Vahet pole, mis see on – kui kasutad toote kättesaamiseks sõrmi, ei tohiks sa selle kallale kedagi teist lasta. Colorado ülikoolis tehtud uuringu järgi on inimese käel 332 000 geneetiliselt erinevat bakterit, mis omakorda jaguneb 4742 liigi vahel. See fakt räägib enese eest. Kõik ilutooted, mis on pumbaga pudelikeses, on seevastu aga jagamiseks turvalised.

2. Ripsmetušš

Sa tõenäoliselt tead seda, aga kui su parim sõbranna küsib ripsmetušši, et kiirelt silmameiki värskendada, pole sa siiski sellele vastu… Mis kahju see ikka teha saab?! Tuleb välja, et päris suurt. Nimelt on tuši vedel keskkond suurepärane koht bakterite paljunemiseks ja su õrnal silmaümbruse piirkonnal pole nii tugevat kaitsekihti kui mujal nahal. Seega on see nakkustele kordi rohkem vastuvõtlikum.

3. Pressitud puuder

Selge, et pressitud puudritoosis ei paljune baketrid nii kiiresti, kui vedelates toodetes, kuid see on ka kõik. Kui kasutate mitmekesi ühte puudrit (veelgi hullem, kannate seda ka sama pintsliga peale), on toosis lisaks puudrile ka kõikide teie bakterite segu. Turvaline on jagada pumbaga pudelis olevat jumestuskreemi või puudrit, mida on eelnevalt alkoholispreiga piserdatud. Ja ära unusta ka pintsleid spreitada!

4. Huulepulgad ja -läiked

Ükskõik, kas me räägime huulepulkadest, -läigetest või palsamitest, kõikide huuletoodete jagamisest peaks kindlasti hoiduma. Peamine põhjus? Huuleherpes, mis on väga salakaval. Isegi kui su sõbranna enda arvates seda viirust ei kanna, võib see märkamatult tal siiski olla. Ja õige pea ka sinul, kui sa ettevaatlik ei ole. Huulepliiatsit võid jagada küll, aga ainult siis, kui seda pärast kasutamist uuesti teritad.

5. Kreemjad lauvärvid

Esiteks, see on vedel, mis on bakterite kasvuks ideaalne. Teiseks, sa kasutad selle pealekandmiseks sõrmi. Kolmandaks, me räägime siin sinu õrnast silmaümbruse piirkonnast… Ja olgugi, et su sõbranna lauvärvikollektsioon võib sisaldada muljetavaldavat hulka erinevaid toone, siis sa ju ei tea päris täpselt, kas mõni neist on eelnevale lisaks ka oma “parim enne” kuupäeva ületanud. Tagajärjeks võivad olla paistes ja oi-kui-valusad silmad.

6. Meigipintslid

Meigijäägid, bakterid… Nende eest pead hoolt kandma ka siis, kui sa neid sõbrannaga ei jaga – desinfitseeri pintsleid peale IGAT kasutuskorda.

7. Raseerija

Ära jaga raseerijat mitte kellegagi – selle külge võib olla jäänud hulk viirusi põhjustavaid baktereid ning ka verd. Piisavalt öeldud…

8. Hambahari

Seda ei juhtu tõenäoliselt tihti, aga kui sul on ette tulnud olukordi, kus oled kasutanud kellegi teise hambaharja, siis tea, et see ei ole kohe üldse hea mõte. Suu on bakteritest – headest ja halbadest – tulvil ja sa ei taha ju kellegi halbu baktereid enda suhu. Seega, ära alahinda mitte kunagi isiklikku hambaharja!