Kui oledki internetis või mujal kingaliiste näinud, vajad siiski veidi veenmist, et need kasutusele võtta. Tegemist pole mitte ainult ilusate käsitöötoodetega (sageli on kingaliistud valmistatud puidust), vaid ka esemetega, mis lisavad su jalanõude kasutuseale aastaid.

Suru endas maha kiusatus libistada need toasussidesse. Selle asemel kasuta kingaliiste hoopis nahast jalanõudes – need hoiavad su kallid kingad vormis, lasevad kandmise ajal tekkinud niiskusel vabalt eemalduda ega luba tekkida inetutel kortsudel-voltidel.

Eemalda topid

Topiline kampsun ei näe just kuigi kena välja, eks? Samamoodi nagu teismeeas alanud akne ei lähe ka riietel olevat topid vananedes paremaks. Õnneks on topiprobleemi tunduvalt lihtsam lahendada kui aknet ja nahaärritust leevendada.

Investeeri väiksesse topieemaldajasse, mis korjab kokku leebelt kõik rõivastele tekkinud topid, karvad ja lõngaotsad. Odav ja lihtne seade!

Ära pese riideid liiga tihti

Liiga sagedane pesumasina kasutamine vähendab su armastatuimate rõivaste eluiga oluliselt. Igaks juhuks midagi pesta pole tarvis, kui ese näib puhas ja lõhnab hästi, siis ta on tõenäoliselt puhas.
Jah, trenniriideid ja aluspesu tuleb pesta sageli, kuid teksad ja džemprid ei vaja iga kandmiskorra järel kohe kindlasti pesumasinas käimist.

Hoolda seemisnahka korralikult

Pole vaja omada doktorikraadi, et aru saada, et kriisiolukorras on ennetamisest palju enam kasu kui ravimisest. Seega – hoolda seemisnahkseid esemeid korrapäraselt.

Kanna neile enne esmakordset kandmist õhuke kiht kaitsvat ainet (hoia pihustamisel õiget vahekaugust – 15-20 cm). Ning tee seda ka edaspidi korrapäraselt.

Tea, mida kokku voltida ja mida riputada

Et riided kestaks, pead nende hoiustamise strateegia läbi mõtlema. Piisab sellest, kui mõned korrad eksid – riided annavad kohe märku.

Kudumitel on rippudes kalduvus välja venida. Riputamise asemel voldi need õrnalt kokku ja aseta riiulisse. Ära topi riiulit liiga täis.

Kostüümid ja pluusid seevastu peaksid alati puidust riidepuule panema. See aitab rõival vormi hoida, „lõõgastuda“, kortsudel sirgeneda ja kandmisel imendunud niiskusel eemalduda.

Vaheta riideid sageli

T-särgid, kingad, kostüümid, seelikud – pea kõik rõivad ja jalanõud – vajavad pärast kandmist “puhkust”. Miks? Kui sa just riietega duši all ei käi (palun ära tee seda!), siis koguvad kõik esemed, mida kannad, endasse kehalõhnu ja niiskust.

Mida see riietele tähendab? Raskelt eemaldatavaid lõhnu, sügavale kangasse kinnitunud plekke, tugevaid kortse. Seega, anna ühtedele riietele hõlpu ja kanna vahelduseks teisi.

Kontrolli taskuid

Niisama oluline kui säästlik pesemine on pesemiseelne (turva)kontroll. Taskurätikud, mündid ja muu säärane kraam taskutes lõhub riideid, kui sa neid enne pesemist ei eemalda. Seega kontrolli alati enne esemete panemist pesumasinasse kõik taskud üle ning sule lukud ja kinnitused.

Kangas – sõber või vaenlane?

Ükski moevool ega -stiil ei paku suuremat rahuolu kui rõivad, mis sulle hästi sobivad. Alati on võimalus valida, kas eelistad säästvalt valmistatud kangaid või n-ö laiatarbetoodangut.

Polüester võib küll olla täiesti moest väljas, kuid sellest valmistatud spordirõivad on vägagi head, kannatades välja ka sagedase pesemise.

Stiilsema poole pealt ei saa miski vastu villasele, mis pakub piisavalt soojust ja ka kestab kaua.

Pese erinevat värvi riideid eraldi

Ära topi kõiki erinevat värvi riideid korraga pesumasinasse. Kõige halvemini mõjub selline käitumine valgetele kangastele. Miks? Sest valge on muudest värvidest heledam ja tõmbab kõigilt teist värvi kangastelt lahti tulnud värvi endasse.

Tahad, et valge kangas oleks valge ja ka jääks selleks? Pese tumedat (must, tumesinine, metsaroheline jm) ja heledat värvi rõivad (helekollane, helesinine, helehall jm) eraldi ning valged täiesti omaette. See on küll tüütu, kuid ainus võimalus, kuidas hoiduda kogu oma aluspesu pesumasinas lillaks värvumast...

Löö kingad särama

Kingade viksimine on kahjuks surev kunst, kuid seda enam võiksid sina sellele tähelepanu pöörata. Naturaalsest nahast jalanõusid tuleks hooldada samamoodi nagu näonahka. Kingaviks on niisutava näokreemi analoog. Viks hoiab kingad pikemat aega kortsuvabana, pakub kaitset ja annab sära.

Auruta oma riideid

Hoolimata sellest, et triikimine on väga käepärane ja tavaline, pole see riietele alati kasulik. Kuumus ja pressimine muudavad kanga aina õhemaks. Halvimal juhul jäävad sellele läikivad triikimistriibud, mis on ilmselge märk sellest, et oled olnud hoolimatu ega ole triikraua temperatuuri kangale vastavaks reguleerinud. Sageli.

Et oma riiete vastu leebem olla – ja nad kortsudest vabastada – investeeri aurutajasse. Võid rõivad riidepuuga ka duši all käimise ajaks vannituppa riputada, kuigi aurutajaga aurutamine on tunduvalt efektiivsem ja käsitleb kangast leebemalt.

Käsitle ehteid õigesti

Ei pea just teemandikollektsiooni omama, et ehete eest korralikult hoolt kanda. Kui sa oma metallehteid juba liiga pikka aega ei kandnud pole, pead nad enne taas kasutusele võtmist särama lööma. Parim viis ehteid helklemas hoida on neid igal kevadel korrapäraselt puhastada. Pühi iga ehe õrnalt pehme lapiga üle, et eemaldada tolm, naharasu, meik ning muu, mis ehete pinnale võib sattunud olla.

Kuivata riideid õues

Kui seelik, mille sa just puhtaks pesnud oled, pole sul ainus, siis pole mingit põhjust, miks peaksid seda kuivatis kuivatama. Viimane asi, mida juba niigi pesumasinas väntsutatud riideese tahab, on veel 30 minutit mingis teises masinas ja kuumas õhus ringlemas veeta.

Kui võimalik, riputa riided välja ja lase neil kuivada loomulikul moel. Nii väldid ülekuivatamist. Heledad ja valged riided kuivata võimalusel alati väljas nööril, tumedad aga ruumis sees, et ära hoida pleekimist.

Keera pahempidi

Pahempidi keeratult pesemine on lollikindel ja lihtne moodus riiete eluea pikendamiseks.
Kui sa ka sokkide ja aluspesu pahempidi pööramises mingit tulu ei näe (selleks pole ju kellelegi aega!), siis teksade, pusade ja särkide pööramine kindlustab, et pesemisel tekkinud kahjustused, mida tavaliselt palja silmaga ei näegi, jäävad riideeseme sisemisele poolele. Kanga paremal poolel säilib sel moel ka värv paremini.

Ära kasuta spordiriiete pesemisel pesupehmendajat

Spordiriideid tuleb pesta tavalistest rõivastest sagedamini, seda ei saa vältida. Küll aga saab vältida pehmendaja lisamist. Pehmendaja muudab kanga kiud pehmeks, vähendab staatilist elektrit, lisab esemele sära ja meeldiva lõhna, kuid kinnitub kihina kanga pinnale. See kiht ei tekita enamikele inimestest mingeid probleeme, küll aga spordirõivastele – need ei ima enam niiskust ning kaotavad hingavuse. Töötle oma keha, mitte trenniriideid.