Montoni naistekollektsiooni peadisaineri Hanna Haringu sõnul, kelle meeskond muuhulgas ka sokkide disainimisega tegeleb, tasub iseäranis pidulikel puhkudel katsetada metallitoonidega, mis on sel hooajal ka laiemalt trendikaardil. „Metalsed sädelused loovad hetkega piduliku meeleolu. Sokke võiks kanda näiteks kleidi või seeliku ning saabastega või isegi stiletto'dega – mõlemal juhul loovad need välimusse väikese lustaka kiiksu,“ ütleb Hanna Haring. Paljaid sääri Hanna Haring külmal ajal siiski ei soovita ning seetõttu tasuks sokke kanda õhukeste nahavärvi sukkade peal.


Montoni sokieskiis

Meestemoes on sokid juba mõnda aega esiplaanil, Eestis tõi need laiema publiku ette Taavi Rõivas, kel kombeks kanda värvilisi sokke kartmatult koos hinnaliste ülikondadega. „Väikese värviga sokid annavad tumedale sügistalvisele riietusele põneva nüansi,“ soovitab Baltmani peadisainer Aivar Antonio Lätt. Värvilisi ja lustakate mustritega sokke võib kanda nii argisema riietusega kui ka ülikonnaga. „Ülikonnale sokkide sobitamisel tuleks eelkõige lähtuda sokkide materjalist ning eelistama peaks siin peenelt kootud sokipaari. Kuivõrd olulisena suunana on meeste moes endiselt teemaks pahkluud paljastavad viigipüksid ja chinod, siis moodustavad sokid üsna olulise osa kogu välimusest,“ lisas Aivar Antonio Lätt.


Sokid Baltman

Kui paar hooaega tagasi olid sokid pigem märkamatu osa riietusest ning poelettidel müüsid enim pahkluusokid, siis tänaseks on need asendunud midi pikkuses sokkidega. Ivo Nikkolo disaineri Britta Laumetsa sõnul võimaldavad midi-pikkuses sokid luua selle sügistalvise trendikama outfiti. Lisaks eelpool mainitud hõbe- ja kullakarva toonidele soovitab Britta katsetada erkpunaste ja erinevate murtud tooni sokkidega. „Trendikas sokipaar võib koosneda ka eri värvi sokkidest. Eriti põnevalt mõjuvad need klassikalise kostüümiga,“ ütleb Laumets ja lisab, et ei end ega enda riietust ei tasu kunagi liiga tõsiselt võtta. „Imet võib teha ka kvaliteetsete mustade sokkidega, kandes neid seeliku või kleidiga, sokiääred kelmikalt poolsaapasäärest välja paistmas,“ lisab Laumets.


Ivo Nikkolo stiilinäide

Uued suunad sokimaailmas

Sokkide valmistamine on pikk protsess, koosneb erinevatest etappidest ja nagu teises valdkondades, kannustavad selle pisikese rõivaeseme arengut mitmed tehnoloogilised edusammud rõivatööstuses. Pildile on tulnud mitmed tehnoloogiad ja erilised materjalid, millest valmistatud sokid hoiavad vormi, säilitavad värvi, lasevad nahal hingata ning soodustavad isegi vereringet, sobides ideaalselt kandmiseks lennukisõidul. Nii tasub näiteks proovida vastupidavaid ja üliumugavaid MicroModal kiust sokke, mida võib pesta ja pesta, aga need ei kulu. Saladus peitub ülitihedas kudumistehnikas. Sokid säilitavd kirkad värvid ja lasevad nahal hingata. Lisaks tasub otsida merseeritud puuvillast tehtud sokke, mis on erilised seetõttu, et omavad tugevamat läiget kui teised puuvillasordid, lisaks on sellistest lõngast valmistatud sokid palju vastupidavamad ning ei muutu topiliseks.