rõivaid valmistatakse.

Milles seisneb erinevus nende punase vaiba komplektide ning tavaliste H&Mi kollektsioonide loomise vahel?

Met gala jaoks loodud komplektide valmimise puhul on tegemist väga erilise disainiprotsessiga, sest kõik tiirleb külalise ümber, kes rõivast lõpuks kandma hakkab. Kõikide komplektide disainimine ja loomine on võtnud kuid ning need peegeldavad meie külaliste iseloomu ning on selles mõttes täiesti unikaalsed. Ma arvan, et iga komplekt näitab H&Mi armastust moe vastu. Seda sama kirge näeb kõiges, mida loome, olgu need siis tõesti punase vaiba komplektid või esemed, mis jõuavad kauplustesse ja klientideni üle maailma.

Tutvusta palun erinevaid võtteid, mida kostüümiinstituudi gala komplektide puhul kasutasite.

Iga komplektiga on seotud väga palju erinevaid töövõtteid. Kasutatud on erinevat laadi käsitööd nt käsitöötikandeid. Käsitsi on kleitidele õmmeldud erinevaid kaunistusi, näiteks litreid ning lillekesi, mis veel omakorda valmisid käsitööna. Samas oleme kasutanud ka laserlõikust, kuumtöötluse võimalusi kangaste katmisel, tehnoloogilisi võrkkangaid. Utsitasime end ja oma fantaasiat tagant, et luua komplekte, mis illustreeriksid, mis laadi käsitöö- ning masintehnikaid hetkel kasutada saab.

Räägime nüüd kõikidest look’idest eraldi. Mida soovid rõhutada Ciara kleidi puhul?

Ciara kleit on samal ajal julge ning tohutult detailne. Alustasime metallkettidest loodud rombimustrilise võrguga. Teatud kohtadesse lisasime hõbedatooni ripatsikesi, mis olid kaunistatud mustade Swarovski kristallidega. Mulle meeldib dramaatiliselt kinnine tegumood ning teadmine, et kleit segab traditsioone ning futuristlikke tulevikuvisioone just nagu näituski. Selles on midagi art deco’likult elegantset, samas on see futuristlik ning sportlik, eriti tänu põnevale seljaosale.

Foto: H&M


Foto: Scanpix

Aga Amber Valletta kleit?

Lisaks sellele, et Amber on üks maailma tuntuimaid modelle, on ta ka tuline jätkusuutlikkuse teema eest võitleja. Viimane on väga oluline ka H&Mi jaoks. Meie jaoks oli oluline mõelda tema kleidi loomisel ka jätkusuutlikkusele ning näidata, et jätkusuutlikumate materjalide kasutamine ei tähenda kompromisse stiili osas. Tema sinine siidtaftist kleit on kaetud ligi tuhande käsitsi välja lõigatud orgaanilisest siidist õielehe ning taaskasutusplastikust pärlitega. Kleidi korsetilaadse ülaosa valmistasime tehnoloogilisest kootud võrgust. Lisaks kasutasime ka laseriga lõigatud õielehti, mis olid kuumtöötlemisprotessi abil kaetud peegelduva pealiskihiga – need lausa sähvatasid kui neile valgus peale langes. Mulle meeldib see kleit, sest see toob taaskord kokku inimese ja masinate oskused ning samas rõhutab H&Mi pühendumist jätkusuutlikumate materjalide kasutamisele osana moe tulevikust.


Foto: H&M


Foto: Scanpix

Tutvusta Pyper America Smithi look’i.

Pyperi kleidi puhul tahtsime selgusele jõuda, mida kõike me tehnoloogia abil korda suudaksime saata. Kasutasime säravast vinüülmaterjalist sulgede ning narmaste loomisel laserlõikust ning õmblesime need käsitsi siidtüllist seelikuosale. Tulemus oli uskumatu – kui kleit Pyperi seljas on, siis see tõesti sädeleb. See on tõeliselt lõbus kleit ning näitab, mida saame teha mängides mõttega moe tulevikust.


Foto: H&M

Aga Jennifer Hudsoni kleit, mida selle puhul rõhutada tahaksid?

Jenniferi kleidi võlu seisneb imeväikestes detailides. Korsett on valmistatud paksust siidikangast, mida katavad käsitsi peale kantud pärlikesed, käsitsi valmistatud lillekujulised litrikesed ning põnevad tikanditehnikad. Tikand suubub üle puusade seeliku alaosasse, kust saavad alguse plisse- ning tülliread.


Foto: H&M


Foto: Scanpix

Kuidas iseloomustaksid Hailee Steinfeldi kleiti?

Hailee nägi oma õhtukleidis ülimalt glamuurne välja ja samas nii sundimatu. Tegemist on tõeliselt lihtsa disainiga. Korsetilõikeline ülaosa on kaetud pärltikandi ning organza-kanga kihiga, külgedele ning seljaosale lisavad põnevust väiksed piiluaugud ning seelikuosal paistab silma pikk lõhik. Smaragdroheline kleit oli Hailee jaoks täiuslik ning lasi ta iseloomul särada.


Foto: H&M

Mida tooksid välja meestekomplektide puhul, mida kandsid Lucky Blue Smith and Amber Valletta kaaslane Teddy Charles?

Meeskülaliste puhul tahtsime näidata kahte väga erinevat viisi taolise peo jaoks rõivastuda. Smokingust inspireeritud look, mille valisime Lucky Blue jaoks, lisab meeste pidulikule rõivavalikule 21. sajandi nüanssi. Jaki lõige rõhutas õlgu ning sihvakat figuuri. Vürtsi lisasid Swarowski kristallnööbid, mis kaunistasid nii jakki kui siidsärki. Jakki ning särki kandis Lucky kombinatsioonis metalse efektiga nahkpükstega, mis muutsid look’i veelgi põnevamaks. Teddy puhul tahtsime näidata, kuidas moderne lähenemine traditsioonilisele smokingule võib samuti võimas välja näha. Teddy kandis elegantset siidsatiinist revääridega mustast villakangast smokingut.


Lucky Blue Smithi komplekt. Foto: h&M

Kas sa märkad kostüümiinstituudi heategevusõhtu jaoks loodud komplektide puhul seost ka mõningate trendidega?

Suurim trend on individuaalsus. Kõik meie külalised kandsid komplekte, mis peegeldasid just nende iseloomu ning viimane on H&Mi jaoks ülimalt oluline. Meile meeldib, et meie kliendid üle maailma tulevad H&Mi oma stiiliga mängima ning tegema leide just oma isikliku stiili silmas pidades. Oli nauding ning unustamatu kogemus mõtiskleda isikliku stiili teemadel niivõrd kõrgel tasemel kui komplektide loomine kostüümiinstituudi heategevusgala jaoks.