Soola sisaldus kiirtoidus – mida eelistada?
Nii on suure naatriumisisaldusega näiteks konservid, soolatud ja suitsutatud tooted, juust, leib, lihasaadused, oliivid ja ketšup. Naatriumi on organismile kindlasti vaja, kuid reeglina saadakse seda soovitatavast palju rohkem kui kehale kasulik, mistõttu tuleks soola tarbimisele teadlikult tähelepanu pöörata. Naatriumi pikaajaline liigtarbimine võib tõsta vererõhku ja suurendada südamehaiguste riski. Keskmiselt vajab inimene 5 grammi ehk 5000 milligrammi soola ööpäevas, mis on ligikaudu 35 mg naatriumit iga kehakaalu kilogrammi kohta.
Ka kiirtoit on tuntud kõrge soolasisalduse poolest, kuid ometi on ka selles valdkonnas võimalik teha tervisesõbralikumaid valikuid. Näiteks võib paluda friikartulitele soola mitte lisada või vähendada kastme kogust ning kui on võimalus, siis suurendada hoopis köögiviljade osakaalu toidus, mille mahlakus annab toidule maitset ja lisasoola polegi vaja. Seejuures on mitmed kiirtoitu pakkuvad toitlustuskohad soola sisaldust toodetes minimeerinud.
Võrreldes Eesti kolme põhilist rahvusvahelist kiirtoidukohta, märkame, et kõige vähem on soola kasutatud Subway toodetes ning kõige enam valdavalt McDonaldsi toodetes.
Selleks, et kiirtoidukohtades oleks tervislikke valikuid lihtsam teha, toome välja soola sisalduse ühe portsjoni kohta tuntud kiirsöögikohtade populaarsetes toodetes.
Ole trendikas ja võta kiire, tervislik vahepala Foorum keskuse Subways!