Kõvaks keedetud munad. Keedumunade soojendamine mikrolaineahjus võib lõppeda suure segaduse või siis kõrvetatud näppudega. Põhjus lihtne – ahju kuumus tekitab muna koore sees auru, mil pole kusagile minna. Jah, pannes muna mikroahju, riskid sellega, et see seal plahvatab.

Liha. Külmunud lihalõike on mikroahjus keeruline sulatada – sel ajal, kui õhemad ääreosad hakkavad küpsema, on liha keskelt veel jääs. Kui sinu mikroahjul pole sees pöörlevat alust, jaotub kuumus lihale ebaühtlaselt – tekib ideaalne olukord bakterite kiireks kasvuks. Kõige turvalisem viis liha sulatamiseks on lasta sel üle öö külmkapis seista.

Hiina kiirtoidu karbid. Ja ka teised karbid, mis on seest vooderdatud sooja hoidva fooliumikihiga. Igasugust metalli sisaldavad nõud võivad mikrolaineahjus süttida.

Plastikkarbid. Ilmselt oled kuulnud soovitusi, et toitu ei maksaks mikrolaineahjus plastikkarbi sees soojendada. Põhjus? Nimelt sisaldavad paljud plastiksegud östrogeeni-laadset kemikaali (BPA on üks tuntumatest), mis võib soojuse mõjul karbist toitu kanduda. Ajakirjas Environmental Health Perspectives avaldatud uuringu järgi leidus 450st plastiknõust (nagu beebipudelid, hoiukarbid jms) 95% juhtudest nimetatud kemikaali, kui nõusid kasutati mikrolaineahjus, pesti nõudepesumasinas või leotati vees. Isegi need nõud, kuhu oli peale kirjutatud märge “BPA-vaba”, sisaldasid seda tegelikult. Seega, parem karta kui kahetseda – soojenda oma toitu edaspidi taldrikul.

Vahtkarp. Tead pehmet valget karpi, millesse toit pannakse, kui ostad seda näiteks kusagilt söögikohast kaasa? Ära pane kunagi sellist karpi mikrolaineahju – sellest eraldub kahjulikke kemikaale.

Kaunistustega taldrikud. Peen portselan, mis kaunistatud kuldsete kaunistustega, ei tohiks kunagi mikronalineahju sattuda – nagu juba varem öeldud, siis ka imepeenike kogus metalli võib esile kutsuda tõsise tulekahju.

Termoskruusid. Kui nende ümbris on roostevabast terasest, ei pääse soojus joogini – lisaks kahjustad sellega hoopis oma ahju. Kui kruusi kest on plastikust, tee enne selle mikrolaineahju panemist selgeks, kas sa ikka tohid seda sinna panna…

Mitte midagi. Mis iganes põhjusel sa seda ka ei teeks, siis tühjalt ei tohiks mikrolaineahi mitte kunagi töötada – tulemuseks võib olla isegi tulekahju.

Puhas vesi. Kui soojendad vett klaas- või keraamilises nõus liiga kaua, ei pruugi see mikrolaineahjus keema minna (keemismullid aitavad vedelikku jahutada). Vesi kuumeneb üle ja kui tassi liigutad, võib see purskuda ja sinu kätt põletada. Et seda riski vähendada, kuumuta vett vähema aja jooksul (ja vajadusel mitu korda).

Vanad tassid. Kui su köögis on kasutusel tassid, mis on vanemad kui sina ise, siis tõenäoliselt ei sobi need mikrolaineahju. Miks? Need võivad olla kaetud raskemetalle sisaldava materjaliga,mis kanduvad kuumuse mõjul joogi sisse. Üldiselt võiksid tervise huvides üldse loobuda sellistest tassidest joomisest – olgugi, et need võivad väga armsad välja näha. Kuid riiulil on need samuti armsad!

Allikas: rd.com