Koonerdad uue kaitsekihi pealekandmisel
Pole piisav, kui kreemi vaid ühe korra peale kannad. Pea meeles, et teistkordsel määrimisel (umbes kahe tunni pärast!) kannaksid peale samasuguse koguse. Eriti siis, kui higistad. Kreemituubil olev märge “veele vastupidav” ei tähenda veel, et see ongi “täielikult veekindel”. Kurb uudis, aga pärast ujumist tuleb kreemi uuesti peale kanda.

Ostad vale kaitsefaktoriga kreemi
SPF number näitab, missuguse hulga UVB kiirte vastu kreem kaitseb. Teisisõnu, missugune hulk UVB kiirgust su naha ära põletab. Kaitset UVA kiirte vastu, mis mõjutavad naha vananemist, SPF ei näita. Seega püüa otsese päikesevalguse käes varjus püsida ka siis, kui kreem on nahale kantud. Pea ka meeles, et SPF ei vasta sellele, kui palju päikesekreem su nahka kaitseb. Märgis SPF 100 ei tähenda, et saavutad kreemi nahale kandes sajaprotsendilise kaitse. See pakub vaid 98 % kaitset. Vali alati laia toimega (broad spectrum) kreem, mis kaitseb mõlemat tüüpi päikesekiirte eest, sest kahjuks võivad mõlemad nahavähki tekitada.

Sa ei hõõru spreid laiali
Spreid on lihtne kehale kanda ning see ka lõhnab vähem. Halb on aga see, et spreid kasutades kipuvad mõned kehaosad ununema ning nahk saab kaetud ebaühtlaselt. Selleks, et saavutada maksimaalne kaitse, kanna spreid (otsik allapoole suunatult) ühele kehaosale vähemalt viis sekundit ning hõõru seejärel hoolega laiali.

Sa ei kasutagi päikesekaitsekreemi
Oled sünnipäraselt tumedama nahaga ja arvad, et ei peagi kreemi kasutama? Vale! Nahavärv ei mõuta seda, missuguse faktoriga kreemi sinu nahk vajab. Asjatundjad soovitavad kõigil kehaosadel, kuhu langeb otsene päikesekiirgus, kasutada SPF 30 kreemi.

Sa ei kasuta kreemi, sest ei plaani õue minna
Aga aknad? Tähtis on nahka kaitsta ka siseruumides ja autos. Autojuhtidel peaks päikesekaitsekreem alati käepärast olema, sest neil võib päikese kahjulik mõju avalduda vaid ühel kehapoolel. Jah, tulemuseks domineeriv autojuhipäevitus, mis pole kuigi ilus. Ka kontoriruumid pole päikesekindlad. Nahale mõjub nii arvutiekraanidelt, laelampidelt kui mobiiltelefonidelt kiirguv valgus.

Sa ei kanna kreemi riietega kaetud kehaosadele.
Valge T-särk pakub vaid kaitset, mis on võrreldav SPF 3ga. See väheneb tunduvalt, kui pluus saab märjaks.Seega kanna kreemi ka kehakatete – bikiinid, lühiksed püksid – alla.

Unustad mõned kehaosad ära
Kael, silmalaud, jalalabad... Sellistel kehaosadel toimivad ideaalselt kiiresti kuivavad spreid. Ära unusta ka juukseid. Kas teadsid, et need on päikesevalgusele enim vastuvõtlikud? Kõrvadel, silmalaugudel ja huultel võid kasutada ka päikesekaitsepulka.

Allikas: Marie Claire

Jaga
Kommentaarid