Seisa sirgelt

Kas teadsid, et sirgelt seismine ei mõjuta mitte vaid teiste inimeste arvamust sinust, vaid ka seda, kuidas ise endasse suhtud? Oleme ammu imetlenud teadusuurija Amy Cuddy tööd, kes leidis, et „võimekas poseerimine“ – enesekindlalt ja sirgelt seismine isegi, kui sa ei tunne end vähimalgi määral nii – suudab mõjutada meie aju tööd ja suurendada võimalikku edukust. Järgmine kord, kui end ebakindlalt tunned, kogu kokku viimnegi kui energia, et oma rühti parandada ja seisa sirgelt nagu olümpiavõitja!

Mõtle positiivselt

See, mida mõtled enne stressirohket või pingutust nõudvat olukorda, mõjutab, kuidas selles käitud. Professorid Gavin Kilduff ja Adam Galinsky leidsid oma uuringus, et kui sa keskendud juba projekti või eesmärgi saavutamise alguses positiivsele lõpptulemusele (uuringu tarbeks kirjutasid nemad näiteks üles soovid ja plaanid, mida nad endale projekti edukaks toimimiseks seadsid), tunned end juba alguses enesekindlamalt.

Näe viisakas välja

Just nagu hommikuste koduste toimetuste nautimine mõjutab sinu enesekindlust, nii mängivad suurt rolli ka rõivad, mille sa endale selga paned. Vali oma parim jakk. Kanna lemmikuid kingi. Võta eeskuju kellestki, kellele oma alal alt üles vaatad ning kelle enesekindlust ja edu imetled. Hiljutises uuringus selgus, et inimesed, kes kandsid valgeid jakke, mis meenutasid neile arste, tegid teste parematele tulemustele, kui need, kes kandsid tavalisi riideid. Teadlased leidsid, et rõivaste sümboolne tähendus ja varasem kogemus nende kandmisel mõjutab inimese psühholoogiat ja enesekindlust. Keskendu rõivad valides edukusele ja kogemusele, mida sa soovid saada ning tunned end imelisena.

Jäta tugev esmamulje

Viis, kuidas sa ruumi sisened ja esmakordselt uute inimestega suhtled, paneb aluse sellele, millisena teised inimesed sind näevad. Kilduffi ja Galinsky uuringust selgus samuti, et alguses paika pandud suhtluspositsioon – näiteks enesekindel või alandlik – püsib pikaajaliselt ning ütleb tihtipeale juba alguses ära, kas pikaajaline suhtlus saab olema edukas või mitte. Positsioneeri end kohe alguses nii, kuidas sa tahad, et sind nähakse.

Meenuta hetke, mil end tugevana tundsid

See kõlab küll ilmselgena, kuid seda tõestavad ka uuringute tulemused – näiteks leiti ühes uuringus, et igasuguse eesmärgi saavutamise võtmekomponendiks on enesekindlus ning seda tõstab veelgi nende hetkede meenutamine, kui sarnases olukorras end kindlalt ning austatuna tundsid. Nipp seisneb aga selles, et sa ei meenutaks endale korraga liiga palju enesekindlaid hetki – selle küüsi langedes võid hakata end ülehindama. Seega, keskendu olukorrale, kus tundsid end tugeva või võluvana ja suure tõenäosusega see olukord kordub õige pea.

Võta appi muusika

Kui oled kunagi külastanud mõnd spordiüritust, tead, et muusika mängib selles suurt rolli. Uuringu kohaselt, mida juhtis Professor Dennis Y. Hsu Northwesterni ülikoolist, peitub ka siinkohal vastus teaduses – muusika (eriti tugev bass) tekitab meis tugevama ja võimsama tunde ning paneb inimest ka enesekindlamalt käituma.

Venita see endast välja

Jah, keha ning meele vahel on veel maagilisi seoseid! Tuleb välja, et lihtne venitamine võib viia suurenenud enesekindluseni. Seda seepärast, et venitamine aktiviseerib vereringlust, mille tagajärjel jõuab ajju enam hapnikku. Lisaks, kui oleme stressis, kipume oma keha pingesse ajama ja justkui kokku tõmbama. Teistele inimestele võib see jätta mulje kui nõrkusest, ebakindlusest või hirmust. Raputa end korraks, püüa lõõgastuda ning leia taas oma kindlameelsus.

Pane end intellektuaalselt proovile

Kui soovid end kogu elu jooksul enesekindlamalt tunda, ära lõpeta kunagi õppimist. Hiljuti läbi viidud uuringust selgus, et õppimine tõstab enesekindlust ning mõjub positiivselt ka eesmärkide saavutamisele. Huvitav on fakt, et kõige suurem seos suurenenud enesekindlusega on mõne pilli mängima õppimisel. Seega, kui tunned end ebakindlalt või nukralt, hakka uusi teadmisi koguma.

Poputa end hommikul

Kas oled tähele pannud, et kui annad endale hommikuti rohkem aega – duši all või vannis käimiseks, särgi triikimiseks, soengu sättimiseks – tunned end justkui hetkega enesekindlamalt? Teadmine, et oled endaga viimse detailini vaeva näinud, võib otseselt mõjutada seda, kuidas end tunned ning kuidas teised inimesed sind näevad.

Vannu natuke

Särtsaka suuvärgiga tegelased, teil on vedanud. Ajakirja Psychology Today andmetel annab vandumine inimestele suurema võimutunde. Kui tunned end võimukana, suurendab see sinu eneseusku ja -kindlust. Kui mõni olukord on sinu jaoks lootusetult masendav, proovi seda (aga proovi seda vaid üksi olles).